Parada de verdures del mercat de S. Caterina (Barcelona 2009) – Fotografia original de BeCeeNe


Amb el nom genèric de verdures englobem les plantes herbàcies comestibles que són conreades als horts i als camps de cultiu i que, depenent del lloc, la forma i el costum, anomenem verdures o hortalisses. De les hortalisses, no sempre aprofitem el mateix: el tomàquet, l’albergínia o la carabassa, per exemple, representen el fruit de la planta; els pèsols, les mongetes o les faves en són les llavors, o les baies quan ens les mengem senceres; la pastanaga, el rave o el nap constitueixen l’arrel de la planta; les bledes, els espinacs, o l’escarola n’esdevenen les fulles, etc.

 

COMPOSICIÓ

Les hortalisses són una font important tant de vitamines A, B i C, com de minerals –ferro, calci, sofre, fòsfor, potassi o manganès–, a més d’aigua. Precisament pel fet que continguin vitamina C cal comprar-les i cuinar-les fresques del dia sinó en volem perdre les seves excel·lents propietats. Aporten, igualment, certes qualitats refrescants (api, tomàquet, albergínia), diürètiques (carxofa, enciam, carbassa), laxants (espinac, bleda, carbassa), depuratives (espàrrec, creixem) o astringents (pastanaga), raons totes elles que les fa aptes per a formar part de la dieta d’alimentació de la quasi totalitat d’organismes. Als valors esmentats cal sumar-hi el seu escàs poder energètic, de 10 a 40 calories els 100 grams.

 

COM LES TROBEM AL MERCAT?

A part de trobar les verdures acabades de collir del sòl, també podem gaudir d’altres presentacions aconseguides mitjançant els diferents tractaments tecnològics als que són sotmesos els vegetals i que fan possible que aquests durin més temps. Són productes que trobem durant tot l’any al mercat en diferents formats i presentacions. Tenim, per exemple:

–Les hortalisses dessecades conegudes com a julianes.

–Les hortalisses fermentades, com el xucrut.

–Les hortalisses en vinagre conegudes amb el nom d’adobats.

–Les conserves vegetals, pròpiament dites.

A aquests procediments cal sumar-hi la importació d’alguns productes procedents de països de clima més càlid que abasteixen el nostre mercat quan aqueixos manquen a casa nostra.

No obstant, si voleu un aprofitament òptim de les qualitats naturals de les verdures aconsellem que les compreu fresques de temporada, justa la quantitat que aneu a consumir aquell dia.


VERDURES I HORTALISSES – Volum 20 de la col·lecció GUST per la CUINA.

Contingut general i receptes