Ingredients del gaspatxo – Fotografia original de BeCeeNe


En la darrerament tan prolífica varietat d’aquest preparat, hi ha tingut molt a veure el tenir a ma una gran quantitat d’ingredients naturals que intervenen en la seva elaboració. Aquesta facilitat en trobar bon material ha permès fer provatures a molts cuiners i cuineres que, comprovant la facilitat de la seva elaboració i lo bons que resulten, decideixen inscriure aquest plat entre els seus preferits.

Podem donar la llista dels ingredients bàsics que intervenen en qualsevol gaspatxo però sempre trobarem qui ens portarà la contrària i ens en citarà uns altres, amb la convicció que no som nosaltres qui tenim la veritat de la recepta. El cert és que tots tindrem raó, amb alguna peculiaritat que potser si que no sigui massa comuna. Per exemple, en un gaspatxo clàssic de verdures no hi faltaran hortalisses com el tomàquet, el cogombre i el pebrot, però entrarem en dubte a l’hora de triar si ha de portar all o ceba. Personalment hi poso all, deixant la ceba pel picat de verdures quan opto per menjar-lo més consistent.

També ens posarem d’acord a l’hora d’opinar que el gaspatxo es fa amb oli, un bon vinagre, aigua fresqueta, pa del dia anterior, bàsicament. Però de seguida trobarem les variants distintives de cada lloc, de cada restaurant, de cada casa…

Que si hi afegim ou dur, que si taronja amarga, que si farina de faves, que si fruita, carn o marisc, etc.

Amb el que si tothom està d’acord és en considerar el gaspatxo –entès com a primer plat o entrant– com un plat fresc, digestiu, amb moltes vitamines, fibra vegetal, sals minerals, etc. És, igualment, un plat apte per a totes les edats i per a qui no presenta estats de salut que li impedeix ingerir algun dels seus ingredients. Amb tanta varietat de gaspatxos, doncs, segur que tots nosaltres en trobarem més d’un amb el que gaudir a l’hora d’alimentar-nos.

 

REGLES D'OR PER ALS GASPATXOS

–Prepareu-los directament amb aigua freda embotellada (en tindrem una botella de litre a la nevera).

–Serviu-los després d’haver reposat, al menys, una hora a la nevera.

–No han de resultar ni massa espessos ni massa clars, i sempre els hem de prendre en tassa o en un bol, mai en plat.

–Resulten millors elaborats amb all que no pas amb ceba (traieu-li abans la part central, responsable que l’all “torni”).

–Per a les receptes que porten pa, aquest no haurà de ser tou i haureu de deixar-lo en remull amb aigua freda abans d’esmicolar-lo amb la resta d’elements nutritius.

–Si presenteu ingredients per afegir-los al gaspatxo els trossejarem el més petit possible i els distribuirem en plats a part perquè tothom se serveixi aquells que més els agradi.

 

INGREDIENTS QUE PODEM AFEGIR ALS GASPATXOS

–Encenalls de pernil serrà.

–Ou dur picat.

–Cogombre tallat a daus.

–Cues de llamàntol o qualsevol altre marisc cuit que us agradi (gambes, llagosta, escamarlans, etc.).

–Salmó fumat a trossets.

–Daus de pa fregit o torrat.

–Verdures o fruita trossejades