Fruites en cistell de pasta fullada regades amb xocolata – Fotografia original de BeCeeNe


BARREJA DE FRUITES REGADES AMB MEL

[Ingredients per a 4 persones: 1 kg. de fruita natural de gustos contrastats entre elles; mel.]

Temps: 10m.

 • Pelarem la fruita escollida, la trossejarem i la disposarem en una plata o plats individuals, untant-la amb mel en forma de rajolí.

Nota

*Una altra variant de la recepta consisteix en disposar la fruita dins d’un cistell de pasta fullada i untar-la amb xocolata en comptes de mel.

 

GELATINA DE TARONJA AMB INFUSIÓ DE MENTA

[Ingredients per a 4 persones: ¼ de l. de suc de taronja natural, ½ l. d’aigua embotellada, 4 gr. d’agar agar en pols o una fulla; 2 cullerades de sucre, fulles de menta fresca; 2 presses de xocolata negra.]

Temps: 20m.

 • Passarem les taronges per la liquadora (o exprimidora) fins a obtenir ¼ de l. de suc.
 • Posarem l’aigua a bullir i just quan ho faci tancarem el foc i li tirarem a dins la menta. Taparem el recipient.
 • Quan acabi la infusió 4-5 minuts) traurem les fulles i li afegirem l’agar agar (el líquid ha d’estar calent), remenant-ho amb compte durant un minut fins que es desfaci. En acabat, i abans que comenci a solidificar-se, li afegim el suc de taronja.
 • Ho remenarem i passarem el líquid a les flameres.
 • Un cop s’hagi refredat del tot les deixarem a la nevera durant 2 hores. Abans de servir desemmotllarem, espolsant serradures de xocolata (les podem fer amb un ratllador) pel damunt.

 

FRUITA TACADA DE XOCOLATA

[Ingredients per a 4 persones: 1 kg. de fruita a escollir (plàtans, cireres, ma-duixes, mandarina, poma, mango, etc.); 250 gr. de xocolata negra com més grau de cacau tingui millor.]

Temps: 20m.

 • Partirem la xocolata i la posarem a fondre al bany Maria.
 • Pelarem les fruites, traient els pinyols a les que en tinguin. Les trossejarem.
 • Prepararem una safata folrant-la amb paper d’alumini.
 • Submergirem els trossos de fruita a la xocolata fins a la meitat, agafant-les amb els dits per l’altra banda.
 • Les dipositarem damunt de la safata i les deixarem refredar fins que quedi la xocolata dura.

 

POSTRES DE MÚSIC

[Ingredients: avellanes i ametlles torrades, panses, nous, ja pelats, figues seques; 1 botella de vi de malvasia.]

Temps: 2m.

 • Servirem els ingredients barrejats en plats o bols individuals, junt amb una copeta que cada comensal omplirà de vi.

Es diu que d’antuvi eren els músics qui menjaven aquesta barreja de fruits abans de interpretar amb els seus instruments de vent, sembla ser que per l’efecte intensificador de la salivació que provoca. Altres fonts la relacionen amb la fam que patien els músics itinerants a l’antiguitat que es veien forçats a completar la dieta amb les calories que aporta aquesta barreja de fruits secs (s’ha de dir que en altres temps el preu dels fruits secs era més assequible que ara).

 

FRUITES ENLLITADES EN CREMA

[Ingredients per a 2 persones: 1 pera en almívar, 2 kiwis, 100 grams de gerds; crema i sucre.]

Temps: 5m + el temps de preparació de la crema

 • Prepararem crema suficient per a dues persones →crema catalana [Les postres] i la repartirem en dos plats.
 • Damunt de la crema hi distribuirem la fruita: la pera tallada a llesques, sense cor ni pinyols, els kiwis pelats i tallats a rodanxes, i els gerds disposats a un costat.
 • Cada comensal es posarà el sucre que vulgui pel damunt de la fruita en el moment de menjar-s’ho.

 

GELATINA DE MOSCATELL AMB FRUITES ROGES

[Ingredients per a 4-6 persones: aranyons, cireretes d’arboç, gerds, maduixes o maduixots, un total de ½ Kg; ½ litre de moscatell, 60 grams de sucre, 4 fulles fines de gelatina neutra o 1 culleradeta d’algues agar-agar en pols.]

Temps: 20m. + el temps de refrigeració

 • Rentarem la fruita i un cop assecada la prepararem a trossets. Tot seguit, prepararem el xarop amb el moscatell i el sucre fins que aquest es dissolgui.
 • A part estovarem en aigua calenta la gelatina i l’afegirem, ben espremuda, amb el xarop; ho remenarem fins aconseguir una mescla uniforme (si prepareu la gelatina amb l’alga l’heu de fer bullir en ½ d’aigua durant 5 minuts).
 • En pots de porcellana o de vidre hi vessarem un mínim de gelatina, les fruites –barrejades també amb una mica de gelatina– i, finalment, una mica més de gelatina sola.
 • Ho deixarem reposar a la nevera durant un parell d’hores i abans de servir-ho ho desemmotllarem introduint breument els envasos en aigua tèbia.

 

COMPOTA DE FRUITA FRESCA

[Ingredients per a 4 persones: 1Kg. de fruita fresca, ½ litre d’aigua, ¼ de quilo de sucre i quelcom aromatitzant –a triar entre pell de taronja o llimona–, 1 branca de vainilla, clau d’espècie, canyella en pols, etc.). 1 copeta de moscatell, calvados o kirsch.)

Temps: 30m.

 • Una vegada pelada la fruita i exempta de pinyols, filaments, etc., la tallarem a trossos i la posarem a coure amb tots els ingredients, excepte el vi, a foc lent, entre 15-20 minuts les fruites més compactes, com les cireres i els préssecs, i 5 minuts les fruites toves -les figues, per exemple.
 • Una vegada cuita la fruita, traurem la pell i les espècies hi ho aixafarem amb una forquilla, tirant el vi elegit al final, quan haguem apagat el foc.

Notes

*Tot i que la compota s’acostuma a servir freda podem oferir-la acabada de fer.

*Recordem de treure abans les pells i les branques aromatitzants.

 

COMPOTA DE FRUITA SECA

[Ingredients per a 2 persones: 200 grams de fruita seca –orellanes, figues, panses, etc.–; Aigua fins a cobrir-la, aromatitzant –clau d’espècie o canyella en pols–, 2 ó 3 cullerades de suc de fruita.]

Temps: 30m.

 • El vespre abans de cuinar posarem la fruita en remull junt amb tots els ingredients.
 • A l’endemà ho posarem a bullir durant 25 minuts a foc lent. La servirem, com l’anterior, freda o calenta.

 

MACEDÒNIA DE FRUITA

[Ingredients per a 6 persones: 1Kg. de fruita fresca del temps, pelada i lliure d’interiors (plàtans, préssecs, peres, pomes, pinya, etc.); 2 ó 3 cullerades rases de sucre, ½ vas d’aigua embotellada, 1 vas de suc de taronja, un rajolí de licor dolç i perfumat.]

Temps: 15m. + l’estona de refrigeració

 • Dues hores abans de presentar-la tallarem les fruites a trossets procurant anar en compte de no fer-la malbé al manipular-la.
 • Posarem cada fruita a part, en bols de vidre o porcellana, ruixades amb la barreja aconseguida amb l’aigua, el sucre i el suc de taronja acabat d’esprémer. Reservarem les prepara-cions a la nevera.
 • 10 minuts abans de servir barrejarem les fruites en un bol més gran i li sumarem el licor, deixant-la fora del refrigerador.

Nota

*Si l’hem de consumir a la poca estona d’elaborar el plat, podem posar la fruita barrejada directament a un bol i deixar-la fora de la nevera una vegada finalit-zada la preparació.