Pastis d'espinacsPastís d’espinacs i formatge – Fotografia original de BeCeeNe


Pasta base: massa brisa o trencada
 Notes generals

–La majoria de receptes que trobareu a Suflés salats i a Púdings o pastissos salats →[Els ous] poden adaptar-se per a aquesta secció de pastissos replets.

–Recordeu d’engreixar la base del motlle si hi poseu la massa directament.

–El forn el posarem en situació d’aire a dalt i a baix.

–Comptem el temps de la recepta amb el supòsit que compreu la massa ja feta.

 

QUICHE LORRAINE

[Ingredients per a 5-6 persones: 1 placa de pasta brisa elaborada a casa o bé comprada, congelada o fresca); 3 ous batuts, 125 ml. de crema de llet Ideal, ½ vas de llet sencera, 5 c. s. de formatge gruyère ratllat (en pot ser un altre de semblant); 200 gr. de cansalada magra fresca, sal, nou moscada i pebre mòlt. Oli.]

Temps: 20m. + el temps d’enfornat

 • Fregirem la cansalada magra que haurem tallat a tires o a daus després de treure-li la cotna. Com que es cou amb la pròpia grassa de la cansalada no cal que li posem oli. Reservarem (si ens queda molt greixós ho posarem abans en paper secant de cuina).
 • Tant si l’hem elaborat nosaltres com si l’hem comprat preparada farem el pas d’enrossir la base de la manera com ho expliquem a →procés d’elaboració de la pasta brisa.
 • Batrem els ous per afegir-li després la crema de llet, la llet, el formatge i les espècies. Reservarem.
 • Després distribuirem la cansalada per la base, tirant-hi al damunt, amb l’ajut d’un colleró, el batut làctic que tenim preparat.
 • Ho posarem a enfornar a 190-200 ºC durant 25-30 minuts (el forn l’haurem escalfat abans). Farem la prova del punxó per comprovar que ja està cuit.
 • Suposant que el replet encara no estigui cuit però les vores de la massa estiguin prou rosses, posarem paper d’alumini al damunt de manera que tapi el pastís. Evitarem així que es recremi la pasta mentre s’acaba la cocció de la verdura. Servirem calent.
 • Desemmotllarem tan bon punt puguem manipular-ho (15-20 minuts) i ja ho podrem servir.

Nota

–A més de la cansalada podem incorporar-hi tacs de pernil dolç i/o ceba caramel·litzada.

 

PASTÍS D’ESPINACS I FORMATGE

[Ingredients base per a 6 persones: 1 placa de pasta brisa elaborada a casa o comprada congelada o fresca); 3 ous batuts, 125 ml. de crema de llet Ideal, 100 ml. de llet sencera, 4 c. s. de formatge gruyère ratllat (pot ser-ne un altre de semblant) i una mica de sal. Replet: ½ Kg. d’espinacs, 3 trossos prims de cansalada magra, uns quants pinyons, sal i oli. Vi blanc de cuinar.]

Temps: 40m. + el temps d’enfornat

 • Posarem els pinyons a remullar durant 5 minuts en una mica de vi blanc de cuinar. Colarem i reservarem.
 • Tallarem la cansalada a tires primes i les fregirem en un paella amb una mica d’oli. Uns segons abans de retirar-ho del foc hi afegirem els pinyons i ho saltejarem breument. Ho traurem del foc i ho passarem a un colador perquè deixi anar la grassa.
 • Netejarem els espinacs, els tallarem petits i els posarem en una paella amb un rajolí d’oli net calent. Quan hagin reduït el volum els salpebrarem i li donarem un parell més de voltes.
 • Posarem els espinacs a escórrer i quan hagin perdut tot el suc (és important) li afegirem la cansalada i reservarem.
 • Mentrestant haurem batut els ous en un bol, sumant-li la crema de llet, la llet, el formatge i la sal. Reservarem.
 • Tant si l’hem elaborat nosaltres com si l’hem comprat preparada farem el pas d’enrossir la base de la manera com ho expliquem a →procés d’elaboració de la pasta brisa.
 • Després omplirem la massa amb la verdura, tirant-li al damunt el batut. Remenarem amb una forquilla procurant no punxar la massa.
 • Ho posarem a coure al forn a 190 ⁰C durant 30 minuts, fins que la massa adquireixi un to daurat suau i l’interior quedi cuit. Farem la prova del punxó per comprovar-ho.
 • Suposant que el replet encara no estigui cuit però les vores de la massa estiguin prou rosses, posarem paper d’alumini al damunt de manera que tapi el pastís. Evitarem així que es recremi la pasta mentre s’acaba la cocció de la verdura. Servirem calent.

 

PASTÍS DE VERDURES I BOTIFARRA AL PEBRE

[Ingredients base per a 6 persones: 1 placa de pasta brisa elaborada a casa o comprada congelada o fresca); 3 ous batuts, 125 ml. de crema de llet Ideal, 100 ml. de llet sencera, 4 c. s. de formatge gruyère ratllat (pot ser-ne un altre de semblant) i una mica de sal. Replet: 1 pebrot vermell, 1 carbassó, 1 ceba, 1 pastanaga, polpa de tomàquet; 1 botifarra al pebre, sal, oli, una copa de vi blanc.]

Temps: 1h. + el temps d’enfornat el temps d’elaboració de la massa.

 • Netejarem la verdura, la tallarem a daus petits i la posarem a fregir en una paella amb oli calent. 5 minuts abans d’acabar la cocció ho salarem i li sumarem el vi fins que redueixi.
 • Acabada la cocció escorrerem tot l’oli que hagi agafat deixant el fregit en un colador perquè deixi anar tot el greix sobrant. Aquest detall és importantíssim perquè no sobrecarregui el pastís de grassa i no s’estovi la massa.
 • Mentre es fregeix la vianda batrem els ous en un bol i li sumarem la crema de llet, la llet, el formatge i la sal. Reservarem.
 • Tant si l’hem elaborat nosaltres com si l’hem comprat preparada, farem el pas d’enrossir la base de la manera com ho expliquem a →procés d’elaboració de la pasta brisa.
 • Passarem la botifarra per la brasa o la paella untada d’oli (en el cas que la botifarra sigui sense pebre podem afegir l’espècie a les verdures). Una vegada cuita la tallarem a rodanxes i reservarem.
 • Després omplirem la massa amb la verdura, al damunt les rodanxes de boti-farra i acabarem amb la barreja làctica. Ho posarem a coure al forn a 190 ⁰C durant 25-30 minuts, o fins que la massa adquireixi un to daurat suau.
 • Si comprovem que el replet encara no és cuit però les vores de la massa estan prou rosses, posarem paper d’alumini al damunt de manera que tapi el pastís. Evitarem així que es recremi la pasta mentre s’acaba la cocció.
 • Servirem calent.