Panellets variats (d’esquerra a dreta: de pell de taronja, d’ametlla picada, de pinyons, de coco i de ratafia amb cirera) – Fotografia original de BeCeeNe


[Ingredients de base per a 4 dotzenes: 1/2 de Kg. d’ametlla crua mòlta, 1/4 de Kg. de moniato cuit, 375 gr. de sucre blanc, la pell ratllada d’una llimona

[Ingredients per a les variacions: *150 gr. de pinyons, *100 gr. d’ametlla trencada, *90 gr. de coco ratllat, *La pell ratllada d’una taronja o una llimona, *1 c. s. de licor (grosella, menta, kirsch, ratafia, etc.), *12-14 cireres confitades, *2 ous + un rovell, *Farina.]

Temps: 1h. 30m + el temps de cocció dels moniatos.

 

Massa base
  • Primer de tot posarem els moniatos a la safata del forn i els deixarem coure a 200 ºC. Com que en hi ha de mesures diferents vigilarem que es vagin estovant. Estaran cuits quan estiguin ben tous, cosa que podeu comprovar, bé amb els dits enfundats en guants de forn o bé, preferible, amb un punxó de fusta o acer.
  • Una vegada cuits els moniatos els partirem pel mig per treure’ls-hi la polpa, deixant-la refredar.
  • Tot seguit farem la pasta base dels panellets que ens ha de servir per a qualsevol tipus dels que proposem de fer aquí: consistirà en barrejar dins d’un bol gran els ingredients indicats, de primer amb els dits per passar a fer-ho, després, amb una forquilla. Ho fem així perquè amassant-la manualment correm el risc de remoure-la més del compte i que ens quedi una pasta estovada, cosa que no afavoreix que els panellets surtin prou bé.

 

 Preparació dels ingredients per a les variacions
  • Dividirem la massa aconseguida prèviament en tantes parts com maneres tinguem previst de fer panellets, cinc en el nostre cas.
  • En diferents bols hi posarem els pinyons, l’ametlla trencada, la pell ratllada del cítric escollit i les cireres partides pel mig. El coco el dividirem en dues parts, 1/3 per una banda i els 2/3 restants per una altra.
  • Batrem 2 rovells d’ou en un plat i 2 clares en un altre.
  • Tindrem a punt la botella del licor escollit.
  • Prepararem un plat amb una mica de farina.
  • Folrarem la safata del forn amb paper vegetal escampant farina per la superfície.
  • Per donar forma als panellets sense que se’ns   enganxin a les mans ens espolsarem els palmells amb farina.
 De pinyons:

Farem boles petites, les passarem per la clara d’ou i les cobrirem amb pinyons. Les posarem a la safata i amb l’ajut d’un pinzell de cuina les pintarem pel damunt amb rovell.

De coco:

A la massa destinada li afegirem igual volum de coco ratllat, més o menys els 2/3 que teníem reservat i ho barrejarem bé. En farem boletes. Les arrebossarem amb el 1/3 restant i com que no necessiten ou les posarem a la safata directament.

D’ametlles:

Els farem amb forma de croqueta aixafant-les una mica, les passarem per la clara d’ou només per la part del damunt i les cobrirem amb l’ametlla trencada. Les posarem a la safata directament.

De licor i cireres:

Barrejarem la massa amb 1 c. s. de licor, en farem boletes i les pintarem pel damunt amb rovell. Les coronarem amb mitja cirera i les passarem a la safata.

De pell de cítric:

Barrejarem la massa amb la pell de cítric, en farem boletes i les passarem a la safata.

 

Cocció al forn:

Els posarem a coure al forn –prèviament escalfat– a 200 ºC durant 18-20 minuts, tot i que caldrà anar-los vigilant perquè no tots els forns actuen igual.

 

Notes

–En treure’ls del forn els panellets són tous i es trenquen amb facilitat.

–És millor deixar que es refredin per varies raons: perquè calents són indigestos i perquè reposats són més gustosos.

–El cost real d’aquesta recepta ha estat de 28€.