Nevera No-Frost amb dues portes indepents que separen l’espai de refrigeració del destinat a congelació – Imatge d’Internet


Sens dubte, la nostra compra pot no tenir sentit si en arribar a casa alguns aliments no aconsegueix una adequada conservació. Aprendrem, doncs, a distingir els aliments d’acord amb l’atenció que han de rebre als guardar-los, una vegada adquirits.

Per desgràcia, molts de nosaltres ja no tenim a l’abast aquell rebost del qual gaudien les cases antigues, on mai hi tocava el sol i a on s’hi conservaven, a l’esguard de la fresca i la justa humitat, els sobrants del dia i els ingredients frescos. On millor, encara avui, que aquests tipus de caus per posar els embotits, els escabetxos i els confitats, les conserves fetes a casa, els llegums secs, la sal, els vins i els olis?

Decidits a conformar-nos amb el que la vida moderna ens ha llegat haurem de preguntar-nos, dels tres magatzems disponibles, quin resulta el més adient per conservar-hi els articles comprats en ple segle XXI.

 

L’ARMARI I EL REBOST

A l’armari (o al rebost) hi guardarem els productes no frescos de consum habitual, és a dir, els que comprem envasats i que, sigui dit de pas, hauríem de tenir-ne sempre de reserva: sucre, sal, farina, llet, oli, llaunes i pots de conserva (verdures, peixos, melmelades, ingredients per completar les amanides…), galetes, cafè, pasta, arròs, etc. El càlcul meticulós d’aquest tipus d’aliments ens assegura contra el perill de no poder oferir res als amics si aquests ens visiten d’improvís.

 

LA NEVERA AMB CONGELADOR INDEPENDENT

La conservació frigorífica dels aliments frescos només pot ser òptima si s’aplica a cada grup la temperatura adequada de manera que faci factible conservar, al màxim, les seves propietats nutritives fins el moment de consumir-los. Caldrà tenir en compte una sèrie de normes:

–No posarem mai els aliments compactats uns amb els altres perquè s’impediria la lliure circulació de l’aire a l’interior de la nevera.

–Els sobrants de cuinats com caldos, rostits, salses, etc., no els posarem mai calents a la nevera ja que a causa de la condensació produïda pel vapor es formaria una capa de gel a les parets del frigorífic que no permetria el seu normal funcionament. Una vegada refredats a temperatura ambient els posarem en recipients de plàstic o vidre hermèticament tancats per evitar que agafin mal gust, se assequin massa i es facin malbé.

–Controlarem especialment els dies de magatzematge dels aliments: de 2 a 3 dies la carn a trossos grossos o tallada a filets o similars. D’1 a 2 dies màxim les verdures de fulla, la carn de porc i la carn picada en general, el mateix temps que reservarem per al peix blanc –el blau és aconsellable cuinar-lo el mateix dia de la compra. Les verdures de flor, fruit o arrel 3 ó 4 dies màxim, tot i que perden propietats cada dia que passen a la nevera. No guardarem més d’una setmana i mitja el formatge o els ous. Les fruites delicades com les maduixes, les peres o les prunes madures es guardaran durant 2 dies si les posem dins d’una safata i les cobrim amb un drap de cuina de cotó ben net.

–El tracte i la situació dels aliments dins de la nevera té també els seus trucs; els embotits, formatges, carns crues i gelees, per exemple, ho embolicarem amb paper d’alumini o de parafina i ho dipositarem en envasos separats sense tancar-los.

En el centre de la nevera és on es concentren les temperatures més baixes –d’1 a 4 ⁰C– i serà el lloc que reservarem per als peixos, crustacis i mariscs, aquests últims guardats en un recipient amb aigua en la que hi afegirem certa quantitat de gel trossejat. En el supòsit que haguem comprat viu el marisc, durant les vacances a la costa per exemple, l’haurem de conservar en aigua de mar a una temperatura de 10 a 15 ⁰C o embolicat en draps mullats o en fulles de col o bleda, protegit de l’aire. Alguns mariscs com les ostres, cloïsses, musclos, dàtils de mar i vieires no s’han de deixar mai a la nevera perquè les baixes temperatures els maten. Els altres peixos els salarem una estona abans de cuinar-los, ja nets i trossejats, i els col·locarem en una safata amb reixa o en una escorredora de peu pla, sota de la qual hi posarem un plat fondo que reculli l’aigua que desprenen.

La resta de departaments centrals de la nevera els reservarem per dipositar-hi les carns, el pollastre, el conill i les aus de caça o granja, productes làctics i derivats, i embotits cuits. Els elaborats mitjançant el dessecat –certs tipus de botifarres, xoriço, pernil, etc.–, es recomana de guardar-los penjats fora de la nevera o deixar-los ben embolicats lluny de la humitat si s’han tallat.

Reservarem els departaments superiors i els calaixos inferiors de la nevera per a les fruites i verdures, sense netejar, precaució que permet que quedin més protegides. Igualment hi aniran a parar les conserves fetes a casa, els formatges curats i els ous frescos. Al darrera de la porta hi guardarem les begudes: aigua, llet, cerveses, sucs de fruita, etc.

El congelador de 4 estrelles, amb temperatures de –30-32 ⁰C, és l’únic model que ens permetrà congelar a la velocitat adequada i conservar durant molt de temps tots els productes frescos congelats o cuinats a casa per nosaltres, com també els aliments comprats ja congelats que tinguem pensat tenir de reserva. Els de 3 estrelles només arriben a –18⁰C i no poden congelar, sinó solament guardar productes ja congelats.

Limiteu-vos doncs, quan adquiriu l’aparell, de llegir i seguir escrupolosament les instruccions d’ús i, sobretot, estudieu amb atenció el tractament que necessiten els aliments per poder gaudir de tots els avantatges de la congelació. No menys importants resulten les regles de descongelació que haureu de seguir amb precisió si voleu que l’electrodomèstic us duri uns quants anys.

Us recomanem que, si podeu escollir, us compreu un frigorífic congelador d’una sola peça i de dimensions àmplies, per descomptat de dues portes, ja que l’experiència respecte d’aquests aparells demostra que a més capacitat, més gran resulta la seva funcionalitat: 4 calaixos és el menys que podeu pretendre, encara que sigueu dos de família, un per al pa, pastissos i gelats, un segon per a la verdura i els dos restants per a la carn i el peix respectivament. Amb el temps comprovareu que el congelador us resulta imprescindible.

No cal mencionar que si us sobra espai a la cuina la millor opció per congelar aliments i guardar-los congelats és l’arcó, anomenat també congelador horitzontal. S’obre per la part superior, com si fos un bagul, i els seus avantatges són, sobretot, econòmiques, ja que en conservar més el fred consumeix menys energia. Gràcies a la seva gran capacitat es recomana per a famílies nombroses, les que estan allunyades dels centres de compra i les que disposen d’horta i/o granja de la qual es proveeixen.

Tant si teniu un model combinat pel fred o un arcó, si guardeu les normes d’ús següents veureu com obteniu un gran rendiment de la congelació d’aliments:

–No obriu la porta més del que sigui imprescindible per tal d’evitar les pèrdues de fred i la conseqüent elevació de la temperatura interior, que mai ha d’estar per sota dels –18 ⁰C.

–Si marxés la llum del vostre domicili durant unes hores, no obriu el congelador per a res. En restar la porta tancada, els aliments queden estables per un període entre 12 i 24 hores (segons l’estació de l’any); a partir d’aquest període de temps, els aliments comencen a descongelar-se i a fer impossible tornar-los a congelar.

–Per higiene, i també per a un bon funcionament del congelador, heu d’eliminar el gebre que s’acumula a les seves parets i que destorba la transmissió del calor, elevant així la temperatura interior de l’aparell. Aquest problema desapareix si teniu congelador No-Frost.

–Procureu que la neteja del congelador coincideixi amb el moment que contingui menys carga d’aliments (els pocs que us quedin els podeu passar al veí perquè us els guardi momentàniament o passar-los, per poca estona, a la nevera embolicats amb paper de diari). Per a una neteja adequada en teniu prou de fer-ho amb un drap de cotó net i una dissolució d’aigua tèbia amb bicarbonat.