Crep, anomenat també “burrito” o “enchilada” – Fotografia original de BeCeeNe


En relació al pa i als postres dolces de massa, les elaboracions amb massa salada canvien, no només en els continguts, sinó en la manera de treballar-la i el temps de fermentació que, segons els casos, pot anar des de 30 minuts fins a 12 hores. Si a la barreja de farina i aigua podem sumar-hi mantega, llet, sucre, fruits secs, ous, sucs de fruita, mel, espècies, etc., per a les receptes dolces, a les salades, i a partir del treball que hagi rebut la massa, hi podem afegir verdures, peixos, carns, formatges i un llarg etcètera.

Quantitativament les especialitats en les quals hi intervenen masses són inacabables i, per si no n’hi hagués prou amb això, totes resulten molt agradables al paladar. Com a més representatives tenim:

–Especialitats dolces : croissants, brioixos, ensaïmades, pasta fullada, pa de pessic (base per a molts pans o pastissos de fruita, nata, crema o xocolata), galetes, pastissets per a la llet, el te o la xocolata –melindros, carquinyolis, rosquilles–; coques, tortells, torradetes, bunyols, creps amb les seves corresponents varietats, etc. Postres de massa →[Les postres]

–Especialitats salades: pizzes, creps, panades, coques de recapte, rotllos de primavera, crestes, etc. Pasta repleta, Canalons i lasanyes →[La pasta]

En el present apartat centrarem l’atenció en les masses bàsiques més conegudes amb l’objectiu centrat en el seu procés d’elaboració, indicant, en el mateix punt, per a quines preparacions resulten idònies. No obstant, si no voleu treballar tant o no teniu temps per a preparar-les manualment, heu de saber que podeu elaborar-les mitjançant una pastadora elèctrica o una batedora (de barnilles, no d’hèlice), o les podeu comprar preparades –fresques o congelades– als forns, comerços especialitzats i grans superfícies.

Explicarem també algunes de les receptes que es poden elaborar amb cadascuna de les especialitats, l’exposició de les quals quedarà repartida entre els productes de massa dolça (rebosteria) i productes de massa salada (cuinats).

 

Vocabulari de masses

Per no caure en interpretacions errònies de vocabulari, a continuació donem un llistat dels mots més comuns referits a les especialitats de masses salades (algunes es dupliquen en rebosteria), junt amb els seus sinònims, quan en hi ha. Així mateix mencionem els mots corresponents al castellà ja que s’observa que algunes d’aquestes paraules es confonen a la parla d’ús diari. Us els oferim per ordre alfabètic.

–Brioix // bollo, brioche, pan.

–Cassoletes // barquitas, tartaletas, quiches, volavantes (derivat del francès voulevant).

–Cóc/ coca de recapte/pastís // tarta, torta.

–Crep // creps, tortitas, filloas, panneques (derivat de l’anglès pancake). A Mèxic: enchiladas, burritos o fajitas.

–Crestes/ panadons // empanadillas.

–Panada/ empanada // empanada.

–Pasta de ful // hojaldre

–Pastís replet // costrada, pastel relleno.

–Púding // pastel, pudín, budin.

–Rotllos de primavera // rollitos de primavera.