Pa amb tomàquet, botifarra i patata cuita (calçotada popular al barri de Sants de Barcelona -2011) – Fotografia original de BeCeeNe


Sol acabat de fer, untat, replet, guarnit, remullat, sec; normal, torrat, fregit, ratllat. D’ingredient essencial: d’entrant, de plat principal, de postra, de guarniment, d’acompanyament, de base de menges suculentes –sopes, pilota de carn, verdures farcides, etc. –.

Per a qualsevol dels 4 àpats principals i d’aquell cinquè –el tast o piscolabis– que sovint trobem entre els anteriors per matar el cuc. Per sortir a la muntanya, al riu o a la platja, per gaudir les mitges parts d’alguns espectacles, el futbol per exemple, per engrescar les trobades d’amics quan es reuneixen per motius diversos –celebracions especials, revetlles, ballades, festes majors, per celebrar els aniversaris dels infants, etc.

Amb fruits secs, amb certes fruites, amb formatges curats o tendres, amb embotits de tota mena, amb xocolata, amb all, amb llet condensada, amb arengades, amb vi, etc. El pa, ratllat, és també un excel·lent espessidor de salses o guisats que surten massa caldosos; la molla, ajuda a recuperar aquell allioli o aquella maionesa que se ens ha negat a l’últim moment…

De fet no acabaríem mai d’anomenar les qualitats del pa i les seves possibilitats culinàries. Estem segurs que després de la presentació de les receptes us adonareu que són tantes, tan bones, econòmiques la majoria i, sense excepció, tan suculentes, que no us penedireu gens ni mica d’insistir en la seva elaboració.