Fruites dolces de temporada – Fotografia original de BeCeeNe


En llenguatge corrent entenem per fruita el conjunt de fruits comestibles que normalment mengem fora d’hores o bé com entrant o postres. En coneixem de dues menes: la fresca, la que no es pot guardar gaire temps després de collida, –peres, pomes, préssecs, etc.–, i la seca, en general fruites poc hidratades, de més aguant que les anteriors –ametlles, pinyons, nous, avellanes, etc.

Una altra divisió és aquella que la distribueix en:

–Fruites aquoses, subdividides en fruites de llavors (llimona, taronja, poma…); fruites de pinyol o drupa (cirera, pruna, albercoc…); fruites de baia (raïm, grosella, magrana…).

–Fruites amilàcies o que contenen midó (plàtan, castanya…).

–Fruites oleaginoses (avellanes, cacauets, pinyons, pistatxos, coco…).

–Fruites transformades (panses, prunes…); secades (orellanes d’albercoc, de préssec…); ensucrades (meló, pera, dàtil…).

 

QUÈ ÉS, PERÒ, LA FRUITA?

La fruita no és altra cosa que l’ovari de la flor d’alguns vegetals que un cop fecundat augmenta de grandària gràcies a l’acció conjunta de l’aire, el calor i la humitat. Aquest creixement s’efectua en dues etapes, l’anomenada fase àcida, i la dolça: és quan arriba a la segona fase que la fruita transmet la seva olor característica resultant, aleshores, suau i apetitosa i molt més digestiva.

Sobretot s’ha de mastegar bé. Ha de netejar-se correctament i és convenient pelar-la si no tenim la seguretat de si ha sigut tractada amb pesticides o altres productes químics. La fruita pelada i tallada a trossos cal consumir-la com més aviat millor, ja que el gust i aspecte es deterioren i el contingut en vitamines disminueix.

Com a aliments vegetals que són, procedeixen de determinades plantes, ja siguin herbes –com el meló, la síndria, la maduixa–, arbustos –el plàtan o el raïm– o arbres –la poma, la taronja, el coco, etc–. En conseqüència són fruits també, encara que d’horta, els tomàquets, els pebrots, les albergínies, els carbassons, les pastanagues, etc., tot i que les consumim com a verdures i hortalisses (uns i altres es localitzen en diferents pisos dins de la piràmide d’aliments).