portada-de-la_pasta_-webLa pasta és un aliment de gran valor energètic, tot i que en la seva elaboració només intervenen la farina de blat dur i l’aigua. 100 grams de pasta equivalen a 340 calories, 72 grams d’hidrats de carboni i 1 gram de greixos; conté igualment sals minerals –fòsfor, magnesi, ferro, etc. –, vitamines essencials –A, B i E–, enzims, i aquest gran tresor regulador que és la fibra.

Tot i que la pasta –sigui per la quantitat de formes registrades o pel llarg i prestigiós receptari tradicional– sembla ser patrimoni quasi exclusiu d’Itàlia, no és pas en aquest país on va néixer la seva elaboració i preparació. Va ser la Xina, de vell antuvi país capdavanter pel que fa als invents de la Ciència i de la Tècnica, qui va oferir al món una de les troballes gastronòmiques més apreciades i cotitzades arreu del planeta, cuidant-se de testimoniar la seva existència l’imaginatiu explorador –alguns diuen que gran mentider– Marco Polo. Certs historiadors sostenen que qui en realitat va exportar-la a Sicília van ser els àrabs a través de les caravanes perses quan van conquerir l’illa mediterrània a finals del segle IX. La vella tradició àrab va unir-se aleshores a les novetats dels cuiners sards del nord de la futura Itàlia.

Us podeu baixar el llibre a http://www.entreescritores.com/es/biblioteca/libros-de-cocina/la-pasta/