GenmaichaTe verd de la varietat MatchaAutor: Teabuzzed (treball personal) – Domini públic


Existeixen nombroses varietats de te verd, totes elles molt populars, sobretot, a la Xina i al Japó. Les més conegudes són:
El Longjing. És la varietat xinesa més famosa i significa Pou del Drac. Dolç i daurat, és una beguda habitual per als monjos, que el porten bevent durant centenars d’anys per aclarir la ment i calmar els nervis. Es conrea al voltant de Hangzhou i és, entre els tes xinesos, el més car i apreciat.
El Bilouchun. Es cultiva a les vores del llac Taihu, a la Xina. El seu curiós aroma l’obté de les fruites dels arbres fruiters que creixen al seu voltant. Les petites espirals de les seves fulles enrotllades a mà, li atorguen el nom, que significa cargol verd.
L’Oolong. És un te a mig fermentar, amb un sabor més intens que el te verd, però més delicat que el te negre. Es consumeix a les províncies xineses de Fujian, Zhejiang i a Taiwan, encara que cada vegada s’està posant més de moda per tot el país. Es pren després d’un complicat ritual en el qual es disposa de dues teteres, una amb les fulles de te i una altra amb aigua bullint, amb la qual es fan successius passis pel te fins que agafa l’essència de la infusió. Se serveix en tasses petites.
El Gyokuro. El seu sabor a herba acabada de segar l’ha fet molt popular al Japó, on és considerat un te d’altíssima qualitat.
El Sencha. Original del Japó, presenta color groc i gust de verdures. Procedeix dels brots tendres recollits de la planta durant els mesos de maig i juny.
El Bancha. S’extreu de la tija de la planta que porta el mateix nom. Aquest tipus de te, que literalment vol dir “te bast”, és un te de qualitat mitjana, procedent de les fulles madures recollides a l’agost, el que fa que tingui un gust que recorda lleugerament al fenc. Es pot prendre tal qual, però normalment sol torrar-se o barrejar-se amb arròs torrat, que li dóna una olor, gust i color carac-terístics.
El Matcha. És molt apreciat pels japonesos i amb ell es fabriquen gelats, trumfes i refrescos. La seva excel·lent qualitat el destaca en la cerimònia tradicional del te. El reconeixereu pel seu intens color verd clar i perquè es comercialitza en fulla dins de pots de llauna.
El Gunpowdwer. Es conrea a Formosa. Es bull amb menta i sucre i és popular al Marroc, on s’enrotlla en boletes, que s’obren amb l’aigua calenta. És agredolç.