Sorbet de mandarina webSorbet de mandarina – Fotografia original de Maria Shorina


SORBET DE MANDARINA

[Ingredients per a 2 persones:  8 mandarines ben sucoses, 150 gr. de sucre, ½ litre d’aigua mineral amb gas, ½ llimona grossa i sucosa. La clara d’un ou].

  • Posarem l’aigua i el sucre en una cassola i una vegada al foc remenarem de tant en tant fins que el sucre es fongui i es formi un almívar. Apagarem el foc quan comenci a bullir i ho deixarem refredar.
  • Partirem les mandarines i la mitja llimona –prèviament pelades de pell i parts blanques– i passarem la polpa per una liquadora.
  • Abocarem el suc resultant sobre l’almívar fred, ho posarem en una gerra i ho deixarem a la nevera una estona més.
  • Després barrejarem el preparat amb la clara d’ou a punt de neu (no cal tota), remenant-ho fins que l’absorbeixi del tot i quedi una mescla molt homogènia.
  • Distribuirem el contingut en 2 copes o vasos alts i les introduirem al congelador fins que quedi gebrat.
  • Servirem amb unes palletes.

 

SORBET DE KIWI I MADUIXA

[Ingredients per a 2 persones: 3 kiwis, 150 gr. de maduixes, ½ llimona, 6 cullerades de sucre, ½ vas d’aigua embotellada i ½ de suc de granadina (xarop de magrana).]

  • En una cassola hi col·locarem les maduixes, el suc de la mitja llimona i 3 cullerades de sucre, posant-ho a coure a foc lent durant 5 minuts.
  • Un cop temperat ho passarem per la batedora i després pel colador xinès. Ho deixarem refredar a la nevera.
  • En un cassó hi posarem el suc de granadina i ho deixarem reduir al foc fins que es formi un caramel. Ho deixarem refredar fora de la nevera.
  • Pelarem els kiwis, i ja trossejats, els introduïm a la batedora juntament amb el sucre restant i l’aigua. Un cop batut colarem el suc resultant i l’introduirem al congelador fins que quedi gebrat (remenar-ho de tant en tant per evitar que es solidifiqui.
  • En el moment de servir passarem la vora de les copes pel suc de granadina reduït i després per una mica més de sucre, omplint-les de seguida amb el gebrat de kiwi i la salsa de maduixes pel damunt. El servirem amb palletes.

 

SORBET DE MANGO

[Ingredients per a 4 vasos: 4 mangos al punt de maduració, 200 gr. de sucre, 2 dl. d’aigua, 1 llimona, 2 dl de suc de pinya.]

  • Es pelen els mangos, se’ls treu l’os, es tallen a trossos i es deixen a la nevera, tapat, durant 4 hores.
  • Després es passen per la batedora, reservant un dels trossos per tallar-los més tard a rodanxes finetes, juntament amb el suc de llimona.
  • Amb un tros de pela de llimona ratllada finament, l’aigua i el sucre es fa un almívar que es deixa coure uns 5 minuts. Passat aquest temps es retira del foc i es deixa refredar.
  • Un cop fred es cola i es barreja amb el suc de pinya i el puré de mango, també freds.
  • Es col·loca en un recipient i es serveix en copes, adornat, si es vol, amb les rodanxes de fruita que s’han reservat.

 

SORBET DE MELÓ

[ingredients per a 2 persones: ¼ de meló grosset, 60 gr. de sucre, 1 cullerada de suc de llimona i dos dits d’aigua embotellada. Optatiu: una clara d’ou]

  • En un cassó courem a foc lent tots els ingredients durant 5 minuts.
  • En acabat ho passarem pel colador xinès i ho deixarem refredar a la nevera, per passar-ho després al congelador fins que quedi gebrat.

Notes

–Si volem afegir-hi la clara d’ou a punt de neu perquè el sorbet quedi més fi, ho farem abans de posar la preparació al congelador, batent la barreja fins que quedi homogènia i deixant-la, ara si, al congelador, fins que agafi consistència.

–Podem afegir unes boletes del mateix meló en el moment de servir el granissat.

 

GRANISSAT DE CAFÈ

[Ingredients per a 4 persones: 4 tasses de cafè fort ó 5 sobres de cafè descafeïnat soluble, ½ litre d’aigua mineral, 2-3 cullerades soperes de sucre blanc, una branca de canyella.]

  • En un cassó hi bullirem, durant 5 minuts, l’aigua amb la canyella i el sucre.
  • Ho retirarem del foc i li afegim el cafè fred o els sobres de cafè, remenant-ho fins que quedi tot ben diluït.
  • Ho deixarem refredar i una vegada fred colarem el líquid amb un filtre de paper o tela i el posarem en un bol al congelador, fins que quedi gelat, remenant la preparació amb una cullera o pala cada 45-50 minuts (de les parets cap endins) per evitar que es congeli en blocs i el granissat vagi prenent consistència.
  • Es triga unes 4 hores perquè quedi a punt.
Notes

–Si ho volem presentar com a postra afegirem una bola de gelat de vainilla o nata al damunt del granissat al moment de servir-lo.

–Aquest granissat també el podem elaborar adjuntant-li ½ copa de licor (millor dolç) al cafè una vegada fet.

–Podem servir-lo en copes altes, bols individuals o vasos amples.

 

GRANISSAT DE LLIMONA

[Ingredients per a 4-5 persones: 250 gr. de sucre, 2 litres d’aigua mineral embotellada, 5 llimones grosses.]

  • Ratllarem dues llimones, només la capa de color groc. Reservarem.
  • En una cassola hi posarem el sucre desfet amb l’aigua i la pell ratllada de les llimones, posant-ho al foc perquè a mida que s’escalfi es vagi desfent el sucre i el líquid vagi agafant gust. Ho anirem remenant i deixarem que bulli 4-5 minuts a foc normal. Ho retirem del foc i deixarem que es refredi.
  • Mentrestant exprimirem les llimones. Reservarem.
  • Un cop freda la preparació li afegirem el suc de les llimones i ho deixarem reposar uns 10 minuts a la nevera.
  • En acabat, colarem el preparat dins d’un bol de vidre de boca ample i el posa-rem al congelador, remenant la preparació amb una cullera cada 40-45 minuts, de les parets cap endins, per evitar que es congeli en blocs i el granissat vagi prenent consistència.
  • Es triga entre 3 i 4 hores perquè quedi al punt. Un cop estigui gebrat (de fet el sucre evita que el líquid s’acabi congelant), servirem en una copa o vas, deco-rant la beguda amb alguna rodanxa de llimona o taronja penjada a la vorera del vas o alguna herba olorosa clavada a l’interior.

 

GRANISSAT DE PINYA AMB CANYELLA

[Ingredients per a 4 persones: una pinya de les anomenades dolces, 50 gr. de sucre, 2 culleradetes de cafè rases de canyella en pols. Una gerra amb gel triturat, la meitat del volum de la fruita pel que fa a la quantitat.]

  • Pelarem la pinya i la tallarem a trossos petits, traient-li el tronc central i els ulls.
  • Passarem la pinya per la liquadora afegint-li, al suc resultant, el sucre i la canyella. Ho remenarem bé.
  • Posarem el gel triturat en una gerra i tot seguit el suc (si no tenim gel triturat podem triturar els glaçons a la batedora –petits si no volem fer malbé l’electro-domèstic–, i sobretot, ben tapada).
  • Servirem el granissat immediatament perquè no s’aigualeixi, dipositant-lo en copes o vasos alts.
Notes

–Aquest granissat també es pot preparar amb llet de coco en comptes d’aigua però aleshores no li posarem la canyella.

–Si el preparat és per a adults podem afegir-li un rajolí de vodka o similar al moment de servir-lo.

 

GRANISSAT DE FRUITES VARIADES

[Ingredients per a 4 persones: ½ kg. de meló, 100 gr. de pinya natural, el suc d’una taronja, 2 cullerades soperes rases de sucre morè, 1 fulla de menta fresca, una gerra de gel triturat,  la meitat del volum de la fruita pel que fa a la quantitat.]

  • Netejarem de pell, llavors i altres impureses la pinya i el meló i els tallarem a trossos petits.
  • Passarem la fruita per la batedora afegint-li, al suc o puré resultant, el suc de taronja i el sucre. Ho remenarem bé fins a obtenir la textura desitjada.
  • Disposarem el gel triturat en una gerra on hi afegim la preparació anterior. Seguirem remenant-ho a mà.
  • Servirem el granissat de seguida perquè no s’aigualeixi, dipositant-lo en copes o vasos alts. Ho podem servir amb tota la polpa o colat, segons el gust de cadascú.
Nota

–Els granissats de fruita es poden preparar també amb licors com granadina, taronja, menta, etc.