Sopa de ceba – Fotografia original de BeCeeNe


SOPA DE CEBA

[Ingredients per a 4 persones: 4 cebes mitjanes, 8 llesques primes de pa de barra de ¼ de kg., oli d’oliva, 1 culleradeta rasa de farina, 1 ½ l. de caldo de verdures o de pollastre, 4 ous, 1 branqueta de farigola, sal, un polsim de pebre i formatge ratllat que es pugui fondre.]

Temps: 20 m. + el temps de cocció del caldo.

  • En una cassola que pugui anar al forn hi escalfarem l’oli fregint-hi, a foc suau, les cebes tallades a làmines junt amb la farigola.
  • Quan agafin color hi afegirem la farina, remenant-ho fins que la barreja es comenci a enrossir, moment en que hi tirarem el caldo per deixar que tot plegat bulli uns 20 minuts a foc moderat. Quan faci 15 minuts que bull hi tirarem els ous de manera que hauran quallat al final de la cocció. Rectificarem de sal i pebre acabat de moldre.
  • Mentrestant, haurem preparat les dues llesques de pa torrat cobertes de formatge que prepararem al grill del microones o del forn fins que es fongui.
  • La sopa, que no ha d’escatimar líquid (el pa en xuclarà força), la servirem al plat ben calenta, repartint per igual la ceba i els ous. Al damunt hi posarem les llesques de pa torrat amb el formatge gratinat acabades de fer.
  • Servirem immediatament.

Nota. Una vegada la sopa cuita, també podem distribuir-la en recipients individuals que puguin anar al forn (fang, porcellana, acer), col·locant les llesques torrades amb el formatge i gratinar-ho al forn uns 10 minuts. En aquest cas els ous els inclourem una vegada passada la sopa als recipients i abans de posar-hi el pa.

 

SOPA DE CEBA I BLEDES

[Ingredients per a 2 persones: 1 litre d’aigua; oli d’oliva, 2 cebes grosses, 2 fulles tendres de bleda amb tronxo, 100 grams de pernil curat tallat a tires fines o a quadros; 2 llesques fines de pa torrat, 1 all, formatge ratllat, 2 clares d’ou; sal i pebre mòlt.]

Temps: 35 m.

  • Posarem l’oli en un cassó i quan s’hagi escalfat hi tirarem el pernil, la ceba tallada a làmines i les bledes en juliana, remenant de quan en quan fins que quedi cuit. Traurem la grassa sobrant.
  • Aleshores hi afegirem l’aigua, la sal (poca de moment) i el pebre, i ho deixarem coure uns 20 minuts a foc normal. Dos minuts abans hi tirarem les clares d’ou en filet, deixant que quallin. Rectificarem de sal, si convé.
  • Disposarem la sopa en recipients individuals que puguin anar al forn afegint-hi, al centre, una llesca de pa lleugerament torrat i fregat amb all i amb el formatge ratllat pel damunt, deixant que es gratini al forn durant uns 10 minuts.
  • Servirem la sopa calenta.

Nota. Podem substituir la bleda per alga wakame, dulse o nori.

 

SOPA EXQUISIDA

[Ingredients per a 4 persones: un pit de gallina, un tros magre de pernil, 1 porro, unes fulles de col tendres, 2 litres d’aigua; 4 grapadets de pasta de pistons petits, 100 grams de mongetes seques cuites, un tros de botifarra negra, sal.]

Temps: 1h.30m.

  • Prepararem un caldo amb 2 litres d’aigua, un pit de gallina, un tros magre de pernil, un porro i una mica de col, deixant que bulli durant una hora i quart aproximadament. Quedarà un brou blanquinós.
  • Colarem el caldo (n’ha de quedar al menys 1½ litre) i quan comenci a bullir un altre cop hi tirarem els pistons, els 100 grams de mongetes seques que comprarem ja cuites, la gallina i el pernil desfilats, part del porro i la col del caldo trinxats i el tros de botifarra negra.
  • Deixarem que bulli durant el temps que precisa la pasta per coure, uns 10 minuts aproximadament, rectificant de sal al final. La sopa ha de quedar caldosa.
  • Si preferiu que la botifarra no es desfaci tireu-la 3 minuts abans d’apagar el foc.

 

SOPA JULIANA

[Ingredients per a 4 persones: 2 pastanagues, 1 porro, 2 tronxos blancs d’api, 2 naps, 1 xirivia tendra, 1 endívia, 1 tallada de carabassa, 1 ceba, un vas de vi blanc, 1¼  litre de caldo suau de pollastre; oli o mantega, sal i unes fulles fresques de cerfull.]

Temps: 40 m.

  • Pelarem i netejarem les verdures com de costum i les tallarem a tires llargues i fines (si en tenim, podem fer-ho amb un aparell tallador de verdures).
  • Les ofegarem amb l’oli o la mantega durant uns minuts, passats els quals hi tirarem el vas de vi i un colleró de caldo preparat amb anterioritat, deixant-ho coure a foc molt lent fins que s’acabi el líquid.
  • Aleshores hi afegirem la resta del caldo, rectificarem de sal i ho deixarem coure tot plegat un parell de minuts més.
  • Es menja calenta espolsant pel damunt unes fulles de cerfull picades.

Nota. Per si us voleu estalviar feina, les verdures tallades en juliana es venen congelades; només caldrà que li afegiu l’endívia.

 

SOPA MALLORQUINA

[Ingredients per a 2 persones: 1 ceba, 1 all, ¼ de quilo de cols de Brussel·les, 1 tros de sobrassada de Mallorca, ¾ de litre de caldo suau de pollastre, 50 grams de pasta petita de pistons, estrelletes o similar; oli i sal.]

Temps: 25 m.

  • En una cassó o olleta amb oli calent hi fregirem la ceba, l’all i les cols, aquestes trossejades en 4 trossos, afegint-hi la sobrassada quan estigui pràcticament tot cuit, procurant que no es cremi.
  • Una vegada cuit, retirarem el recipient del foc, llençarem tota la grassa sobrant agregant-hi, a continuació, el caldo i la sal, aquesta última només si el brou no està condimentat.
  • Quan bulli tirarem la pasta en forma de pluja i remenarem fins que arrenqui un altre cop el bull. Deixarem que cogui els minuts que precisi la pasta que haguem triat.

 

SOPA DE COL I MANDONGUILLES

[Ingredients per a 4 persones: 2 litres de caldo de gallina, 4 llesques de pa torrat, millor si és de kamut; 4 fulles de col grosses, blanques i tendres, 1 pastanaga, 1 all, oli d’oliva. Per a les mandonguilles: 400 grams de carn de vedella i de porc picades, 1 all, julivert, canyella en pols, 1 ou, farina pebre mòlt i sal.]

Temps: 40 m.

  • En primer lloc prepararem les mandonguilles barrejant tots els ingredients: la carn, l’all i el julivert picats, l’ou, la sal, la canyella i el pebre.
  • Les mandonguilles, que han de ser rodones i més aviat petites, les enfarinarem i les posarem en una plàtera, procurant que no es toquin perquè sinó s’enganxen i es trenquen.
  • Posarem el brou a escalfar (millor que tingui poca sal) i quan estigui calent hi afegirem les fulles de col trossejades ben petites (evitarem els tronxos) i la pastanaga a rodanxes, deixant que bulli durant uns 25 minuts a foc lent.
  • Sense parar el bull hi afegirem les mandonguilles, deixant bullir la sopa durant 15 minuts més.
  • Menjarem la sopa calenta servint, a part i tallades a quadrets, les llesques de pa torrat, prèviament empastifades d’all cru per una cara i untades amb un rajolí d’oli d’oliva.

Nota. Aquesta sopa es pot enriquir tirant-hi un grapadet d’arròs junt amb les mandonguilles.

 

SOPA MINESTRONE A LA NAPOLITANA

[Ingredients per a 4 persones: 1 ceba, 2 alls, 1 carbassó petit, 1 tallada de carabassa, 150 grams de mongeta tendra i 100 de pèsols pelats, un nap, el cor d’un api, 5 tomàquets madurs; 2 litres d’aigua, oli, julivert i alfàbrega, aquesta en quantitat, pebre mòlt, 150 grams d’arròs, formatge parmesà ratllat i sal.]

Temps: 1 h.35 m.

  • Un cop netes les verdures les deixarem tallades a daus, excepte els tomàquets que guardarem pelats, lliures de llavors i xafats amb una forquilla.
  • En una olla amb oli calent hi sofregirem la ceba tallada a daus, el julivert, l’alfàbrega i l’all trinxats, sumant-li les verdures al cap d’un parell de minuts. Deixarem que tot plegat es cogui durant uns 10 minuts.
  • Seguidament hi afegirem els tomàquets i el pebre, remenant-ho tot durant uns minuts més, fins que el tomàquet hagi evaporat el suc de vegetació.
  • Per últim, hi afegirem l’aigua i ho deixarem coure a foc mitjà durant ¾ d’hora, punt en el que li afegirem l’arròs i la sal, completant la cocció al cap de 15-17 minuts. Un cop al plat, espolsarem la sopa amb abundant formatge ratllat.

 

SOPA DE MISO AMB VERDURES

[Ingredients per a 4 persones: per al caldo: 2 litres d’aigua embotellada, 3 fulles tendres de col blanca, 2 pastanagues mitjanes, i manat d’espàrrecs (podeu escollir verdures de temporada); 10 gr. d’alga wakame seca, 2 c. s. rases de dashi instantani; 3 c. s. rases de pasta de miso blanca o vermella (soja fermentada); 150 gr. de tofu japonès, cebollí.]

Temps: 30m.

  • Posarem l’aigua al foc junt amb el dashi instantani i les verdures que haurem tallat primes (de la col aprofitarem les fulles més tendres i dels espàrrecs només posarem les puntes); ho deixarem bullir fins que quedin cuites (uns 25 minuts).
  • Posarem les algues en remull durant 10 minuts.
  • Tallarem el tofu a quadrats d’1 cm. i el cebollí ben fi. Reservarem.
  • Escorrerem les algues i les afegirem al caldo junt amb el tofu. Deixarem que tot plegat bulli 2 minuts més abans de tancat el foc.
  • Desfarem el miso en un cassó amb una mica de caldo. Com que el miso és una substància salada la podem suavitzar amb un rajolí de sake o vi blanc que no sigui molt sec i una mica de sucre. Reservarem.
  • Quan les verdures hagin bullit el suficient baixarem el foc. Tot seguit li afegirem el miso (no ha de bullir perquè perd part de les seves propietats nutritives) i el tofu, i quan arribi a la màxima temperatura, abans que arrenqui el bull, apagarem el foc.
  • Servirem de seguida adornant la sopa amb el cebollí tallat. Si volem, podem afegir-li una mica de pebre mòlt.
  • Servirem calent.

Notes.

–Els japonesos anomenen satsumajiru a la sopa de miso amb verdures variades junt amb altres vegetals: poms de bròquil, espinacs tendres, porro (en aquest cas no li afegirem el cebollí), brots de bambú, bolets, algues, etc.

–El dashi és un caldo elaborat amb tonyina i alga kombu que els mateixos japonesos compren liofilitzat per estalviar temps. Si no en trobem podem fer servir àcaldo de peix natural o bé podem fer nosaltres mateixos el →dashi [Espècies i condiments].

–Per aquesta sopa es recomana l’adquisició de productes alimentaris japonesos que trobareu en tendes especialitzades o d’alimentació natural.