Sopa d’arròs i verdures – Fotografia original de BeCeeNe


 

SOPA D'AMETLLES

[Ingredients per a 2 persones: ½ litre de caldo ordinari de carn o au, 3 llesques finíssimes de pa de pagès, 50 gr. d’ametlles crues i pelades, 1 culleradeta rasa de sucre, 1 sobre de safrà torrat, 1 all, 50 grams de pernil curat en un sol tall; 1 branqueta de farigola, oli i sal.]

Temps: 30m.

  • Mentre torrem el pa posarem el caldo preparat amb antelació a escalfar, junt amb la farigola (només si no n’hem posat abans al caldo).
  • A part, fregirem el pernil tallat molt menut en una mica d’oli; escorrerem d’oli i reservarem.
  • Prepararem una picada amb les ametlles, el safrà, els alls i una mica de sal. Reservarem.
  • Quan el caldo estigui a punt de bullir li afegirem el pa i el sucre, i quan s’hagi estovat el desfarem amb l’ajut d’un batedor (per aquesta acció traurem momentàniament la branca de farigola).
  • Tot seguit hi sumarem la picada i el pernil escorregut d’oli i ho deixarem bullir durant 15 minuts, vigilant que no es vessi perquè puja com la llet.
  • Si convé, rectificarem de sal 5 minuts abans d’acabar la cocció.
  • La sopa, que no ha de quedar ni massa clara ni massa espessa, la servirem calenta després de retirar l’herba.

 

SOPA D'ARRÒS

[Ingredients per a 2 persones: 2 alls tendres, ½ porro de la part blanca o menys verda, 100 grams de pernil a tiretes, uns quants xampinyons, 80 grams d’arròs Bomba, sal, oli, brou suau.]

Temps: 30m.

  • En un cassó amb una mínima quantitat d’oli hi fregirem, nets i trossejats, els alls, el porro i els xampinyons, procurant que no s’enganxin.
  • Abans que s’acabi de fregir, hi tirarem el pernil, donant al conjunt unes quantes voltes.
  • Quan el fregit estigui al punt, l’escorrerem afegint-li, tot seguit, el caldo suficient perquè ens surtin 2 plats de sopa caldosa.
  • Quan comenci a bullir el líquid hi tirarem l’arròs i un mínim de sal –recordem que a l’olla hi tenim pernil–, deixant que cogui a foc mig entre 15 i 17 minuts.

 

SOPA D'ARRÒS I FIDEUS

[Ingredients per a 2 persones: Una mica més de ½ litre de caldo ordinari de carn o d’au, un tros de la carn de vedella o pollastre amb la que hem preparat el caldo, 1 vas mitjà d’arròs i fideus de gruix mig, 1 ou, dues fulles de menta; sal.]

Temps: 25m.

  • Posarem el caldo al foc i quan comenci a bullir hi tirarem l’arròs i després els fideus (hauran de bullir, respectivament, 16 i 10 minuts).
  • Mentrestant haurem bullit l’ou en aigua i sal durant 10 minuts, el pelarem i el reservarem.
  • Posarem, dins dels plats, la carn o el pollastre esqueixat sobrant del caldo, més la fulleta de menta, tirant-hi al damunt la sopa ja cuita.
  • Pel damunt hi espolsarem l’ou dur esmicolat.

 

SOPA D'ARRÒS I VERDURES

[Ingredients per a 2 persones: 1 pastanaga petita, 1 tros de porro, 3 cols de Brussel·les, mongeta tendra (5 unitats), una llonza prima de pernil; 3 vasos de caldo de pollastre i verdures, 100 gr. d’arròs rodó; oli i sal.]

Temps: 25m.

  • Netejarem i tallarem a parts petites les verdures que fregirem en una mica d’oli en un cassó mitjà.
  • Quan estiguin quasi fetes hi afegirem el pernil, donarem un parell de voltes. Retirarem del foc per treure’n la grassa sobrant i tot seguit li afegirem el caldo.
  • Quan comenci a bullir li tirarem l’arròs, remenarem durant un minut per evitar que s’enganxi i al cap de 15-17 minuts ja tindrem la sopa a punt de menjar. Dos minuts abans d’acabar la cocció rectificarem de sal (segurament el caldo ja en tingui).
  • Ha de quedar caldoseta. La servirem calenta.

 

SOPA DE LA BONA DONA

[Ingredients per a 2 persones: 50 grams de bolets (xampinyons o d’altres que siguin suaus de gust), 1 pastanaga mitjana, 2 alls, 1 porro, 1 branqueta blanca d’api, 2 ó 3 fulles de col rissada tallada molt petita, 1 vas petit de vi blanc, 1 cullerada rasa de pa ratllat; una mica més de ½ litre d’aigua, oli (o llard) i sal.]

Temps: 35m.

  • En la grassa que haguem triat hi tirarem els bolets i les verdures, tot net i tallat a trossets, deixant-ho fregir durant uns 5-8 minuts.
  • Aleshores hi afegirem el pa ratllat, el vi, l’aigua calenta i la sal, i ho farem bullir a foc mig durant uns 25-30 minuts.
  • Deixarem reposar la sopa un parell de minuts abans de servir-la.

 

SOPA DE BRÒQUIL

(Aquesta recepta me la va ensenyar la meva sogra, la senyora Bernardina Rodríguez)

[Ingredients per a 4 persones: 1 bròquil mitjà, aigua i sal; 4 alls, 3 llesques mitjanes de pa torrat, 1 llimona, comí en pols, 1 ou; oli.]

Temps: 30m. + el temps de maceració del bròquil

  • Separarem els poms del bròquil i els netejarem.
  • Escalfarem aigua i quan bulli hi tirarem la sal i els poms (no gaire grossos), deixant que bullin uns 15 minuts, aproximadament, procurant que quedin cuits al punt.
  • Una vegada bullit escorrerem el bròquil i reservarem (guardant però el suc resultant, base d’aquesta sopa).
  • En oli d‘oliva hi fregirem 3 alls tallats a làmines afegint-hi, abans que enrosseixin, el comí en pols, procurant que no es recremi (s’apaga el foc just quan es tira).
  • Tirarem els alls més una quantitat d’oli cru que considerem prudent pel damunt del bròquil, deixant que el preparat reposi una bona estona perquè quedi adobat. Reservarem durant 3 ó 4 hores a la nevera.
  • Quan sigui l’hora de preparar la sopa posarem el suc de la verdura al foc i li afegirem, quan estigui calent, el bròquil (amb no gaire oli) i les llesques de pa torrat refregat amb l’all que ens queda. Ho deixarem bullir tot junt durant uns 20 minuts; després desfarem la sopa amb el batedor fins que quedi fina. Rectificarem de sal.
  • Una vegada apagat el foc, li sumarem el suc de ½ llimona i l’ou dur tallat a trossets (l’haurem bullit abans), deixant reposar el preparat dos ó tres minuts més.
  • La sopa no ha de quedar ni clara ni espessa, i es menja calenta.

 

SOPA CASTELLANA

[Ingredients per a 2 persones: 1 cabeça d’alls, 4 ó 6 trossos de xoriço del prim, ½ litre i una mica més d’aigua o de brou suau, 1 llesca de pa de pagès torrat, no gaire gruixuda, 2 ous, oli, safrà, pebre mòlt i sal.]

Temps: 35 m.

  • Posarem l’oli a escalfar (si pot ser en un continent de fang), hi tirarem els alls sencers, nets i sense pelar, i els saltejarem durant uns minuts.
  • Quan estiguin cuits hi afegirem el safrà i el xoriço i ho deixarem fregir un parell de minuts més, procurant que el xoriço no es recremi.
  • Tot seguit hi tirarem l’aigua calenta (o brou), i el pa torrat trossejat, deixant que cogui 20 minuts més a foc mig. Comprovarem el grau de sal.
  • Repartirem la sopa en plats individuals de fang o ceràmica que puguin anar al forn, afegint un ou al damunt que salpebrarem lleugerament.
  • Quan les clares hagin quallat (uns 5 minuts aproximadament), la sopa estarà llesta per a menjar.

Nota. Si no ens agrada o no ens va bé el xoriço podem fer la sopa amb 120 grams de pernil del país tallat a daus