Gaspatxo d’enciam – Fotografia original de BeCeeNe


GASPATXO DE MANGO I AMETLLES

[Ingredients per a 4 persones: 1 mango madur, 1 tomàquet madur una mica gros, ½ pebrot vermell, 1 all, 50 grams d’ametlles crues pelades, la molla una mica dura de dues llesques de pa de barra, 1 vas d’aigua mineral freda, ½ d’oli, 3-4 cullerades de vinagre, sal, pebre mòlt.]

Temps: 25 m.

  • Escaldarem els tomàquets, els pelarem i els hi traurem les llavors, de manera que només en quedi la polpa.
  • Tallarem el pebrot a daus. Pelarem l’all i li traurem la part interna.
  • Partirem les ametlles el més petit possible (amb una mà de morter). Pelarem el mango i el partirem a trossos raonables. Escorrerem el pa que haurem deixat abans a remullar amb aigua.
  • Disposarem els ingredients anteriors dins d’una batedora amb 1 vas d’aigua freda, l’oli, el vinagre, la sal i el pebre i ho batrem fins deixar-ho ben emulsionat.
  • Afegirem més aigua, si cal, fins aconseguir-ho al nostre gust.

 

GASPATXO D’ALVOCAT

[Ingredients per a 4 persones: 3 alvocats al punt de maduració, 2 llimones, 1 all, 1 tomàquet madur, aigua freda, 1 vaset d’oli, sal, pebre negre mòlt; unes branques de cebollí.]

Temps: 25 m.

  • Exprimirem el suc de les llimones i pelarem l’all traient-li la part central. Escaldarem el tomàquet i li traurem la pell i les llavors.
  • Partirem els alvocats al llarg, els hi traurem l’os, i sense pelar-los els buidarem amb una cullera; els trossos els posarem amb el suc de la llimona. Guardarem un pinyol d’alvocat.
  • Batrem el preparat anterior junt amb l’all, el tomàquet, una mica d’aigua freda, la sal i el pebre. En acabat li afegirem l’oli poc a poc, mentre remenem, fins que quedi homogeni.
  • Rectificarem d’aigua si cal i ho guardarem a la nevera durant 20 minuts, no més, posant el pinyol dins del preparat (el pinyol, junt amb el suc de llimona, evita que l’alvocat s’oxidi i es torni marró).
  • Al moment de servir-ho traurem el pinyol i tirarem el cebollí picat pel damunt.

 

GASPATXO DE SÍNDRIA

[Ingredients per a 4 persones: ½ síndria, mitjana i dolça, 1 Kg. de tomàquets madurs, 1 all, ½ vas petit d’oli d’oliva, 1 dit de vinagre suau, de poma o d’arròs, sal, pebre negre mòlt.]

Temps: 25 m.

  • Traurem les llavors de la síndria. Pelarem els tomàquets i els hi traurem, com a la síndria, les llavors.
  • Ben trossejat, ho posarem a la batedora i ho deixarem ben triturat (no cal afegir-li aigua perquè la síndria en porta molta).
  • Ja fora de la batedora, ho amanirem amb l’oli, el vinagre, la sal i el pebre.
  • Ho deixarem reposar a la nevera un parell d’hores.

 

GASPATXO DE POMA I CEBA

[Ingredients per a 4 persones: 3 pomes de la varietat Golden (si són molt grosses n’hi haurà prou amb dues), 1 ceba, 1 iogurt, un grapadet de galetes salades, aigua mineral freda, coriandre en pols; sal, si cal.]

Temps: 30 m.

  • Escalivarem la ceba al forn. Courem les pomes amb una mica de mel i aigua, també al forn. Ho deixarem refredar.
  • Batrem la ceba, la polpa de la poma, el iogurt i les galetes salades amb aigua freda (ha de quedar més aviat espès).
  • Posarem la crema en un cassó i l’aclarirem amb més aigua fins aconseguir la consistència adequada per a un gaspatxo.

La deixarem reposar a la nevera una estona. Mitja hora abans de servir li afegirem una mica de coriandre en pols, al nostre gust. Rectificar de sal, si calgués.

Nota. El gust del coriandre és semblant a una barreja de llimona, sàlvia i alcaravia.

 

GASPATXO D’ENCIAM

[Ingredients per a 4 persones: un enciam tendre, no excessivament gros, 2 iogurts naturals, 3 cogombres en vinagre o bé una cullerada de tàperes, 2 ous durs, molla de pa del dia abans, aigua mineral freda, ½ vas petit d’oli d’oliva, 1-2 cullerades de vinagre de poma o un altre de suau (optatiu, tenint en compte que hi poseu ingredients en vinagreta), sal i pebre mòlt.]

Temps: 25 m.

  • Netejarem les fulles d’enciam (no importa si n’utilitzem de verdes, al contrari) i les partirem.
  • Bullirem els ous com de costum i una vegada refredats els pelarem.
  • Deixarem el pa en remull amb una mica d’aigua freda.
  • Posarem els ingredients anteriors junt amb els cogombres o les tàperes a la batedora, amb una mica d’aigua, fins que quedi ben triturat. Ho passarem a una sopera o recipient adequat.
  • Ho amanirem poc a poc amb l’oli, el vinagre (optatiu), la sal i el pebre fins que quedi homogeni. Si cal li afegirem més aigua.
  • Ho reservarem 15 minuts a la nevera (l’enciam tendeix a desvirtuar el gust i a fer-se malbé si reposa massa estona) i ho servirem.

 

GASPATXO DE MADUIXOTS

[Ingredients per a 4 persones: ½ kg. de tomàquets madurs (pot ser tomàquet trossejat de conserva), ½ kg. de maduixots, 3-4 rodanxes de cogombre, 3 rodanxes de pebrot vermell; 100 ml. d’oli d’oliva, 2 c. s. de sucre, sal, pebre mòlt, 1 vas d’aigua freda embotellada; 4 fulles de menta fresca, 100 ml. de vinagre de poma.]

Temps: 25 m.

  • Primer de tot netejarem els maduixots, els partirem per la meitat i els deixarem reposar durant 15 minuts en un preparat compost d’aigua, sucre i la meitat del vinagre. Passat aquest temps els escorrerem (el líquid es llença) i reservarem.
  • Traurem les llavors del cogombre i reservarem.
  • Posarem tots els ingredients sòlids, més l’oli, el pebre i la sal, dins del triturador d’aliments o batedora que tinguem a casa i ho batrem fins a deixar-ho molt fi.
  • Abans de donar-ho per acabat, i si ho creiem necessari, hi afegirem vinagre d’acord amb el nostre gust.
  • Deixarem reposar 15 minuts a la nevera i servirem ben fresquet en bols amb una fulla de menta al damunt.

Consulteu també:

→Ajo blanco [PA I ESPECIALITATS].

A Cremes i purés hi trobareu preparats que tant es poden menjar calents com freds.