Gaspatxo de nap roig (o remolatxa) – Fotografia original de BeCeeNe


Recomanem la lectura de tots els punts explicats a →Preparació de gaspatxos.

 

GASPATXO, SOPA FREDA DE VERDURES

[Ingredients per a 4 persones: ¼ de quilo de pa de barra del dia abans, 1 pebrot vermell no gaire gros, 1 cogombre mitjà, 2 alls, 2 tomàquets madurs grossets, 4 cullerades d’oli d’oliva, 2-3 de vinagre, uns ¾ de litre d’aigua embotellada freda, sal i pebre. Per a la guarnició: 1 tomàquet madur però dur, 1 pebrot, 1 ceba dolça mitjana, 1 cogombre.]

Temps: 35m.

  • Posarem el pa a remullar amb l’aigua freda fins que quedi tou.
  • Netejarem totes les verdures.
  • Tallarem a trossos el pebrot. Pelarem i traurem les llavors dels tomàquets i el cogombre; també els tallarem a trossos. Pelarem i trossejarem els alls, traient-li la part central.
  • Passarem tots els ingredients anteriors a la batedora elèctrica.
  • A la pasta resultant –l’haurem passat a una olla– hi afegirem la sal, el pebre, l’oli i el vinagre.
  • Com que el gaspatxo no agrada per igual a tothom, rectificarem la majoria d’ingredients –l’aigua freda, l’oli, el vinagre i la sal– fins a trobar el gust que busquem.
  • Deixarem el preparat a la nevera durant un parell d’hores.
  • Al moment de servir el gaspatxo presentarem també a taula els elements de la guarnició per separat, pelats i tallats a daus el més petit possible, així com uns quants glaçons més per si algú desitja prendre’l encara més fred.

 

SOPA FREDA DE TOMÀQUET I TONYINA A LA PLANXA

[Ingredients per a 4 persones: 1 kg. de tomàquets madurs, de polpa, 6 olives repletes d’anxova, 2 alls, 2 llesques de pa de pagès d’un dit de gruix, 5 c. s. d’oli d’oliva i 2 més de vinagre de xerès, 1 c. p. rasa de sucre, 1 meló dels grocs, 1 bistec de tonyina de 150 gr. tallat a quadrats regulars, 4-5 fulles alfàbrega fresca; sal i pebre mòlt.]

Temps: 30m.

  • Partirem els tomàquets per la meitat, els hi traurem les llavors i els ratllarem. Els deixarem una estona en un colador fi perquè desprenguin tota l’aigua de vegetació.
  • A part tallarem les olives, els alls i l’alfàbrega el més petit possible. Ho barrejarem tot i reservarem.
  • Partirem el meló per la meitat (al revés que si en féssim tallades), traurem les llavors i farem boletes amb una cullera especial per aquests menesters (5 per a cada comensal és suficient). Reservarem a la nevera.
  • Traurem la crosta del pa, el tallarem a quadrats petits i el fregirem amb 1 c. s. d’oli, procurant que no es recremi. Ho deixarem escórrer sobre paper de cuina i reservarem.
  • Barrejarem el tomàquet, el preparat d’olives, alls i alfàbrega, el sucre, l’oli restant i el vinagre. Ho salpebrarem i ho barrejarem bé. Ho deixarem uns 20 minuts més a la nevera.
  • Posarem la tonyina a la planxa amb oli, de manera que quedi cuita al punt. Reservarem.
  • A l’hora de menjar, posarem el preparat de tomàquet als plats, afegint-hi el meló i la part proporcional de tonyina.
  • Disposarem el pa en un bol a part perquè cadascú se serveixi.
  • A l’estiu resulta un plat excel·lent i molt refrescant.

 

SOPA FREDA DE MELÓ

[Ingredients per a 4-5 persones: 1 meló madur, 1 iogurt natural o desnatat, 1 c. p. de sucre, 3 fulles de menta, 2 c. s. d’oli, sal, pebre mòlt. Acompanyament (optatiu): encenalls de pernil serrà o grans de raïm moscatell pelats i sense llavors.]

Temps: 20m

  • Tallarem a tacs la polpa del meló i els posarem, amb la resta d’ingredients, a la batedora.
  • Ho triturarem i si ho veiem massa espès hi afegirem aigua freda fins que quedi al nostre gust.
  • Guardarem la sopa a la nevera durant una hora i al moment de servir li afegirem els encenalls de pernil crus o passats per oli calent uns instants, o bé el raïm.

 

SOPA FREDA DE IOGURT

[Ingredients per a 4 persones: 4 iogurts desnatats, 1 cogombre, 100 grams de nous pelades, 1 all, 3 cullerades d’oli d’oliva de poc grau, aigua freda, sal, una tija de fonoll o comí fresc.]

Temps: 20m.

  • Batrem els iogurts fins que quedin líquids
  • Pelarem el cogombre, li traurem les llavors i el tallarem a daus. Triturarem les nous i l’all el més petit possible.
  • Posarem els ingredients anteriors en una batedora junt amb l’oli, la sal i una mica d’aigua freda (n’hi afegirem més si ho veiem massa espès un cop batut) i ho batrem fins que quedi fi.
  • Ho deixarem a la nevera durant 1 hora.
  • 10 minuts abans de servir li afegirem el fonoll o el comí fresc, que traurem en disposar-lo a taula.

NOTA. En el cas de no disposar de fonoll o comí podeu afegir-hi un tronxo d’api fresc de la part més blanca (sense ni un fil) i batre’l junt amb la resta d’ingredients.

 

GASPATXO DE NAP ROIG

[Ingredients per a 4 persones: 4 naps roig bullits (podem comprar-los ja preparats), 1Kg. de tomàquet madur, 1 all gros, 1 vas d’aigua freda, 3 c. s. d’oli, 2 cullerades de vinagre de poma o d’arròs, sal, pebre negre mòlt.]

Temps: 20m.

  • Escaldarem els tomàquets, els pelarem i els hi traurem les llavors, de manera que només en quedi la polpa.
  • Triturarem els naps, els tomàquets, l’all i ½ vas d’aigua a la batedora fins que quedi ben fi.
  • Afegirem l’oli, el vinagre, la sal i el pebre fins que quedi emulsionat. Sumarem la resta d’aigua fins tenir-ho al nostre gust de líquid.
  • Tastarem i deixarem reposar-ho a la nevera durant 1 hora, al menys.