Tomàquets farcits (nº 5) – Fotografia original de BeCeeNe


TOMÀQUETS AMB PICADA D’HORTALISSES

[Ingredients per a 2 persones: 1 cogombre, 1 pebrot verd i 1 ceba, 2 tomàquets grossos dels plens, aptes per a amanir; oli, vinagre de vi, alfàbrega fresca i sal.]

Temps: 20 m.

  • Prepararem les verdures (excepte el tomàquet) tallades en forma de picada (abans pelarem i traurem llavors, com de costum).
  • Ho barrejarem amb una vinagreta composta d’oli, vinagre, sal i força alfàbrega fresca, també picada; deixarem reposar la picada uns 15 minuts a la nevera.
  • A l’hora de servir tallarem els tomàquets en transversal (frescos de la nevera i ben nets) i escamparem la preparació pel damunt dels tomàquets.]

 

TOMÀQUETS FARCITS

Abans de donar a conèixer les receptes explicarem que cal fer per norma general quan volem preparar tomàquets replets, per donar, tot seguit, algunes de les millors possibilitats culinàries que tenen el tomàquet com a protagonista, plats excel·lents i refrescants, sobretot si el mengem els dies d’estiu.

Sempre que vulguem preparar alguna de les receptes que donem tot seguit ens caldrà escollir tomàquets grossos, rodons, molsuts però amb no gaire polpa, madurs, dolços i vermells de color. Els rentarem, els hi tallarem la part superior i els buidarem de llavors i nervis, amb compte de no trencar-los. Després els posarem de cap per avall en una safata per tal que treguin tota l’aigua de vegetació.

El següent pas serà salar-los per dins i omplir-los, amb l’ajut d’una cullera, dels ingredients que ens facin més patxoca, procurant que sobresurtin com una muntanyeta. Acabarem de muntar el plat adornant-los amb una bona quantitat de la salsa que haguem escollit.

És un plat que ofereix múltiples possibilitats ja que permet presentar-lo tant d’entrant com de primer plat (en el darrer cas potser ens caldrà preparar-ne dos per comensal). Els tomàquets replets s’han de servir sempre freds per a la qual cosa serà necessari tenir-los a la nevera una estona abans de servir.

El temps de preparació oscil·la entre 20 i 30 minuts.

1. [Ingredients: a parts iguals nap roig, pernil dolç i enciam, una mica menys de botifarra blanca, tot ben petit i adobat amb una vinagreta composta d’oli, vinagre, un pèl de mostassa i sal. Adornarem els tomàquets amb → salsa maionesa [Amanides]

2. [Ingredients: →arròs pilaf, que representarà la meitat del replet, pèsols bullits, anxoves dessalades, formatge emmental i olives, que un cop tallat petit amanirem d’oli, sal, suc de llimona i salsa Worcester. Adornarem la part superior amb unes quantes tàperes.]

3. [Ingredients: succedani de marisc, gamba bullida i pelada, enciam a parts iguals, tot tallat a trossets i adobat amb → salsa maionesa o bé →salsa rosa [Amanides]

4. [Ingredients: cogombre fresc exempt de llavors, pebrot vermell de llauna i olives negres dolces desossades (de les extremenyes), tot tallat ben petit i adobat amb cerfull i menta fresca trossejada, que adobarem amb → salsa vinagreta [Amanides]. Adornarem cada tomàquet amb l’ou dur ratllat pel damunt i 2 anxoves senceres i dessalades creuant la superfície. Si no sobra res del preparat posarem enciam o escarola al voltant del plat, amanit amb la mateixa salsa vinagreta.]

5. [Ingredients: pernil dolç, enciam, nous, poma i formatge blau danès, tot tallat ben petit. Adobar amb → salsa tàrtara o vinagreta de mostassa [Amanides]

6. [Ingredients: patata, mongeta tendra i pastanaga bullida, refredat i tallat a trossos petits; tonyina blanca en conserva, gambes bullides o succedani de marisc, pebrot vermell –de llauna o escalivat– i olives amb anxova que un cop deixat a una mida convenient s’adjuntarà a la verdura. Adornar amb → salsa maionesa [Amanides]

7. [Ingredients: enciam molt tendre tallat petit, tonyina en conserva amb oli d’oliva (del sencer, no esmicolat) o bé sardines, també en conserva, ou dur, olives sevillanes o negres extremenyes desossades. Ho barrejarem tot i un cop replets els tomàquets els adornarem amb → salsa maionesa o → salsa tàrtara [Amanides].

Consulteu també →Tomàquets madurs gratinats al forn [Entrants i delicadeses], →Tomàquets assecats al forn [Sobrants i conserves], →Salsa de tomàquet, El sofregit [Salses i adobs].