Timbals de cuscús amb suc de taronja – Fotografia original de BeCeeNe


Les distintes presentacions en gra de blat dur que podem adquirir al mercat i que coneixem, com ja hem dit, amb el nom de cuscús, bulgur, tabulé i gofio canari, ens permet alternar les receptes que tot seguit presentem pel tipus de gra que ens faci més patxoca. Normalment, els trobem precuinats i només cal deixar-los en remull uns minuts per tenir-los a punt i completar les receptes.

Encara que aquí presentem receptes dels cereals més clàssics no us faci por tastar-ne altres combinacions com, per exemple, els preparats amb fruits del bosc, llet fermentada, peix, pollastre farcit, llegums, verdures, menuts de xai, etc., perquè qualsevol preparació us semblarà única.

Nota.

–En les receptes que us mostrem a continuació mesurem la quantitat de gra amb tasses de te.

 

BLAT AMB CARXOFES I BOLETS

[Ingredients per a 4 persones: 2 tasses de blat integral; 3 carxofes, 250 gr. de bolets frescos de temporada (100 gr. si són deshidratats), 1 ceba petita dolça, 2 alls, 3 tomàquets madurs ratllats; 1 copa de xerès; oli d’oliva, 1 llimona, julivert, sal, pebre i aigua mineral.]

Temps: 25m. + el temps de remull i bullit del cereal

  • Posarem el blat en remull durant 12 hores com a mínim.
  • En el moment de preparar el guisat l’escorrerem i el posarem a bullir amb el foc fort en una cassola amb aigua freda (8 vegades el volum del blat) i una mica de sal. Quan arrenqui el bull, el taparem, abaixarem el foc i el deixarem coure a poc a poc durant quasi 2 hores perquè quedi al dente. Reservarem.
  • A continuació posarem a fregir, en una cassola amb oli, la ceba tallada a trossos molt petits; un cop hagi adquirit transparència li afegirem els alls picats i el tomàquet ratllat (si en tenim a ma podem posar-hi salsa de tomàquet feta per nosaltres), junt amb una mica de sal i el pebre, deixant que cogui fins que quedi tot fregit.
  • Seguidament, a la salsa hi afegirem les carxofes tallades com per fer truita i els bolets, també trossejats, juntament amb una copeta de xerès perquè ajudi a caramel·litzar.
  • Quan les carxofes i els bolets estiguin cuits hi afegirem el blat i ho deixarem coure tot plegat durant un parell de minuts a foc lent.
  • A l’apagar el foc arruixarem el blat amb suc de llimona (no el remenarem) i unes fulles de julivert tallades, escampades per sobre.
  • Ho servirem calent

 

EL TABULÉ (recepta siriana)

[Ingredients per a 2 persones: 1 tassa de blat dur partit (o tabulé), 2 tasses d’aigua bullent i salada o bé caldo vegetal també bullent; 1 pot de tomàquet triturat de ½ Kg. (una vegada escorregut quedarà en una mica més d’un quart), 1 pebrot verd, 1 pebrot vermell, 1 cogombre, 1 ceba tendra grossa, 1 llimona, 4 cullerades d’oli d’oliva, força menta, estragó i julivert, sal, pebre mòlt (opcional).]

Temps: 1h. aproximadament

  • Passarem la sèmola lleugerament per la paella fins que agafi color.
  • Posarem la sèmola en un bol i li afegirem l’aigua bullent. Quan s’hagi inflat li afegirem el tomàquet triturat, remenant-ho suaument amb una forquilla per evitar que es compacti.
  • Després li barrejarem les verdures, netes, pelades, sense llavors i tallades a trossos molt petits, el suc de la llimona, l’oli, la sal i el pebre.
  • Una vegada hagi perdut tot el calor li sumarem el julivert, l’estragó i la menta picades i ho tornarem a remenar.
  • Ho deixarem refrescar 1 hora al refrigerador abans de servir, remenant-ho de tant en tant perquè el tabulé vagi absorbint els gustos.

Nota.

–Aquest plat es presenta en forma d’amanida i resulta molt refrescant, sobretot a l’estiu. Pot acompanyar carns guisades o bé substituir l’arròs, les patates i qualsevol altre plat de pasta tradicional.

 

VARIANT DEL TABULÉ

[Ingredients per a 2 persones: 1 tassa de blat dur partit (per a tabulé), 2 tasses d’aigua o caldo vegetal, 2 tomàquets grossos madurs de polpa molsuda, 1 cogombre petit, 1 ceba dolça mitjana, 1 pebrot vermell petit, 10 olives desossades, 1 tros de tonyina en conserva, de la que ve sencera i macerada en oli d’oliva; menta fresca, julivert; sal, pebre, 1 llimona sucosa, 4 cullerades d’oli d’oliva.]

Temps: 30m.

  • Courem o deixarem en remull el blat dins del líquid bullent seguint les instruccions de l’envàs (aigua, caldo o algun altre preparat líquid).
  • Ratllarem els tomàquets de manera que ens quedi només la polpa, la salpebrarem i l’adjuntarem al blat, que ja estarà al punt (ha de quedar solt), junt amb la menta i el julivert picats. Ho deixarem reposar 10 minuts.
  • Mentrestant, i després de rentar-les i netejar-les de pells i llavors, tallarem petites la resta de les verdures. Reservarem.
  • Partirem la tonyina a trossos de grandària suficient perquè es notin, i partirem les olives en dos o tres trossos; ho afegirem al tabulé junt amb les verdures. Rectificarem la sal i el pebre.
  • Prepararem l’oli i el suc de la llimona i amanirem el conjunt, donant voltes al blat amb una forquilla perquè no s’enganxi.
  • Ho deixarem reposar 2 hores a la nevera abans de servir.

 

CUSCÚS MARROQUÍ

[Ingredients per a 4 persones. Per preparar el cuscús: 1 ½ tasses (de te) de sèmola de blat dur o cuscús, el doble d’aigua o caldo vegetal. Per preparar el guisat: oli d’oliva, ½ Kg. de carn de be desossada i tallada a daus; 2 tasses grosses plenes de verdures tallades també a daus –carbassó, pastanaga, col, patata, xirivia, porro o ceba, etc.–, 2 tomàquets madurs, ½ l. més de caldo vegetal, orenga i alfàbrega fresques, herbes provençals, 1 culleradeta de pebre vermell dolç, sal i pebre. 150 gr. de cigrons cuits.]

Temps: 1h. 20m.

  • En una cassola amb oli calent hi fregirem el be junt amb les herbes provençals.
  • Quan estigui bastant daurat hi afegirem la polpa de tomàquet i al cap d’uns minuts la resta de les verdures (el carbassó amb pell) i el pebre vermell, remenant el conjunt fins que quedi quelcom ofegat.
  • Tot seguit hi tirarem el brou fins a cobrir els ingredients i ho deixarem coure a foc lent durant 1 hora o fins que quedi el caldo exhaurit, procurant que quedi més aviat espès.
  • ¼ d’hora abans hi haurem afegit l’orenga i l’alfàbrega tallada a trossos i els cigrons, rectificant de sal i pebre tenint en compte que el caldo segurament ja en portava.
  • Mentre el guisat reposa prepararem el cuscús seguint les instruccions de l’embolcall.
  • Se serveix el guisat en una plata fonda i el cuscús individualment a un costat del plat (pot servir la mateixa tassa per donar-li forma) perquè cadascú se serveixi la carn i se la mengi barrejada amb el cuscús.

 

TIMBAL DE CUSCÚS AMB SUC DE TARONJA

[Ingredients per a 4 persones. Per preparar el cuscús: 1 ½ tasses (de te) de sèmola de blat dur o cuscús, el doble d’aigua o caldo vegetal, el suc d’una taronja. 1 cogombre, 10 olives tipus yeyé, 1 pebrot vermell de llauna, menta fresca. Per acompanyar: enciam, nap roig, ceba tendra; oli, vinagre i sal.]

Temps: 35m.

  • Prepararem el cuscús seguint les instruccions de l’envàs. Per si no hi consta passarem el cuscús lleugerament per la paella fins que quedi enrossit.
  • Bullirem l’aigua amb la sal i ho afegirem al cuscús (l’haurem posat en un bol de porcellana) junt amb el suc de la taronja, deixant que reposi uns 10 minuts més o menys (fins que el gra quedi al punt).
  • A part, prepararem la barreja consistent en trossejar ben petit el cogombre, el pebrot, les olives i la menta, que sumarem al cuscús una vegada s’hagi refredat. Omplirem els motllos (poden ser tasses de te), premerem bé el contingut i els deixarem reposar 15 minuts a la nevera.
  • Tot seguit desemmotllarem el cuscús i ho posarem al plat envoltat de l’enciam, el nap roig i la ceba tendra amanit amb oli, sal, i vinagre o qualsevol altre vinagreta.
  • Se serveix fresquet

 

CUSCÚS AMB TOFU I OU ESCALFAT

[Ingredients per a 4 persones. Per preparar el cuscús: 1 ½ tasses (de te) de sèmola de blat dur o cuscús, el doble d’aigua o caldo vegetal, el suc d’una llimona. 4 racions de tofu amb espinacs, oli . 4 ous.]

Temps: 40m.

  • Prepararem el cuscús seguint les instruccions de l’envàs. Per si no hi consten passarem el cuscús lleugerament per la paella fins que quedi enrossit.
  • Bullirem l’aigua amb la sal i ho afegirem al cuscús (l’haurem posat en un bol de porcellana) junt amb el suc de la llimona, deixant que reposi uns 10 minuts més o menys (o fins que quedi al punt de menja).
  • A part, fregirem lleugerament el tofu en una paella amb escassa quantitat d’oli. Retirarem i tallarem a daus.
  • Prepararem els ous tal com ho expliquem a →Preparació dels ous escalfats [Els ous].
  • Muntarem el plat posant el cuscús al fons (no cal que estigui fred del tot) i, calents, el tofu pels voltants i l’ou al damunt.

Nota.

–El tofu el podeu comprar amb altres composicions per aquest plat, no cal que sigui l’esmentada.