Mongetes seques amb bròquil passats per la paella amb all trinxat – Fotografia original de BeCeeNe


MONGETES SEQUES AMB COPINYES

[Ingredients per a 4 persones: ¼ kg. de copinyes, 50 grams de pèsols frescos (ja pelats), 1 ceba, 2 alls, julivert, 1 ram d’herbes, safrà, pebre mòlt, 1 culleradeta rasa de farina, 1 vas de vi blanc, ½ litre de caldo de peix o de verdures, sal, aigua, oli d’oliva; 300 grams de mongetes seques, sense remullar, o bé 600 grams ja cuites .]

Temps: 3 h. (40 minuts si comprem el llegum cuit)

  • En oli calent saltejarem a foc lent els alls i les copinyes escorregudes, prèviament deixades amb aigua i sal; reservarem un cop cuit.
  • En el mateix oli hi fregirem la ceba i quan estigui cuita hi afegirem la farina, ho remourem de manera que no quedin grumolls i ho remullarem amb el vi blanc fins a reduir-ho a la meitat.
  • Tot seguit posarem a coure les mongetes –que ja hauran fet el primer bull a part–, amb les herbes aromàtiques, el safrà, el pebre, la ceba que haurem fregit i l’aigua i el caldo freds, cobrint-ho amb escreix, hi ho deixarem bullir a foc lent fins que quedin toves (unes 2 ½ h.) vigilant que no es quedin sense líquid.
  • 30 minuts abans d’acabar de coure hi tirarem la sal i els pèsols i 5 minuts abans, les copinyes. Espolsarem el julivert trinxat al damunt en servir-lo. Ha de quedar caldoset.

Nota. Si comprem les mongetes cuites –amb suc suficient que les cobreixi– obviarem el tercer punt.

 

SEQUES AMB BOTIFARRA

[Ingredients per a 4 persones: 400 grams de mongeta del ganxet cuita, 4 botifarres, 2 cullerades d’oli, all i julivert.

Temps: 10 m.

  • Amb oli calent posarem a fregit les mongetes, prèviament escorregudes, junt amb l’all tallat petit durant 5 minuts; hi tirarem el julivert ben trinxat uns moments abans d’acabar el saltejat.
  • A part, fregirem les botifarres a la planxa i una vegada cuites les servirem amb el llegum, tot ben calent. Perquè resulti una mica menys feixuc, podem acompanyar el plat amb escalivada o tomàquet amanit.

 

POTATGE DE MONGETES SEQUES

[Ingredients per a 4 persones: 400 gr. de mongeta cuita, 3 cullerots de suc de la cocció, ½ col rissada, 1 ceba, 2 tomàquets madurs, 1 tallada no gaire grossa de carabassa; 1 cullerot de caldo de la col, 4 trossos de 2 dits cada un de botifarra negra; oli, 2 clavell d’espècie, safrà i sal.]

Temps: 45 m.

  • Bullirem la col (només les fulles més tendres, sense el tronxo) amb aigua, el clavell d’espècie i poca sal. Escorrerem i guardarem el caldo.
  • En una olla amb oli hi fregirem la ceba, la carabassa tallada a daus i la polpa dels tomàquets, condimentant-ho amb el safrà i molt poca sal.
  • Quan estigui cuit li traurem la grassa i li afegirem la col (sense l’espècie) més el caldo de cocció, suficient perquè ho cobreixi; ho courem durant 2 ó 3 minuts.
  • Després li afegirem les mongetes i el suc perquè cogui tot junt durant uns 10 minuts.
  • 2 minuts abans d’apagar el foc introduirem a l’olla 4 trossos de botifarra negra procurant que no es desfacin.
  • Servirem caldoset i calent.

 

FABADA ASTURIANA

[Ingredients per a 4 persones: 350 gr. de fabas, 1 xoriço, i botifarra negra, 1 tros de lacó, 1 tros de cansalada viada; 1 ceba, 10 fils de safrà, ½ c. c. de pebre vermell dolç; aigua mineral, oli d’oliva , 2 fulles de llorer i sal.]

Temps: 2h.

  • Amb la finalitat que s’hidratin, posarem les faves a remullar en una olla amb aigua freda durant tota la nit. A l’endemà escorrerem les faves i les tornarem a posar a l’olla junt amb la cansalada i un raig d’oli d’oliva. Afegirem aigua embotellada de manera que sobrepassi un dit la vianda i ho deixarem bullir a foc mig durant 30 minuts, sense oblidar el desescumat. En acabat les deixarem reposar uns 5 minuts abans de continuar la cocció.
  • Mentrestant, en un recipient hi haurem posat a bullir amb aigua embotellada el xoriço i la botifarra durant 10 minuts. En un altre cassó farem el mateix amb el lacó. D’aquesta manera els ingredients deixaran anar part de la grassa i el resultat no serà tan gras. Retirarem les carns de l’aigua i reservarem.
  • Mentrestant fregirem la ceba picada i quan estigui al punt li afegirem, fora del foc per evitar que es cremi, el pebre vermell. Remourem i ho afegirem a les mongetes que estan reposant del primer bull, junt amb el safrà i el llorer.
  • Hi sumarem la botifarra, el xoriço i el lacó, a més d’aigua embotellada freda, fins que cobreixi. Afegirem una mica de sal i ho deixarem bullir a foc mig baix durant 1½ h. Anirem desescumant el cuinat a mida que bulli, procurant que estigui sempre cobert d’aigua (li afegirem directament de la botella, sense escalfar-la, ja que trencar el bull afavoreix la cocció de les fabas). Comprovarem la sal abans d’apagar el foc.
  • Quan estiguin cuites trossejarem les carns i servirem la fabada ben calenta amb part del caldo. Si voleu el líquid espès podeu passar unes quantes mongetes per la batedora i afegir-lo al potatge.

 

MONGETES SEQUES AMB COLIFLOR I CANSALADA

[Ingredients per a 2 persones: 6 poms grossos de coliflor, 200 grams de mongetes cuites, 2 trossos de cansalada fresca, 2 alls; oli, menta fresca i sal.]

Temps: 20 m.

  • Bullirem la coliflor com de costum i la posarem a escórrer una vegada cuita.
  • A part fregirem amb molt poc oli la cansalada tallada a trossos i els alls. Quan estigui fregit li afegirem les mongetes cuites i ho deixarem fregir durant 5 minuts.
  • Tot seguit hi afegirem la coliflor trossejada, la menta tallada fina i, si cal, una mica de sal, deixant que cogui tot junt durant 6-8 minuts fins que s’enrosseixi.
  • Aquest plat se serveix calent i una mica sec.