Favetes amb pernil, ceba i menta fresca – Fotografia original de BeCeeNe

FAVES I PÈSOLS A L'ALACANTINA

[Ingredients per a 2 persones: 200 grams de faves fresques i 200 gr. de pèsols desgranats (un cop pelat un quilo de faves o pèsols equivalen, aproximadament, a uns 300 grams de gra, respectivament), 1 vas d’aigua o caldo de carn, 1 all, 1 cullerada de vinagre, 1 culleradeta de pebre vermell, 1 fulla de sajolida, 1 llesca de pa tallada a quadrets, oli, sal i pebre negre mòlt (optatiu).]

Temps: 40 m.

  • Bullirem les faves i els pèsols per separat, amb aigua i una mica de sal, procurant que quedin al dente. Escorrerem (guardarem part del caldo dels pèsols) i reservarem.
  • En una cassola hi tirarem, quan l’oli estigui calent, l’all picat i el pa, passant-ho, quan estigui fregit i escorregut d’oli, al morter.
  • Tirarem les faves i els pèsols a l’oli que ens ha quedat a la cassola i després de donar-los unes voltes, hi sumarem la fulla de sajolida, deixant que s’ofegui el conjunt durant uns minuts.
  • A part ja tindrem aixafats l’all i el pa que tenim al morter, junt al pebre vermell, el vinagre i una mica d’aigua o caldo, pasta que afegirem a les verdures junt amb el pebre mòlt. Taparem la cassola i ho deixarem coure poc a poc fins que la verdura estigui al punt, afegint-hi, si és necessari, una mica més del caldo dels pèsols.
  • Rectificarem de sal (compte si el brou ja en té) 5 minuts abans d’acabar la cocció.

 

FAVES ESTOFADES A LA CATALANA

[Ingredients per a 2-3 persones: 400 grams de faves fresques desgranades petites, 200 grams de botifarra negra en un tros, 100 grams de cansalada viada fresca o el mateix pes de pernil, 1 ceba, 1 all, 1 cullerada de puré de tomàquet o un tomàquet gros madur, aigua o caldo de carns, 1 copeta d’anís i vi moscatell, meitat i meitat (poden canviar-se per la mateixa quantitat de Cointreau i vi de missa o d’Oporto, respectivament), un ramet d’herbes compost d’orenga, farigola, menta, 2 fulles de llorer, oli o llard, sal.]

Temps: 30 m.

  • En una cassola, si pot ser de fang millor, hi posarem l’oli o el llard i quan estigui calent hi tirarem la cansalada o el pernil tallat a daus, la ceba i l’all picats i el ram d’herbes esperant que tot plegat enrosseixi.
  • Aleshores hi posarem el tomàquet, i més tard les faves, deixant que s’ofegui tot plegat uns 5 minuts moment que hi afegirem l’anís i el vi bo, el pebre, la sal i la botifarra així com l’aigua o el brou calent, suficient per a cobrir-ho.
  • Ho deixarem coure a foc lent i amb la cassola tapada durant uns 20 minuts més o el temps necessari perquè quedin les faves tendres (si cal hi afegirem més líquid).
  • Abans de servir traurem el ram d’herbes i partirem la botifarra en tants trossos com comensals siguem. Resulta un plat una mica pesat per a estómacs delicats.

 

 FAVES AMB MAIONESA

[Ingredients per a 2 persones: 300 grams de faves tendres desgranades, aigua, 1 ram d’herbes aromàtiques (de les que més ens agradin), sal, unes quantes tàperes, julivert i cerfull; els necessaris per preparar →la salsa maionesa.]

Temps: 25 m.

  • Posarem l’aigua a bullir i quan comenci a fer-ho hi tirarem les faves, les herbes i la sal, deixant que cogui a foc lent fins que quedin cuites (al voltant de 25 minuts).
  • A part haurem preparat una maionesa no gaire espessa per afegir-la a les faves quan estiguin cuites. Pel damunt hi espolsarem les tàperes, el cerfull i el julivert picat.
  • Podem menjar-les a qualsevol temperatura.

 

 VEDELLA AMB FAVES

[Ingredients per a 4 persones: ½ Kg. de vedella per guisar tallada a daus petits, 250 grams de faves sense desgranar de les anomenades xiulet (de fet són les faves recollides abans que s’hagin acabat de fer), 2 tomàquets grossos i madurs, 1 ceba, 2 alls, 1 vaset de vi blanc, aigua o caldo, oli, pebre mòlt, menta i sal.]

Temps: 1 h.

Posarem a escalfar una cassola amb oli i quan estigui calent hi tirarem la ceba, els alls trinxats i la vedella, deixant que prengui tot una mica de color.

  • Hi afegirem la polpa dels tomàquets, remenant-ho bé fins que quedi ben fregit.
  • Tot seguit hi sumarem els xiulets, nets, sense fils i escapçades les puntes, tallats a trossos de 3 cm., el vi, la menta, el pebre i la sal.
  • Quan hagi cuit uns 3 minuts hi tirarem l’aigua o el brou fins a cobrir el menjar, deixant que tot plegat es vagi fent a foc lent i amb la cassola tapada durant uns 35 ó 40 minuts més.
  • Hi afegirem més líquid si veiem que el guisat en xucla massa i rectificarem de sal quasi a l’acabar la cocció. Ens ho menjarem ben calent.

 

 XIULETS ARREBOSSATS

[Ingredients per a 2 persones: 10-12 xiulets tendres, aigua, 1 ou, farina de galeta, julivert, oli i sal.]

Temps: 25 m.

  • Posarem aigua a bullir en un cassó ample i amb una mica de sal on hi dipositarem, ja nets i lliures de puntes, els xiulets (són les faves amb pell i tot, quan escara són molt tendres), procurant que no ballin a l’interior del recipient mentre bullen.
  • Procurarem que quedin un puntet crus quan els escorrem. Els deixarem refredar del tot.
  • A part, haurem batut l’ou en un plat i en un altre hi haurem posat abundant farina de galeta barrejada amb el julivert trinxat.
  • Posarem oli abundant en una paella i quan estigui calent hi tirarem els xiulets sucats en ou batut i farina de galeta (l’ordre pot ser el contrari) procurant que quedin ben cruixents. Els deixarem escórrer damunt de paper de cuina
  • Es mengen calents i normalment serveixen més per acompanyar carns a la planxa que no pas de plat de verdura.
  • Consulteu també → Amanida de pernil d’ànec i faves [Amanides], Escudella de faves tendres [Sopes, potatges i purés], Arròs amb faves, Puré de llegums secs [Cereals, patates i llegums].

 

MONGETA TENDRA AMB ESCALIVADA

[Ingredients per a 2-3 persones: ½ Kg. de mongeta tendra, aigua i sal; els ingredients necessaris per a fer una →escalivada, oli, 1 all, i sal.]

Temps: 25 m.

  • Tallarem les mongetes en dues i les bullirem tal com hem explicat a la recepta anterior. Colarem i deixarem escórrer.
  • Si no ens ha sobrat d’un altre àpat prepararem una →escalivada [Amanides]; una vegada amanida la deixarem reposar, com a mínim, 2 hores.
  • En una paella hi fregirem l’escalivada en el seu propi suc –si no en tenim prou ho farem amb oli– a la qual li afegirem un all gros trossejat.
  • Després d’ofegar-ho durant un parell de minuts, li sumarem les mongetes. Ho remenarem uns minuts i ja ho tindrem llest per menjar-ho.

 

MONGETA TENDRA A LA CREMA

[Ingredients per a 2 persones: ½ quilo de mongeta tendra, aigua i sal; els ingredients necessaris per preparar → salsa beixamel [Salses i adobs.]

Temps: 20 m.

  • Traurem les puntes a les mongetes –també els fils si en tinguessin–, les rentarem i les partirem pel mig de dalt a baix.
  • Posarem aigua al foc i quan comenci a bullir hi tirarem les mongetes i la sal deixant que coguin el suficient perquè quedin cuites però consistents (si volem que quedin verdes bullir-les amb l’olla destapada).
  • Una vegada cuites les escorrerem, les abocarem en una safata de servir i els pel damunt hi tirarem –amb generositat– una salsa beixamel més aviat clareta acabada de fer en la que haurem substituït la nou moscada pel cerfull.
  • Servirem de seguida.
  • A l’estiu podem canviar la beixamel per una →salsa freda o vinagreta.

 

AMANIDA DE MONGETA TENDRA

[Ingredients per a 2 persones: ½ Kg. de mongeta tendra fina o Perona, 3 anxoves, unes quantes tàperes, 2-3 cogombres petits en conserva, aigua i sal; 1 ou dur; per a la salsa vinagreta: 1 ceba petita, olives trossejades, oli, vinagre i pebre.]

Temps: 20m.

  • Netejarem les mongetes com de costum i les farem bullir amb aigua i sal durant uns 8-10 minuts procurant que quedin al punt; les escorrerem, les posarem en una plata les deixarem refredar.
  • A part, prepararem la salsa vinagreta amb els ingredients que hem enumerat, tot tallat ben petit o lleugerament aixafat, la barrejarem amb les mongetes tendres i pel damunt hi escamparem els filets d’anxova i l’ou dur trossejat. Es menja freda.

 

AMANIDA DE MONGETA TENDRA –una altra–

[Ingredients per a 2 persones: ½ quilo de mongeta tendra Perona o Boby, aigua i sal; 1 llauna de tonyina sencer en oli d’oliva, 1 tomàquet madur però consistent, 3 cogombres petits en conserva, 5 anxoves grosses dessalades; salsa recomanada → maionesa [Amanides]

Temps: 25 m.

  • Rentarem les mongetes amb aigua, les hi traurem les puntes i les tallarem al llarg, des d’una punta a l’altra; les bullirem amb aigua i sal durant uns 12 minuts, les escorrerem i les abocarem en una plata.
  • Un cop fredes hi anirem afegint els ingredients tallats petits, acabant d’adobar-ho amb una quantitat prudent de salsa maionesa que podem fer nosaltres mateixos o comprar ja preparada en el mercat.
  • La posarem una hora a la nevera abans de servir. La maionesa es pot substituir per →salsa tàrtara [Amanides].

 

 MONGETA TENDRA, XAMPINYONS I FORMATGE DE CABRA A LA PAPILLOTA

[Ingredients per a 2 persones: ½ quilo de mongeta tendra fina o de l’anomenada Perona, 200 gr. de xampinyons; 2 trossos de formatge de cabra; 2 alls, oli, sal i pebre mòlt]

Temps: 25 m.

  • Posarem a bullir la mongeta tendra que deixarem al dente (massa cuita quedaria tova); escorrerem (guardarem una mica del caldo) i reservarem.
  • En oli calent saltejarem, junts, els alls ratllats i els xampinyons i quan estigui quasi cuit li afegirem la mongeta amb 2 c. s. del seu caldo de cocció. Salpebrarem.
  • En paper especial (tants com racions a servir) hi posarem el contingut mirant que quedi una mica sucós.
  • Posarem el formatge al damunt, tancarem els paquets i els deixarem al forn a 180 ⁰C (prèviament l’haurem escalfat) durant uns 5 minuts.
  • Dipositarem les racions damunt de plats individuals que cadascú obrirà.

 

MONGETA TENDRA AMB PERNIL I TOMAQUET

[Ingredients per a 2 persones: ½ quilo de mongeta tendra fina o de l’anomenada Perona; aigua, sal, una branca d’herba Maria Lluïsa; 2 alls, 100 grams de pernil serrà a daus petits, 3 ó 4 tomàquets madurs o de llauna, oli i alfàbrega.]

Temps: 25 m.

  • Netejarem les mongetes després d’haver-ne tallat les puntes (si són gruixudes tallar-les de dalt a baix).
  • Les posarem en aigua bullent en la que haurem incorporat la sal i l’herba de Maria Lluïsa; deixarem que coguin uns 10 minuts a foc normal; les escorrerem i les reservarem.
  • A part, prepararem un sofregit amb els alls tallats petits i els daus de pernil afegint-hi, quan estigui bastant fet, la polpa de tomàquet i l’alfàbrega fins aconseguir una bona salsa.
  • Barrejarem les mongetes amb la salsa i ho remenarem un parell de minuts a foc lent perquè agafin el gust de la salsa. Ens ho menjarem ben calent.
  • Aquest plat es pot preparar sense la salsa de tomàquet.