Conill al forn amb verdures – Fotografia original de BeCeeNe


CONILL AMB OLIVES I PINYONS

[Ingredients per a 4 persones: 1 conill d’1¼ Kg. aproximadament; 2 cebes, 50 grams de pinyons, 50 grams d’olives sense pinyols, ½ branca de canyella i una de farigola, 1 vas gros de vi negre una mica aspre; llard i sal.]

Temps: 50m.

  • Tallarem el conill a trossos, el salarem i el fregirem lleugerament amb llard que haurem escalfat abans i reservarem.
  • En la mateixa grassa hi daurarem la ceba tallada a rodanxes i quan estigui fregida hi sumarem la canyella, la farigola, el vi, el suc que hagi desprès el conill en reposar i una mica d’aigua.
  • Ho deixarem coure un parell de minuts afegint-hi, tot seguit, el conill, les olives i els pinyons, deixant que cogui fent xup-xup fins que quedi tendre.
  • Caldrà vigilar la sal a causa de la presència de les olives.

 

CUIXES DE CONILL DE BOSC (o de granja) AMB XOCOLATA NEGRA

[Ingredients per a 4 persones: 1 conill tallat en 8 trossos; llard mo oli, una cabeça d’alls, 1 branca de canyella i sal; 1 copa d’anís sec, pebre i clavell d’espècie en pols, un manat d’herbes (llorer, farigola i orenga), 100 grams de xocolata a la pedra i aigua bullent.]

Temps: 50m.

  • Prèviament net i salpebrat, començarem rostint el conill en la grassa ja calenta que haguem triat, junt amb la cabeça d’alls i la canyella fins que ens quedi rostit per fora i cuit per dins.
  • En aquest punt hi afegirem l’anís, el clavell d’espècie en pols i les herbes aromàtiques, sense esperar gaire per sumar-hi la xocolata, dissolta en dos collerons d’aigua bullent. Ho deixarem coure poc a poc, afegint-hi petites quantitats d’aigua calenta si veiem que el conill no és encara prou cuit.
  • Rectificarem de sal al final de la cocció procurant que la salsa quedi una mica curta.
  • A l’hora de servir retirarem els alls, la branca de canyella i les herbes.

 

CONILL GUISAT EN ADOB

[Ingredients per a 4 persones: 1 conill, 3 alls, unes fulles d’alfàbrega, d’estragó i de menta fresca, 2 tomàquets madurs pelats i sense llavors (poden ser de llauna), 1 culleradeta rasa de pebre vermell dolç, 1 vas de vinagre i un altre de vi blanc; oli d’oliva i sal.]

Temps: 45m.

  • Farem tallar el conill a trossos i una cop net els posarem en una cassola de fang en un adob compost per la resta dels ingredients –els alls pelats i partits– deixant-ho macerar durant unes hores (d’un àpat a un altre).
  • Un cop posat al foc en el mateix recipient, el farem coure a foc normal, vigilant la sal 5 minuts abans de retirar la cassola del foc.
  • Si volem espessir la salsa hi afegirem una mica de Farina de blat de moro refinada desfeta en dos dits d’aigua 10 minuts abans d’acabar la cocció.

 

CONILL AL FORN AMB VERDURES

[Ingredients per a 4 persones: 1 conill de 1,200 Kg. dividit en 4 quarts (els de la cuixa una mica oberts); 1 pastanaga, 1 pebrot verd i 1 de vermell (no gaire grossos), 1 nap, 1 ceba, 1 tomàquet madur grosset; oli, 1 vas de vi blanc, 1 vas de caldo suau, sal i pebre (no gaire), 2 fulles de llorer.]

Temps: 40m.

  • Posarem a escalfar el forn a 190ºC
  • Una vegada netes tallarem les verdures a trossets, com de costum. Netejarem també els quarts de conill.
  • Distribuirem el conill i les verdures per la safata amb oli –no gaire–, ho salpebrarem lleugerament i tot seguit ho posarem al forn, ja escalfat.
  • Deixarem que es rosteixi bé el conill junt amb els seus ingredients abans d’afegir-hi el vi i el caldo, donant un parell de voltes al rostit durant la cocció.
  • Si cal, rectificarem de sal.

 

CONILL MOLT BO (per llepar-se els dits si el fa l’Antonio)

[Ingredients per a 4 persones: 1 conill; 6 alls, 1 pastanaga, 3 fulles de llorer, 1 branca de farigola, 2 tomàquets madurs, 1 vas de vi blanc, 1 culleradeta rasa de sucre; per a la picada: 12 ametlles, 1 llesca petita de pa torrat, 2 cullerades d’aigua i bastant de julivert; oli i sal.]

Temps: 1h.

  • Haurem comprat el conill a trossos petits (3 parts de cada quart). Una vegada net el salarem i el passarem per la cassola en oli calent; reservarem quan estigui rosset.
  • En el mateix oli hi fregirem els alls sencers sense pelar, la pastanaga a rodanxes i les herbes; quan estigui fregit hi sumarem els tomàquets ratllats i una mica de sucre fins que ens quedi el sofregit fet.
  • Aleshores hi afegirem el conill, el vi i la picada, deixant que es cogui a foc lent fins quasi exhaurir el suc.
  • Revisarem el punt de sal abans d’acabar la cocció.

Nota.

–Podem posar-hi menys vi i en el seu lloc afegir-hi certa quantitat de caldo suau de pollastre.

 

CONILL AMB CARGOLS

[Ingredients per a 4 ó 5 persones: 1 conill trossejat en 8 trossos, ½ fetge de conill, 3 dotzenes de cargols; 1 ceba, ½ pebrot vermell, 5 cullerades de tomàquet ja fregit, un manat d’herbes aromàtiques (fonoll, farigola i menta), 1 copeta de vi ranci i 1 d’anís sec; per a la picada: el ½ fetge del conill, fregit, 1 all, uns fils de safrà, una galeta o secalló, 10 ametlles crues pelades i un grapadet de pinyons, julivert i 1 vas d’aigua; oli, sal i pebre mòlt.]

Temps: 1h. + el temps de cocció dels cargols.

  • Un cop purgats i nets els cargols els posarem a bullir segons s’explica a →rentat i cocció dels cargols [Bolets, algues i cargols]. Una vegada cuits els cargols en reservarem el caldo.
  • Mentrestant salpebrarem i enfarinarem el conill, fregint-lo en oli calent. Reservarem.
  • Prepararem el sofregit compost de la ceba picada, el pebrot, les herbes i, més endavant, la salsa de tomàquet. Salpebrarem.
  • En aquest punt hi incorporarem el conill amb el suc que hagi desprès, els cargols ja bullits, el vi, l’anís i una mica més tard la picada, deixant que cogui poc a poc fins que quedi tot ben cuit. Si veiem que la salsa queda molt líquida podem afegir-li una mica de farina desfeta amb el caldo de bullir els cargols.
  • 5 minuts abans d’acabar la cocció rectificarem la sal. Si deixem reposar el guisat unes dues o tres hores serà més gustós.