Endívies gratinades – Fotografia original de BeCeeNe
AMANIDA TURCA DE COLIFLOR
[Ingredients per a 4 persones: 1 coliflor mitjana, 3 ous, 100 gr. d’olives negres, 100 gr. de cebetes confitades, 6 raves, julivert. Per a la salsa: 1 pebrot verd, ½ tassa d’oli d’oliva, 1 llimona, 1 cullereta rasa de mostassa, sal.]
Temps: 20 m.
- Prepararem la salsa –haurà de reposar un parell d’hores a la nevera– de la següent manera: rentarem el pebrot, el tallarem per la meitat i li traurem les llavors. Tot seguit el tallarem el més petit possible i reservarem.
- Prepararem una salsa amb l’oli, el suc de la llimona, una mica de sal i la mostassa, barrejant bé tots els ingredients. Hi sumarem el pebrot.
- Prepararem la coliflor com de costum i tallarem els flocs del gruix d’un dit.
- Bullirem la verdura sense sal en olla a pressió, 6-8 minuts, de manera que no la toqui l’aigua mentre es cou per evitar que es desfaci (ha de quedar sencera i al punt).
- Una vegada cuita la disposarem en una safata gran (també ho podeu fer en plats individuals si sou poca gent), esperant a que es refredi del tot.
- Bullirem els ous i una vegada refredats els tallarem a rodanxes, disposant-les al voltant de la coliflor.
- Farem un picat, el més menut possible, amb les cebes, raves i olives negres i ho escamparem per damunt de la coliflor i els ous. Després hi tirarem el julivert, també picat.
- Salarem el conjunt amb sal de sèsam, de Guérande o de Maldon (si no en teniu a mà podeu fer servir la sal comuna a l’hora de bullir la verdura).
- Escamparem la salsa al damunt i ho deixarem reposar uns 10 minuts a la nevera abans de servir-ho.
PASTÍS DE COLIFLOR AMB ESPÀRRECS BLADERS
[Ingredients per a 4 persones: ¾ de Kg. de coliflor, 1 manat d’espàrrecs bladers, 1 patata grossa, 3 grans d’all, encenalls de pernil, 1 culleradeta de pebre vermell dolç, 3-4 ous, oli i sal. –>Salsa de tomàquet (si és estiu) o –>salsa beixamel clareta (si és hivern).]
Temps: 25m. + el temps de forn.
- Bullirem juntes la coliflor i la patata amb una mica de sal. Escorrerem, tallarem a daus i reservarem.
- Una vegada nets i tallada a trossos petits la part tendra dels espàrrecs els farem en una paella amb una mica d’oli. Reservarem.
- En una paella amb oli calent hi fregirem els alls tallats petits i abans que enrosseixin –i separat del foc per evitar que es recremin– li afegirem el pebre vermell i els encenalls de pernil, remenant-ho bé.
- Afegirem de seguida totes les verdures fins que quedin ben cuites i barrejades (no importa si l’elaboració queda en forma de puré).
- A la preparació anterior, i ja fora del foc, li afegirem els ous batuts amb sal i ho barrejarem bé. Rectificarem de sal.
- Prepararem un motllo untat amb oli i pa ratllat i tirarem les verdures dins.
- Ho deixarem coure al forn a 180-200 ⁰C durant 30-35 minuts (fer la prova del punxó per saber si ha quedat cuit). L’abocarem en una plata quan estigui tebi.
- Si som a l’hivern servirem el pastís amb salsa beixamel que escamparem per sobre. Si som a l’estiu, deixarem refredar el pastís del tot i ens decantarem per la salsa de tomàquet.
COLIFLOR GRATINADA AL FORN
[Ingredients per a 4 persones: 1 coliflor petita, aigua i sal, 120 gr. de formatge ratllat, mantega; els ingredients necessaris per elaborar la salsa beixamel [Salses i adobs.]
Temps: 35 m.
- Tallarem la coliflor a poms i els netejarem amb aigua abundant; posarem l’aigua a escalfar i quan bulli hi tirarem la sal i la coliflor, deixant que cogui uns 20 minuts a foc moderat. L’escorrerem i reservarem.
- Prepararem la salsa beixamel a la que hi afegirem, trossejada, la coliflor bullida, deixant que faci xup-xup durant un parell de minuts, procurant que no es trenqui.
- En una plata o recipient que pugui anar al forn hi posarem la verdura, l’espolsarem amb abundant formatge ratllat i unes boletes de mantega pel damunt, gratinant-ho al forn durant uns 10-12 minuts.
Consulteu també:
- Sopa de bròquil [Sopes, potatges i purés]
- Mongetes seques amb coliflor i cansalada [Cereals, patates i llegums]
- Coliflor arrebossada [Entrants i delicadeses]
ENDÍVIES GRATINADES
[Ingredients per a 3 persones: 6 endívies, aigua i sal, 2 fulles de llorer, 200 gr. de formatge blau.]
Temps: 20m.
- Una vegada netes bullirem les endívies senceres en aigua i sal. Escorrerem una bona estona fins que hagin deixat anar tota l’aigua de cocció. Si és necessari les premsarem amb suavitat amb una espàtula.
- Quan estiguin fredes les partirem en dues parts, de dalt a baix, i les disposarem de cara amunt en una safata refractària.
- Escamparem el formatge pel damunt uniformement i ho posarem a gratinar fins que el formatge quedi ben desfet.
- Servirem calent.
Consulteu també:
- Lluç amb endívies [Peix i marisc]