Potatge de cigrons i bleda – Fotografia original de BeCeeNe


CIGRONS AMB BACALLÀ

[Ingredients per a 4 persones: 150 gr. de bacallà salat del que es ven per a esqueixada; 1 ceba, 2 alls, 4 tomàquets madurs grossos, 1 nap, ½ pebrot vermell; oli d’oliva, 1 vas de caldo suau de verdures, julivert, sal (si en cal) i comí; farina; ½ Kg. de cigrons cuits.]

Temps: 40 m.

  • Remullarem lleugerament el bacallà sota el raig de l’aigua. Una vegada escorregut l’enfarinarem i el fregirem amb oli en una cassola. Reservarem.
  • En el mateix oli hi fregirem els alls sense pelar, la ceba, el nap i el pebrot tallats a trossos i la polpa dels tomàquets. Una vegada cuit hi tirarem el caldo i els cigrons cuits.
  • Deixarem que bulli a foc mig durant 15 minuts. Tot seguit hi tirarem el comí i el bacallà, comprovarem la sal i ho deixarem coure tot junt durant 5 minuts més.
  • Espolsarem el julivert trinxat al damunt en servir-lo.

 

POTATGE VIDU DE CIGRONS

[Ingredients per a 4 persones: 150 gr. de pernil tallat a quadros, 1 tronxo d’api ben blanc i tendra, 2 alls, 150 gr. de fonoll fresc, 150 gr. de mongeta tendra; ½ vas de sidra o vi blanc sec, 1 vas de caldo molt suau, 2 vasos de suc d’haver bullit mongetes seques, pebre i menta; ½ Kg. de cigrons cuits.]

Temps: 30 m.

  • Comprarem els cigrons cuits en una parada de mercat o tenda especialitzada però el suc el demanarem de mongetes seques.
  • En una cassola alta amb l’oli calent hi fregirem lleugerament els alls tallats i el pernil.
  • Hi afegirem l’api, el fonoll i les mongetes tendres, tot sense fils i trossejat i, en acabat, el pebre. Ho ofegarem amb la cassola tapada i a foc lent durant 5 minuts, procurant que no s’enganxi.
  • Tot seguit hi tirarem els cigrons, el vi, el suc de les mongetes i el caldo i deixarem que faci xup-xup durant 15-20 minuts més. A l’apagar el foc li afegirem la menta tallada i ho remenarem lleugerament.
  • Vigilarem el gust però segurament no necessitarà que li afegim sal.

 

COMBINAT DE CIGRONS, VERDURES I ALGUES

[Ingredients per a 4 persones: 1 pastanaga grossa, 1 ceba, 2 alls, 1 carbassó, ¾ de Kg. de cigrons cuits; ½ l. de caldo de verdures, oli, sal, gingebre, pebre, comí i julivert.]

Temps: 35 m.

  • Haurem deixat en remull certa quantitat d’alguna de les algues indicades per a guisats –arame, lletuga de mar o wakame.
  • En un cassola amb oli calent hi tirarem, tallades, totes les verdures, deixant que es facin poc a poc.
  • Una vegada fregides hi afegirem les espècies, els cigrons ja cuits, el caldo i les algues escorregudes; ho deixarem bullir durant 15-20 minuts més. Rectificarem el punt de sal abans que s’acabi de coure.
  • Ho servirem calent i quelcom caldós.

 

POTATGE DE CIGRONS, ESPINACS I TOFU AL CURRI

[Ingredients per a 4 persones: 1 ceba, 2 alls, ½ Kg. d’espinacs, ¾ de Kg. de cigrons cuits, 2 hamburgueses de tofu al curri; ½ l. de caldo de verdures o de pollastre suau; una bona picada catalana; oli, sal, pebre i julivert.]

Temps: 35 m. + el temps de cocció dels cigrons

  • Netejarem els espinacs, els tallarem a trossos i els posarem en remull perquè deixin anar tota la terra.
  • En un cassola amb oli calent hi fregirem la ceba i els alls, i just quan agafin color hi tirarem els espinacs. Remenarem sovint fins que es quedin mig cuits.
  • Tot seguit hi afegirem els cigrons ja cuits i la picada, i al cap de 5 minuts el caldo; ho deixarem bullir durant 15-20 minuts més.
  • Dos minuts abans d’apagar el foc hi adjuntarem el tofu tallat a daus que haurem fregit en oli a part (aquest tipus d’hamburgueses en venen ja preparades). Rectificarem el punt de sal.
  • Ho servirem calent i quelcom caldós.

Notes.

–Aquest plat també es fa canviant els espinacs per bledes o per col xinesa. Una altra variació és sustituir el tofu per 2 ous durs partits per la meitat que afegirem al guisat al final de la cocció.

–Si no teniu prou temps per cuinar podeu comprar llegum ja cuit al mercat o en conserva d’una marca de confiança.