Carxofes al forn – Fotografia original de BeCeeNe


CARXOFES ARREBOSSADES

[Ingredients per a 2 persones: 2 ó 3 carxofes; aigua, sal, pebre mòlt, llimona; 1 ou, farina de blat o de galeta.]

Temps: 20 m.

  • Pelarem les carxofes, les tallarem en 16 trossos en sentit vertical i les posarem amb aigua, sal i el suc de mitja llimona perquè conservin el color blanquinós.
  • Posarem aigua al foc i quan bulli tirarem les carxofes ja escorregudes per escaldar-les durant mig minut. Les escorrerem i les passarem per aigua freda una altra vegada.
  • En un plat a part hi dipositarem farina (o farina de galeta si les volem més cruixents) i en un altre, un ou batut i un polsim de pebre mòlt. Passarem els trossos de carxofa per ou i per farina i els fregirem en oli ben calent, deixant que s’escorrin damunt d’un paper secant.
  • Resulta exquisit menjar-les soles o bé d’acompanyament per a carns a la planxa.

 

CARXOFES A LA BRASA O AL FORN

[Ingredients per a 4 persones: 8 carxofes, 4 alls, julivert, unes branquetes de cebollí, oli d’oliva, vinagre, sal i pebre.]

Temps: 30-40 m.

  • Retirarem la primera capa de fulles de les carxofes que haurem triat grosses, fermes de carn i tendres.
  • Les picarem amb força per la punta damunt del marbre de la cuina o d’una superfície dura perquè es desfullin una mica i mostrin el seu interior.
  • Dins de la cavitat hi distribuirem una pasta composta d’alls, julivert i cebollí ben picat, una mica de sal, pebre en pols i, finalment, un rajolinet d’oli, posant-les de cara amunt en una safata de forn lleugerament untada d’oli.
  • Deixarem que coguin al forn, ja escalfat, durant uns 30 minuts a 190-200 ⁰C de temperatura. Servirem les carxofes acabades de fer ruixant-les, si ens ve de gust, amb un rajolí de bon vinagre pel damunt en treure-les del forn.

 

CORS DE CARXOFA AMB FORMATGE FRESC

[Ingredients per a 3-4 persones: 8 carxofes grosses i tendres, 1 llimona; formatge fresc tipus Filadèlfia; un grapat d’herbes fines fresques -cebollí, cerfull i estragó, etc.; sal i pebre negre mòlt.]

Temps : 20m.

  • Traurem les fulles verdes i dures de les carxofes, les tallarem bastant arran de la base i les farem bullir amb aigua, sal i suc de llimona durant 10 minuts, procurant que no es desfacin; les deixarem escórrer de cap per avall fins que es refredin del tot.
  • Picarem les herbes el més fi possible i les barrejarem amb el formatge, la sal i el pebre, treballant-ho plegat amb una forquilla fins que quedi emulsionat.
  • Omplirem els fondos de les carxofes amb el preparat i ho deixarem mitja hora a la nevera abans de servir-ho.

Nota. Les carxofes fresques podeu reemplaçar-les per les de conserva si us ve de gust preparar el plat fora de temporada.

 

CARXOFES SALTEJADES AMB PERNIL

[Ingredients per a 2 persones: 3 carxofes, 150 gr. de pernil serrà en un tros, 2 alls, julivert, una mica de menta fresca, oli, sal, ½ vas d’aigua i ½ de vi blanc].

Temps: 30 m.

  • En una cassola amb oli hi fregirem els alls i el pernil tallat a daus i quan estigui una mica rosset hi afegirem els cors de les carxofes tallats en 8 trossos, saltejant-ho tot plegat durant un parell de minuts.
  • Tot seguit hi tirarem a la cassola la resta d’ingredients: el julivert i la menta fresca picada, la sal, més l’aigua i el vi. Ho deixarem que es faci fins aconseguir el punt de cocció ideal de les carxofes, uns 10-15 minuts aproximadament.
  • Si a mitja cocció es quedés sense líquid podem posar-hi més aigua i vi en quantitats proporcionals.

Nota. Aquesta recepta és aplicable a les carxofes en conserva però aleshores no caldrà afegir-hi aigua perquè coguin. Només caldrà tallar les carxofes per la meitat o deixar-les senceres si són molt petites.

 

CARXOFES AMB CLOÏSSES

[Ingredients per a 4 persones: 10 carxofes tendres, 1 Kg. de cloïsses , 4 alls, 150 gr. de pernil serrà, oli, sal, julivert, un vas de vi blanc, aigua; els ingredients necessaris per preparar una bona à picada catalana →[Salses i adobs].

Temps: 30 m.

  • Netejarem les carxofes com de costum deixant-ne només el cor i les tallarem en 2 trossos cadascuna. Les deixarem amb aigua i llimona perquè conservin el seu color natural.
  • Posarem les cloïsses amb aigua freda i sal perquè desprenguin la sorra.
  • Bullirem les carxofes amb aigua i sal fins que quedin al dente; escorrerem i reservarem.
  • En una cassola amb oli calent hi fregirem els alls tallats a làmines i el pernil a trossos petits.
  • Quan estigui una mica cuit i abans que els alls prenguin color hi afegirem les cloïsses i un vas de vi blanc (les haurem tret de l’agua anterior); esperarem a que s’obrin.
  • Tot seguit hi afegirem les carxofes, la picada i una mica d’aigua si cal; deixarem que faci xup-xup fins que les carxofes quedin tendres, procurant que no es desfacin.
  • Dos minuts abans d’apagar el foc comprovarem la sal i hi tirarem pel damunt el julivert picat.
  • Servirem calent.

Nota. Aquesta recepta pot aplicar-se a les tiges de borratges.