05_pàgina_038_Carn de be guisada_ORIGINAL web

Be guisat al forn amb patates – Fotografia original de BeCeeNe

POTA DE BE AL FORN AMB PATATES O MONIATOS
[Ingredients per a 4 persones: 1 pota o espatlla de be; 6 alls, sal, pebre, oli o llard, 3 fulles de llorer, 1 vas gros de vi blanc sec i ½ de caldo no gaire gras; 6 ó 8 patates de la grandària d’un ou o bé 1 moniato grosset.]

Temps: 1h. 15m.

  • Demanarem al venedor que faci 3 senyals iguals a la pota de manera que parteixi l’os sense trencar-lo i ens sigui més fàcil dividir-la a l’hora de servir. Un cop neta de greixos i pells hi posarem alls sense pelar i partits en dos a les cavitats.
  • Mentre escalfem el forn a 220º salpebrarem la carn, la untarem d’oli o llard, posant-la tot seguit dins la safata amb les fulles de llorer partides. Una vegada introduïda al forn l’anirem girant perquè cogui per tots cantons.
  • A meitat de cocció hi afegirem el vi i el caldo, a poc a poc perquè no ens esquitxi, i la deixarem coure, ara a 180º, durant 1 hora més o menys.
  • Si triem moniato d’acompanyament, el pelarem, el tallarem a trossos no gaire grossos i els fregirem en oli. Abans que enrosseixin els traurem de la paella, els escorrerem d’oli damunt de paper de cuina i els adjuntarem a la carn ½ hora abans de donar per acabada la cocció, sense oblidar d’anar-los girant i regant-los amb el suc. Farem el mateix si triem patates.
  • Rectificarem de sal, si és necessari, 10 minuts abans d’acabar la cocció, deixant que el rostit reposi uns minuts abans de servir-lo.

 

ROSTIT DE BE A L’ESTIL MEDIEVAL

[Ingredients per a 6 persones: 2 cuixes de be desossades i lligades per separat. 2 cebes dolces, 2 talls de carabassa, ½ vas de xerès sec, romaní, pebre, sal, oli i 1 tassa de caldo. Pel caldo curt: els ossos de la cuixa, api, pastanaga i sal. Per la picada: 2 alls, una branca de julivert i 16 ametlles.]

Temps: 1h.

  • Després de salpebrar-la posarem a rostir la carn en una cassola de fang amb oli calent, la ceba, la carabassa –ambdues verdures tallades a llesques no gaire primes– i el romaní.
  • Un cop rossa per tots costats la cobrirem amb el xerès i al cap de 10 minuts amb el caldo, deixant-ho coure durant 20-25 minuts més.
  • Passat el temps indicat hi sumarem la picada composta d’alls, julivert i ametlles que aclarirem amb una mica de caldo o aigua.
  • Ho deixarem coure a foc moderat fins que acabi pràcticament el suc de la cocció.
  • Tallarem la carn abans de servir.

 

MITJANES DE BE A LA MILANESA

[Ingredients: 3 ó 4 mitjanes per persona. 1 ou, farina, pa ratllat, formatge ratllat. Sal i oli.]

Temps: 15m.

  • Traurem la pell i la grassa de les mitjanes, les salarem i les passarem, per aquest ordre, per farina, ou batut i una barreja formada de pa i formatge ratllats a parts iguals.
  • Quan estigui l’oli calent les fregirem pels dos costats i les deixarem reposar damunt de paper secant abans de menjar-les.
  • Podem acompanyar la carn amb amanida, carxofes arrebossades, puré de patates, etc.

 

BROTXETES DE BE AMB PEBROTS O CARBASSONS

[Ingredients per a 3 persones: 500 grams de be tallat a daus petits. 1 pebrot o bé 1 carbassó petit; oli, sal i pebre.]

Temps: 15m.

  • Muntarem les brotxetes inserint-hi, alternativament, la carn i la verdura esco-llida (no traurem la pell dels carbassons).
  • Salpebrarem els ingredients i quan tinguem la planxa ben calenta hi posarem les brotxetes amb un rajolí d’oli pel damunt, tombant-les de tan en tan fins que estiguin brasejades de manera uniforme.
  • Menjar-les ben calentes.

 

CABRIT AMB ALLS TENDRES

[Ingredients per a 4 persones: 1Kg. de cabrit trossejat a tires fines. 350 gr. d’alls tendres, oli i sal.]

Temps: 20m.

  • Pelarem, netejarem i trossejarem en 3 parts els alls tendres; un cop escorre-guts els fregirem en oli calent a foc mig esperant que quedin transparents per un igual. Reservarem.
  • En el mateix oli hi fregirem el cabrit al que un cop cuit hi afegirem els alls deixant que tot plegat es cogui uns 3 minuts més a foc lent, procurant que res no es cremi. Si li falta suc li podem tirar unes cullerades de caldo.
  • Ho servirem ben calent.