Minestra de verdures – Fotografia original de BeCeeNe


VERDURA BULLIDA

[Ingredients per a 2 persones: 2 patates mitjanes; de 250 a 300 grams d’una altra verdura, segons la que haguem escollit. sal.]

Temps: 15 m. aprox.

  • Tindrem posada al foc una olla amb aigua. Quan bulli hi tirarem la sal i la verdura neta, tallada i ben escorreguda, la patata a trossos grans; la farem coure a foc normal i amb l’olla destapada (a menys que es cuini amb l’olla a pressió).
  • Quan estigui cuita escorrerem i la servirem calenta.

Notes-

–Quan coem patates junt amb d’altres verdures de primer tirarem a l’olla la verdura que precisi més temps de cocció, afegint-hi la d’acompanyament minuts després, tants com en faltin perquè quedin cuites totes al mateix temps.

–Pel que fa a les possibles combinacions, i tenint de base la patata, aquesta la podem preparar amb col, pèsols, fonoll, mongeta tendra, bròquil, coliflor, etc. Un cop escorregudes s’amaneixen amb oli d’oliva o amb alguna salsa com l’allioli.

–Podem aprofitar el caldo de la cocció de la col, pèsol, mongeta tendra, bròquil i coliflor (conté part de les vitamines) per a fer un platet d’exquisida sopa d’arròs o fideus de cabell d’àngel. Els nostres avis hi escaldaven pa i hi afegien el rovell d’un ou resultant així un plat força complert.

–No és convenient guardar el brou de verdura si no es cuina d’un àpat per l’altre. Sucs com el de la bleda, l’espinac o la carxofa no els guardarem mai perquè es tornen amargs.

–D’igual manera podem bullir plegades algunes verdures que no es desavinguin en el gust: pèsols i faves; pèsols, mongeta tendra i pastanagues. No s’aconsella disposar a la mateixa olla carxofes amb una altra verdura, ja que la darrera recolliria la natural amargor de les primeres.

 

VERDURA FREGIDA

[Ingredients per a 2 persones: ½ kg. de verdura bullida (patata i col, pèsols, mongeta tendra, bleda, etc.), 100 gr. de pernil o cansalada; oli.]

Temps: 5 m. més el que cal per bullir-la.

  • Bullirem la verdura com indiquem a la recepta anterior, l’escorrerem i la deixarem refredar. Tallarem la patata a daus.
  • En una paella amb oli d’oliva hi courem trossets de pernil (o cansalada viada) i all picat. Quan estiguin a mig coure hi tirarem la verdura i li donarem voltes fins que quedi tot fregit.

Nota. No diem de posar-hi sal perquè aquest plat acostuma a fer-se quan sobra verdura bullida. A més també hi posem pernil, que també n’aporta.

 

VERDURES ARREBOSSADES

[Ingredients per a 4 persones: 500 grams (una vegada netes i pelades) de qualsevol de les verdures següents: carbassó, albergínia, carxofa, ceba, coliflor, pastanaga, etc.; oli, 1 ou, farina, llevat, sal.]

Temps: 25 m.

  • El carbassó i l’albergínia, després de rentar-les i sense treure’ls-hi la pell, les tallarem a llesques no gaire gruixudes, les salarem i les deixarem reposar. La carxofa la pelarem fins deixar-li només els cors que també tallarem a porcions i deixarem reposar en aigua lleugerament salada i llimona durant uns minuts. La ceba, després de tallar-la a rodanxes, l’escaldarem. A la coliflor i a la pastanaga li donarem un parell de bulls en aigua i sal després de tallar-la a flors petites i tires, respectivament.
  • Mentre esperem que es refredin les verdures prepararem el següent: en un plat batrem un ou sencer, hi afegirem farina fins aconseguir una salsa ni massa clara ni massa espessa, una mica de llevat i sal i ho remenarem bé perquè no hi quedin grumolls.
  • Anirem sucant la verdura en aquesta barreja i la fregirem en una paella on hi mantindrem l’oli a temperatura elevada.
  • Quan ho retirem ho deixarem reposar sobre paper secant de cuina.
  • Ho servirem calent d’entrant o com acompanyament de carns, peixos o ous.

 

MINESTRA DE VERDURES

[Ingredients per a 4 persones: 200 grams de mongeta tendra, 150 grams de pèsols desgranats, 2 patates mitjanes, 1 ceba, 2 pastanagues, 2 ous dus, aigua i sal; oli o salsa.]

Temps: 30 m.

  • Es netegen i tallen les verdures com d’habitual –la ceba partida en dues– i es bullen, juntes o separades, en aigua i sal, tal com indiquem a la primera recepta.
  • Es presenten les verdures en una mateixa plata –per separat si les hem bullit soles– adornades amb ou dur pel damunt, ratllat o tallat a rodanxes. També podem posar-li pebrot de conserva o escalivat.
  • S’amaneix amb oli o amb alguna salsa adequada: salsa vinagreta de verdures, maionesa, etc.

 

ENSALADA RUSSA DE VERDURES (l’autèntica)

[Ingredients per a 4 persones: 1 pastanaga grossa, 1 nap del temps, 200 grams de mongeta tendra, millor si és Perona o Boby tendra, 200 grams de pèsols desgranats, 2 patates, 100 grams de xampinyons, 3 ó 4 cogombres avinagrats, 1 culleradeta de tàperes; els filets trossejats d’una arengada grossa salada, llagosta ó 8 gambes grosses bullides; llengua de vedella bullida o, si no en tenim, daus petits d’embotit: pernil dolç, catalana o mortadel·la, etc.; aigua i sal. Els ingredients necessaris per fer la salsa maionesa. ]

Temps: 1 h.10 m.

  • Després de netejar-les i trossejar-les, bullirem amb aigua i sal totes les verdures, seguint l’ordre que requereix el seu temps de cocció, és a dir, tirant primer els pèsols que han de bullir uns 30 minuts llargs, i acabant per la que només necessita uns 15 minuts per coure (les patates tallades a trossos grossos).
  • Escorrerem la verdura procurant que no es trenqui i la deixarem refredar. Un cop freda tallarem la patata a daus o a trossos petits.
  • A la verdura hi afegirem els bolets saltejats uns minuts amb oli –abans els haurem netejat i tallat a làmines–, el marisc bullit, partit igualment a trossos un cop fred, i la llengua de vedella (o l’embotit).
  • Per últim hi afegirem els cogombres a làmines primes, les tàperes i l’arengada trossejada, sense pell ni espina, prèviament dessalada en aigua i llet.
  • Posarem la preparació en una plata o bol, l’amanirem amb abundant salsa maionesa i la deixarem reposar a la nevera un parell d’hores abans de servir.

Nota. Aquest plat acostuma a preparar-se amb ingredients diferents als indicats. L’essencial és la presència de verdures combinades amb la salsa maionesa podent afegir-hi, per contrastar el gust suau de les hortalisses, algun ingredient més fort: tonyina en conserva, succedani de marisc, anxoves, etc., sense que hi faltin però els cogombres avinagrats i les tàperes.