Original de Núria OrdóñezArròs amb ceps, gambes i formatge – Fotografia original de BeCeeNe

RISOTTO AMB FORMATGE

[Ingredients per a 4 persones: 275 gr. d’arròs Bomba, 150 gr. de formatge parmesà ratllat, 50 gr. de mantega o nata, 1 ceba, 2 alls, 1 vas de vi blanc, 1 litre ó més de caldo suau de carn o pollastre, sal, pebre i uns fils de safrà.]

Temps: 30m.

  • Picarem la ceba i la posarem a fregir amb la mantega fins que quedi trans-parent.
  • Afegirem l’arròs junt amb els alls picats i ho deixarem fregir durant un parell de minuts sense deixar de remenar-lo, procurant que no es torri.
  • Tot seguit hi tirarem el vi que haurem escalfat prèviament, i continuarem remenant fins que redueixi.
  • Hi afegirem part del caldo poc a poc –el tindrem reservat a punt d’ebullició–, sense deixar de remoure l’arròs fins que arrenqui el bull.
  • Salpebrarem el just pensant que el caldo segurament ja porta sal; també hi tirarem el safrà i ho deixarem coure amb l’olla destapada durant 15-16 minuts, d’acord amb l’arròs que fem servir. Si espesseix massa hi tirarem més caldo, sempre a punt d’ebullició. Rectificarem de sal quasi al final de la cocció.
  • Un cop cuit l’arròs el retirarem del foc i immediatament li afegirem part del formatge i la mantega.
  • Remenarem perquè s’impregnin bé els ingredients i ho servirem tot seguit junt amb la resta de formatge.

Notes

–La recepta es pot ampliar amb la presència de verdures, carns, bolets, espècies, etc. Tindrem en compte la quantitat d’arròs.

–Per aquest preparat l’arròs ha de ser sempre de gra rodó i curt, mai del llarg i/o evaporat.

 

SUFLÉ DE FORMATGE

[Ingredients per a 4 persones: 60 gr. de mantega, 2 cullerades plenes de farina, ¼ l. de llet desnatada, sal, pebre negre mòlt, un pessic de nou moscada ratllada, 4 cullerades de nata, 4 ous, 200 gr. de formatge Gruyère o Emmental ratllat.]

Temps: 45m.

  • Escalfarem prèviament el forn a 190 ⁰C. Deixarem untat amb mantega els motlles (un total de 4, de 250 gr. de contingut cadascun) on es faran els soufflés.
  • Fondrem la mantega en una cassó de boca ample, incorporant-hi la farina tot batent-ho. Deixarem que s’escalfi a foc lent sense deixar de remenar-ho per, a continuació, afegir-hi la llet a temperatura ambient i a poc a poc.
  • Sense deixar de remoure incorporarem el formatge i les espècies i quan tinguem la barreja uniforme, la retirarem del foc (en cap cas ha d’arribar a bullir).
  • Quant estigui tèbia hi afegirem els rovells i la nata, barrejarem bé i reservarem.
  • Batem les clares fins aconseguir deixar-les a punt de neu, incorporant-les, tot seguit, a la barreja anterior. Ho farem poc a poc i delicadament, amb l’ajut d’un batedor fins que quedi una massa lligada però lliscosa.
  • Distribuirem el preparat anterior en els motlles que ja tenim untats i els posa-rem al forn, a 190 ºC durant 15 minuts. Quan comenci a pujar el suflé elevarem la temperatura a 200 ⁰C uns 15-20 minuts més, vigilant que no es cremi la superfície.
  • Apagarem el foc i sense obrir el forn ho deixarem reposar.
  • Servirem de seguida acompanyat d’una amanida.

Nota

–Us recomanem que llegiu àPreparació dels suflés [Els ous] on es donen consells per elaborar aquest preparat amb èxit.

 

CASSOLETA DE FORMATGES

[Ingredients per a 4 persones: 50 gr. de formatge Brie, 50 gr. de Roquefort, 50 gr. de formatge fresc (Mató o Burgos), 3 cullerades de conyac, ½ iogurt i 2 dits de llet.]

Temps: 10m.

  • Trossejarem els formatges i després de barrejar-los amb el conyac, el iogurt i la llet els posarem en un recipient a foc lent, removent el contingut fins que s’estovin i quedin els formatges lligats. Si preferim preparar-ho al microones, després de posar la barreja al recipient indicat ho deixarem durant 2 minuts a 780 vats de potència.

Notes

–Aquesta salsa val per sucar-hi verdures a la brasa o planxa, bunyols de vent, verdura o peix, gambes a la planxa, fruites fresques com pinya o maduixa o, simplement, pa fet d’espècies torrat, tallat a quadrats o en forma de palets.

–La cassoleta de formatges no deixa de ser una petita fondue, així que podem canviar els formatges d’acord amb el nostres gustos personals, mantenint la salsa sempre en calent.

–Recordeu que amb les salses de formatge que contenen licors no es poden prendre begudes fresques, amb excepció del Kirsch. L’ideal és el té calent, si pot ser negre millor.

 

FORMATGE DE CABRA ENFORNAT

[Ingredients per a 4 persones: 4 rodanxes de formatge de cabra d’uns 50 gr. cadascun; oli d’oliva, farigola fresca, pebre negre mòlt; 4 ó més llesques de pa, 2 alls amb pell partits per la meitat; els ingredients necessaris per a una amanida verda.]

Temps: 15m.

  • Folrarem la safata de forn amb paper d’alumini i al damunt hi posarem els talls de formatge, procurant que no es toquin entre ells.
  • Amanirem la superfície amb un bon raig d’oli d’oliva i també unes fulles de farigola i pebre.
  • Ho posarem al forn da 200 ⁰C fins que comenci a fondre’s.
  • Mentrestant haurem torrat el pa per fregar-lo, després, amb l’all.
  • Al mateix temps prepararem una amanida verda, fresca i amb ingredients que contrastin amb el gust del formatge.
  • Ho servirem tot a taula perquè cadascú s’ho serveixi al seu plat.