Tomàquets madurs gratinats al forn – Fotografia original de BeCeeNe


 

CORS DE CARXOFA OFEGATS EN FORMATGE

[Ingredients per a 4 persones: 16 cors –o més– de carxofa en conserva, 1 tros de formatge blau de Roquefort i 3 talls de formatge danès Havarti; per la salsa beixamel: 1 ceba grossa, oli, farina, 1 vas de llet.]

Temps: 25m.

  • Traurem les carxofes de l’envàs i les posarem a escórrer perquè deixin anar tot el líquid. Si els cors són molt petits en posarem més per persona i els deixarem sencers; si són grandets els partirem en dos o tres trossos cadascun. Els dipositarem en conxes de vieires o en recipients individuals que puguin anar al forn.
  • Prepararem la beixamel fregint, en una mica d’oli, la ceba tallada a rodanxes fins que quedi amorosida. Aleshores li afegirem la farina i la llet calenta poc a poc, sense deixar de remenar. Ho deixarem bullir fent xup-xup durant 12 minuts.
  • Aleshores afegirem a la beixamel els formatges trossejats perquè es desfacin amb l’escalfor (el foc estarà aleshores molt baix), i continuarem remenant fins que quedin fosos.
  • Avocarem la salsa damunt de les carxofes de manera que hi quedin submergides i les posarem a gratinar al forn durant 6 minuts a 190 ºC.
  • Ho servirem calent.

NOTES.

–Els formatges es poden escollir al gust de cadascú.

–Jo faig aquest plat quan després de fer una escalivada em sobra prou ceba. Al ser confitada, la beixamel queda molt bona.

–Les carxofes poden ser fresques però les haureu de pelar molt perquè no us quedin fulles dures.

 

PATATES GRATINADES AMB SOBRANTS DE FORMATGES

[Ingredients per a 4 persones: ¾ de kg. de patates, 1 fulla de llorer, 1 ceba grosseta, 120 gr. de bacon fumat trossejat, ½ vas de vi blanc, formatges amb un pes aproximat de 100 gr., oli, sal i pebre negre acabat de moldre.]

Temps: 40m.

  • Posarem les patates a bullir amb pell junt amb el llorer. Quan comencin a bullir li afegirem la sal. Quan estiguin cuites les traurem de l’aigua i, una vegada refredades, les pelarem i les tallarem a rodanxes una mica gruixudes (3 ó 4 cm.).
  • En una cassola amb una mica d’oli hi fregirem la ceba tallada a mitjos cèrcols i quan comenci a estovar-se hi afegirem el bacon fins que tot quedi cuit. Ho escorrerem d’oli.
  • Tot seguit hi sumarem les patates deixant que cogui durant 2 minuts. Tot seguit hi tirarem el vi, ho remourem una mica procurant no trencar les patates i ho deixarem fent xup-xup un parell de minuts més. Salpebrarem.
  • Passarem les patates en una safata de forn cobrint-les amb el formatge trossejat o laminat i ho posarem a gratinar al forn a 200 ⁰C fins que quedi daurat.
  • Servirem de seguida.

NOTA. Podem substituir el bacon per xoriço.

 

TOMÀQUETS MADURS GRATINATS AL FORN

[Ingredients per a 4 persones: 4 tomàquets mitjans madurs amb polpa, 50 gr. de formatge ratllat, sal, herbes fresques esmicolades –alfàbrega, cebollí, orenga, etc.]

Temps: 15m.

  • Tallarem els tomàquets per la meitat, deixarem que perdin l’aigua de vegetació i els posarem en una safata de forn.
  • Els salarem una mica, els tirarem abundant formatge ratllat pel damunt, coronant-los amb les herbes esmicolades.
  • Els posarem al forn durant 12-15 minuts, fins que el formatge s’enrosseixi.
  • Servirem calents.

NOTA. És un plat adequat per acompanyar carns a la planxa o arrebossades, tot i que si us agrada sucar pa es pot menjar sol.

 

SOPA SEMICALDOSA DE VERDURES AMB FETA

[Ingredients per a 4 persones: 1 xirivia grossa, 2 pastanagues, 1 carbassó i 1 patata també grossa; oli, 1½ l. de caldo de pollastre o verdures, ½ vas de llet descremada, 125 gr. de formatge Feta, safrà, sal, unes fulles de menta.]

Temps: 35m.

  • Netejarem, pelarem –excepte al carbassó que li deixarem la pell– i tallarem les verdures a trossos.
  • En una cassola hi posarem a fregir en una mica d’oli calent les hortalisses més dures (patates, pastanagues i xirivia).
  • Quan estiguin una mica toves li afegirem el carbassó, junt amb el safrà, i ho remenarem sovint, procurant que no s’enganxin al fons de la cassola.
  • Al cap de 3 minuts escorrerem les verdures de la grassa sobrant i li afegirem el caldo –en guardarem una mica per si cal afegir-n’hi més tard– i sal suficient, entenent que el caldo ja en porta. Ho deixarem fent xup-xup fins que quedi tot cuit i caldós.
  • Del guisat resultant en traurem 2 collerons rasos i ho passarem per la batedora, afegint-ho, junt amb la llet calenta, a la resta.
  • Ho servirem calent en plat fondo, sumant-hi el formatge tallat a quadrats petits i la menta.

 

PURÉ DE PERES I GORGONZOLA

[Ingredients per a 4 persones: 1 Kg. de peres Ercolina, ¼ kg. de formatge Gor-gonzola, 1l. de brou de verdura, 250 ml. de crema de llet, una mica menys de ½ vas de conyac, 40 gr. de nous, una mica de mantega, sal i pebre.]

Temps: 25m.

  • Pelarem i tallarem les peres; les passarem per la paella o cassó gran amb una mica de mantega durant uns minuts.
  • Li afegirem el brou calent (en reservarem una mica per si l’hem d’afegir més tard) i deixarem que bullin fins que les peres quedin cuites (10-12 minuts).
  • Tot seguit li afegirem la meitat del formatge i la crema de llet, reme-nant els ingredients perquè es vagin lligant. Salpebrarem.
  • Ho passarem per la batedora per a, després, afegir-li el conyac.
  • Ho servirem calent presentant, a part, la resta del formatge trossejat i les nous picades toscament.

NOTA. Resulta també un plat boníssim si es serveix el puré fred amb grans de raïm dolç pelats (verd o negre).