Fetge de vedella amb poma – Fotografia original de BeCeeNe


FETGE DE VEDELLA AMB TARONJA

[Ingredients per a 2 persones: 2 talls de fetge de vedella; 2 culleradetes de mostassa suau, 2 taronges; mantega, oli, farina, sal i 1 rajolí de curaçao o similar.]

Temps: 15m.

  • Prepararem la salsa de la següent manera: retirarem l’oli de la paella, i sense netejar-la, hi tirarem la mantega, i quan es desfaci, el suc d’una taronja i el licor; ho anirem remenant amb una cullera de fusta. Un cop arrencat el bull ho deixarem coure lentament durant uns 3 minuts.
  • Empastifarem els talls de fetge a banda i banda amb la mostassa i els enfarinarem.
  • Un cop haguem escalfat l’oli en una paella hi fregirem el fetge a foc mig alt, salant-lo al final i deixant-lo en una plata de servir o directament al plat.
  • Tot seguit ruixarem els talls de fetge amb el suc resultant, prèviament colat.
  • Com a ornament opcional podem adornar-ho amb rodanxes de taronja, dolça i sucosa.

 

FETGE DE VEDELLA AMB POMA

[Ingredients per a 2 persones: 2 talls de fetge de vedella; oli, 2 alls, julivert, sal i pebre; 1 poma que no sigui àcida.]

Temps: 10m.

  • Pelarem i tallarem la poma a trossos i la fregirem lleugerament en una mica de mantega o li fins que quedi tova. Escorrerem d’oli i reservarem.
  • En el mateix oli hi fregirem el fetge a foc normal. Quan estigui quasi acabada la cocció salpebrarem el fetge i li afegirem l’all i el julivert tallats, i finalment la poma.
  • Ho servirem de seguida abans que es refredi.

 

FETGE DE BE SALTEJAT

[Ingredients per a 2 persones: 200 grams de fetge de be tallat a talls; oli, 3 alls, julivert, 1 copeta de conyac, sal i pebre.]

Temps: 15m.

  • Posarem l’oli en una cassola i quan estigui calent li afegirem els alls trossejats esperant que s’estovin abans de tirar-hi el fetge i el julivert picat.
  • A mig coure el salpebrarem i li sumarem el conyac, deixant que cogui fins reduir el suc a la meitat.
  • Menjar-s’ho acabat de fer.

 

FETGE D’ÀNEC AL GINGEBRE

[Ingredients per a 2 persones: 4 medallons de fetge d’ànec no encebat (no ens referim al foie gras); 1 ceba, 1 all, 1 cullerada de gingebre fresc picat ó 1 culleradeta en pols, 3 cullerades de mantega, sal i pebre.]

Temps: 15m.

  • En una cassola amb mantega hi tirarem, quan aquesta estigui desfeta, la ceba, l’all i el gingebre picats, i abans que agafin color, els talls de fetge que deixarem fregir a foc mitjà.
  • Abans de finalitzar la cocció, que no ha de ser massa ràpida, ho salpebrarem, servint-ho de seguida.

 

FETGE DE POLLASTRE AMB PA AMB TOMÀQUET

[Ingredients per a 1 persona: 1 fetge de pollastre, oli d’oliva, sal; 2 ó 3 llesques de pa de barra o 1 de pagès, 1 tomàquet.]

Temps: 10m.

  • Passarem el fetge per la paella amb una mica d’oli calent (tapeu-la perquè esquitxa) i el salarem quasi en acabar la cocció.
  • Haurem preparat les llesques amb pa sucades amb tomàquet i una mica de l’oli.
  • Servirem el fetge junt amb el pa, tirant l’oli del fregit pel damunt.
  • Ho menjarem calent.

Nota. Ara no és gaire corrent menjar fetge, i menys de pollastre, però fins els anys 80 del passat segle si que ho era. A la dècada dels 50 la mare me’n feia sempre que comprava pollastre, una compra que no sovintejava pas massa degut al seu preu elevat. En les mateixes condicions, avui dia menjar fetge de pollastre seria considerat una delicatessen.