Galetes típiques de Santa Coloma de Farners – Fotografia original de BeCeeNe


A la zona mediterrània és costum presentar a taula a l’hora d’esmorzar i berenar, peces de rebosteria dolces tenint, a cada indret, nombroses i delicioses especialitats. A Catalunya la presència d’elaboracions de postres, pastissos i dolços coincideix també en els aniversaris, els casaments i, encara que s’han perdut una mica en els darrers decennis, en diades tradicionalment festives dins del calendari estacional: torrons de Nadal, panellets de Tots Sants –dits mitgetes en alguna comarca de Ponent–, bunyols de Quaresma –anomenats brunyols a la zona de l’Empordà–, orelletes de festa major, mones de Pasqua, pastissos de Sant Jordi, tortells de Rams o de Nadal, neules de Nadal, tortell de Reis o de Sant Antoni, coca de Sant Joan…

Una altra característica és la varietat d’especialitats locals: borregos de Cardedeu, tortells entorxats d’Olot, coca i catànies de Vilafranca, el pa de pessic de Vic o d’Arbúcies, les encasades de Vic, la tortada d’ametlla de Banyoles o de Manlleu, la flaona de Figueres, de Torroella o de Sant Pau de Seguries, la coca de Manresa, les borraines de l’Ebre, els redorts del Pallars, els cócs (ràpids, de maçana, de brossat de l’Ebre i la Franja), les merengues de Sitges i Vilanova, els Gaudí, propis de la ciutat de Barcelona, els taps de Cadaqués, les capsetes de Tivissa, els coraçons de la Ribera d’Ebre, els bufats del Vendrell, els pastissets de Tortosa, les rosquilles de Figueres, el rus i la barra de pasta de full de la Bisbal d’Empordà, la coca de cireres de Reus…

Algunes són cèlebres especialitats, pròpies de confiteries locals: els rocs de l’Estany, les moixaines, els jaumets, les carícies, els trefins, els poquibons. Entre les galetes i pastes seques destaquen els ametllats, els carquinyolis, els modernistes, els cubans, les teules, els crocants… Algunes formen part d’un món de gran tradició a Catalunya com és el de les galetes, entre les que destaquen en aquesta categoria: les de l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Farners, Castellfollit de la Roca, Figueres i Ribes de Freser. Igualment, hi ha una gran tradició de forns de pa, que sempre han produït diverses menes de coques dolces –com la de sucre o d’oli, de pinyons, de llardons o greixons, etc. –, i coques salades, com les coques de recapte.

A les pastisseries també es produeix abundant material, tant en forma de coques com de petites peces de pasta de full que acompanyen productes dolços o salats, similar als petits fours francesos. Tampoc s’ha de desestimar la producció de croissants (de confecció diferent a la de l’original francès) magdalenes, ensaïmades i pastisseria en general.

Modernament ha nascut, amb èxit, un nou calendari llaminer a proposta dels pastissers, amb coques i pastissos especials per a diades com la de Sant Jordi o l’Onze de Setembre.

Altres comunitats, igual que ho fa Catalunya, ofereixen, en celebracions pròpies de la terra, especialitats rebosteres també molt interessants.

–El 7 de gener a Ferrol s’estableix el dia de l’arròs amb llet.

–El 17 de gener s’ofereixen els panets de Sant Antón en honor del sant, a Madrid.

–El 25 de gener, celebració de Sant Pau, a Barcelona s’acostuma a incloure com a postres el tortell, tant en el menjar com en el sopar.

–El 3 de febrer a Barcelona es beneeixen les tradicionals pets de monja (paciències de Sant Blai). El mateix dia, a Horcajo de Santiago (província de Conca) es reparteixen Morts de Sant Blai entre la quitxalla, una espècie de coques de fabricació casolana fetes amb llard o oli, i un xoriço o un ou.

–El 19 de març, festivitat Sant Josep, a la província de València s’ofereixen pastissos d’ametlles, el plat de glòria, les puntes de diamants, les sopades de la Reina, etc. A Catalunya és famosa la crema de Sant Josep.

–Per Setmana Santa són reconegudes les coques de sardines, sobretot a Catalunya i Aragó, així com el Pa cremat a València. Són 7 dies extremadament pròdigs amb dolços populars: torradetes de Santa Teresa, arròs amb llet, bunyols de vent, compotes de fruites, etc. El diumenge de Glòria no pot faltar a cap llar de Catalunya on hi hagin criatures la cèlebre Mona de Pasqua, rebuda com a regal de mans dels seus padrins.

–El 19 d’abril celebren, a Madrid i Sevilla, els huesos de San Expedito, en algunes ocasions coincident amb la Setmana Santa.

–A Fuenterrabía (Gipuzkoa) és tradició que el 25 d’abril (Dia de Sant Marc) les padrines obsequiïn als seus fillols amb una opila de Sant Marcos (pastís de pa de pessic amb ous durs).

–L’1 de maig a Santo Domingo de la Calzada, la Confraria reparteix per tota la ciutat i pobles de la comarca l’anomenat Mollete del Santo. Es tracta d’una pasta en forma de pa elaborat amb poc llevat, que sol conservar-se durant tot l’any en els domicilis particulars, i que simbolitza el pa de caritat que el Sant donava als Pelegrins i necessitats que transitaven per aquests llocs en Peregrinació cap a Santiago.

–El 15 de maig se celebra a Madrid les festes de Sant Isidre i és habitual menjar les rosquilles de Santa Clara, així com les rosquilles tontas y listas.

–El dia 8 de setembre a Valladolid durant la celebració de la Mare de Déu de Sant Llorenç es serveix habitualment el Pastel de San Lorenzo.

–L’1 de novembre, dia de Tots Sants, són típics els huesos de santo a Madrid, de la mateixa manera que els panellets ho són a Catalunya i Aragó.

–Les festes de Nadal (del 13 de desembre al 6 de gener) són pròdigues en l’oferiment de preparacions especials: torrons, massapans, confits, polvorons. La vigília del dia 25, i des de mitjans del segle XX, s’ha posat de moda esmorzar xocolata amb xurros en certs llocs públics, cafès i xocolateries tan bon punt el sol treu el nas per l’horitzó. El tortell de Reis és habitual del 6 de gener. Aquest pastís, elaborat amb farina de blat perfumada amb aigua de tarongina, té al seu interior dues petites sorpreses, un rei de porcellana (qui el tregui romandrà coronat rei durant la resta del dia), i la fava (el comensal que la tregui pagarà el tortell). Amb aquesta postra es tanca el Nadal gastronòmic de cada any a tota Espanya.