“Mädchen mit Teller” (nena amb cullera), pintura de Carl von Bergen (Alemanyia 1853-1933) – Imatge de domini públic, lliure de drets.


GUST PER LA CUINA és la posada en net d’un munt de papers recollits durant els més de 45 anys d’experiència a la cuina familiar, adreçat a la meva gent i a tothom que estigui interessat en la matèria.

Quan hom aspira a ser competent a la cuina necessita, com en qualsevol altre treball, les ganes i l’ajut que li han de permetre avançar en els diversos recorreguts als que obliga l’activitat fins a la consecució de l’objectiu marcat. El meu, d’objectiu, era i continua essent el de trobar la manera d’alimentar a la família i als amics amb gust, dignitat i mesura. Per aconseguir-ho vaig haver de començar per endinçar-me en el coneixement dels aliments i procedir, a la vegada, en la manera de cuinar-los, fóra imitant les receptes que havia vist fer a ma mare, seguint les instruccions de les que llegia als llibres o m’ensenyaven els amics, apuntant els errors i encerts de les que jo mateixa experimentava, etc.: només els resultats van anar fixant, dia rere dia, els coneixements que aquí explico. No espereu, doncs, trobar una col·lecció sobre cuina en la que només es descriuen, una darrera l’altra, un grapat de receptes sense més explicacions.

La col·lecció consta de 20 llibres dividits, cadascun d’ells, en seccions. Cada secció va precedida d’una explicació preliminar que us donarà coneixement de l’aliment del que es parla després, al mateix temps que informo respecte la seva procedència, època de collita, composició i virtuts nutritives, elaboració –en el cas dels derivats–, preparació, forma de coure, etc.

Seguit de la teoria, exposo l’evolució d’algunes receptes, fórmules culinàries procedents de la saviesa popular explicades de manera planera perquè els iniciats reduïu les dificultats a mida que avancin la pròpia experiència i la pròpia reflexió. En algunes receptes esmento el nom de la persona o persones que entre pelades de ceba, remenades a la cassola i xerrades vora del foc procurant que res es cremés, van contribuir a que el meu interès per aprendre encara es conservi viu en el present.

Considero essencial que baixeu i llegiu -abans que cap altre- el volum 1 titulat “Què cal saber abans d’entrar a la cuina”. En el llibre hi trobareu informació sobre la compra d’aliments, com es conserven i congelen; les mesures i equivalències de pes, els nutrients naturals, transformats i processats; les tècniques de cocció, així com un capítol dedicat exclusivament a la carmanyola. Al final del llibre hi teniu, per ordre alfabètic, el compendi de receptes dels 19 volums i la bibliografia consultada.

No vull acabar sense dir-vos que GUST PER LA CUINA no pretén ser un catecisme culinari que s’hagi de seguir amb disciplina i fe cega, al contrari: a la pràctica, ben segur que anireu modificant al vostre gust i conveniència les recomanacions que aquí us dono. Endavant i que ho gaudiu força.