“Mädchen mit Teller” (nena amb cullera), pintura de Carl von Bergen (Alemanyia 1853-1933) – Imatge de domini públic, lliure de drets.


GUST PER LA CUINA és la posada en net d’un bon munt de papers recollits durant els més de 40 anys d’experiència a la cuina i que adreço a la meva gent i a tothom que estigui interessat en la matèria, novell o professional.

Quan hom aspira a ser un bon professional de la cuina necessita, com en qualsevol altre treball, les ganes i l’ajut que li han de permetre avançar en els diversos recorreguts als que obliga l’activitat, des del principi fins a la consecució de l’objectiu marcat.

El meu, d’objectiu, era i continua essent el de trobar la manera d’alimentar a la família i als amics amb gust, dignitat i mesura. Per aconseguir-ho vaig haver de començar per conèixer els aliments i procedir, a la vegada, en la manera de cuinar-los, fóra imitant les receptes que havia vist fer a ma mare, seguint les instruccions de les que llegia als llibres o m’ensenyaven els amics, apuntant els errors i encerts de les que jo mateixa experimentava: només els resultats van anar fixant, dia rere dia, els coneixements que aquí explico.

No espereu, doncs, trobar aquí una col·lecció sobre cuina en la que només es descriuen, una darrera l’altra, un grapat de receptes sense més explicacions. Cada secció l’he precedit d’una exposició preliminar que us donarà coneixement de l’aliment del que es parla després, al mateix temps que informo respecte la seva procedència, època de collita, composició i virtuts nutritives, elaboració –en el cas dels derivats–, preparació, forma de coure, etc.

Seguit de la teoria, exposo l’evolució d’algunes receptes, fórmules culinàries procedents de la saviesa popular explicades de manera planera perquè els iniciats reduïu les dificultats a mida que avanci la pròpia experiència i la pròpia reflexió. En algunes receptes esmento el nom de la persona o persones que entre pelades de ceba, remenades a la cassola i xerrades vora del foc procurant que res es cremés, van contribuir a que el meu interès per aprendre encara es conservi viu en el present.

Per últim, dir-vos que GUST PER LA CUINA no pretén ser un catecisme culinari que hagueu de seguir amb disciplina i fe cega, al contrari: a la pràctica, ben segur que anireu modificant al vostre gust i conveniència les recomanacions que aquí us dono. Endavant i que ho gaudim tots plegats.