Embotits variats – Fotografia original de BeCeeNe


S’anomenen embotits els preparats compostos de carn, herbes aromàtiques, espècies i algun que altre farcit que es presenten tractats tal com són o en forma de tronc. Alguns es mengen freds, tal com els adquirim, mentre que altres caldrà cuinar-los abans de menjar-los.

Part dels embotits que coneixem com a carns fredes constituïa, anys enrere i una vegada laminats, l’apreciat plat d’entremès que obria els àpats de festes tan assenyalades com Nadal, Sant Esteve, Reis, Sant Josep, Pasqua, etc. Actualment els trobem tot l’any en tendes especialitzades però és encara pels voltants de Nadal quan es generalitza la seva venda, essent, aleshores, present a la majoria de comerços i taules. Per sort, ho servim encara com aperitiu abans de dinar, en entrepà per a esmorzar o berenar, o en un sopar informal.

Sense perdre de vista els embotits més coneguts i populars, citarem les carns fredes més representatives que en forma d’embotit encara es donen cita a les nostres taules algunes vegades l’any: ànec a la taronja, farcit de llom, preparat de nous (a base de magre de porc, fetge, llet, nous i espècies), pastís paprika (elaborat amb carn d’au i porc, verdures i ou), llom a l’estil de Bordeus (carn de porc picada amb xampinyons i espècies), pollastre al pistatxo, etc.

Provinents principalment de la carn del porc, d’embotits en hi ha una gran varietat fins el punt que no es coneix país o comarca que criï bestiar i no posseeixi especialitats pròpies, totes elles de gran qualitat i bon gust. La seva fabricació ve d’antic, es creu que de l’època dels romans, tot i que es desconeixen amb exactitud les fórmules i tècniques que feien servir en la seva elaboració.

Els embotits se solen vendre en carnisseries i més específicament en xarcuteries i tendes delicatessen.

 

TIPOLOGIES

Les diferents varietats depenen de:

–El seu material carni: carn de porc, vaca, pollastre, gall dindi, etc.

–La seva forma de curat: assecat, fumat, salaó, etc.

–El seu processat final: àspic (substància gelatinosa empleada en la seva elaboració), escaldat o cuit (la majoria de les salsitxes alemanyes, el botifarró), cru (botifarra crua de pagès), sec (pernil), fumat (salsitxes de Frankfurt). etc.

–La seva forma d’embotit: cular, vela, etc.