Tortell de Reis amb sorpresa – Fotografia original de BeCeeNe


 

TORTELL DE REIS (massa brisa)

Ingredients per a 1 tortell per a 8 persones:

Per a la massa mare: 200 gr. de farina de força tamisada, 30 gr. de sucre, 1 c. c. de sal (4 gr. aprox.), 60 ml. d’aigua freda. Ratlladura d’1 llimona, 15 gr. de llevat de forner, 35 gr. de mantega, 1 ou.

Per al massapà: 125 gr. de sucre, 125 gr. d’ametlla en pols, 2 ous.

Per a l’acabat:100 gr. de fruita confitada (cireres, meló i taronja), 50 gr. de sucre esponjat o perlat, 1 ou.

Per a l’adornat: 1 corona daurada de cartró, 1 base rodona de blonda de pastisser, 1 sorpresa, 1 fava seca, paper d’alumini.

Temps:50m. + els temps de repòs i enfornat.

  • Posarem la farina damunt la taula de treball, hi farem un volcà al mig i a dins hi abocarem la meitat de l’aigua, el sucre i la sal.
  • Ho remenarem amb cura fins que es dissolguin el sucre i la sal, i la farina hagi absorbit l’aigua. Tornarem a fer un volcà.
  • En un recipient hi dissoldrem el llevat amb la resta d’aigua per afegir-ho, després, a l’interior de la massa anterior.
  • Ho amassarem bé fins a obtenir una massa homogènia. Si se’ns enganxa molt a les mans li afegirem una mica més de farina, sense abusar-ne. Tornarem a deixar-ho en forma de volcà.
  • A part, batrem la mantega fins que tingui textura de pomada i aboqueu-la dins el volcà, juntament amb l’ou batut. A continuació ho pastarem tot progressivament, fins que sigui ben barrejat (uns 15-20 m.), de manera que quedi una massa uniforme. Deixarem reposar la massa lleugerament untada d’oli dins un bol, el taparem i el posarem a l’interior del forn, tancat i sense posar-lo en marxa, durant 30 minuts.
  • Mentrestant prepararem el massapà de la següent manera. Dins un bol hi barregeu el sucre, l’ametlla en pols i els ous fins que aconseguim una massa emmotllable. La traurem del recipient i disposada damunt del marbre o taula de treball li donarem forma de cigarret, enfonsant-hi una sorpresa (generalment una figura de porcellana que representa un rei mag o un animal) i una fava seca per separat, ambdós objectes embolicats amb paper de plata. La guardarem una estoneta a la nevera, d’aquesta manera podrem maniobrar amb més habilitat quan la disposem dins de la massa.
  • Quan la massa del tortell hagi reposat, l’estirarem amb un corró fins obtenir un rectangle que faci un gruix d’uns quatre o cinc mil·límetres.
  • Farcirem la massa amb el massapà (el disposarem a un costat) i l’anirem embolicant com si ens féssim una cigarreta. Després ho deixarem reposar durant 20 minuts més.
  • En acabat li donarem la forma característica de tortell enganxant els seus costats i pintant-lo pel damunt amb ou batut amb unes gotes d’aigua.
  • Decorarem el tortell amb les fruites confitades i el sucre esponjat i el posarem al forn a 190 ⁰C amb calor dalt i baix uns 18-20 minuts (si veiem que la superfície es torra massa la cobrirem amb paper d’alumini fins que acabi la cocció.
  • El presentarem a taula fred, amb la corona incorporada al centre del pastís.

Notes

–Aconsellem amassar la barreja amb una pastadora de barnilles elèctrica atès que fer-ho a mà ens pot resultar una mica cansat si no estem avesats a treballar en rebosteria.

–Hem optat de no posar licor a la recepta perquè creiem que el tortell de reis el compartim amb els infants. En el cas que tots els comensals fóssim adults podem afegir-li una c. s. d’anís i una altra d’aiguanaf o tarongina en el moment que incor-porem la mantega i l’ou batut.

–Diu la tradició que aquell qui troba la figureta sorpresa dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

–Si no tenim a mà sucre esponjat podem barrejar-ne de blanc amb un c. p. d’aigua perquè ens quedi de manera que s’enganxi sense dificultat a la superfície del pastís

 

COCA DE REVETLLA (Massa brisa)- Festivitats de sant Joan, sant Pere 
i sant Jaume

Ingredients per a 6 racions: 250 gr. de farina rebostera, 15 gr. de llevat fresc de forner, 2 dits d’aigua tèbia. Oli d’oliva, 2 ous, 50 gr. de mantega, 90 gr. de sucre,1 dl. escàs de llet freda. La pell d’1 llimona ratllada, 1 c. s. d’anís dolç, 1 culleradeta de sal

Per a la decoració: 1 rovell d’ou, 120 gr. de fruita confitada, 30 gr. de pinyons o ametlla laminada.

Temps: 45m. + el temps de repòs i cocció.

  • Posarem la farina, el llevat, l’agua i dues c. s. de llet dins d’un bol gran i ho barrejarem fins que quedi una pasta més aviat sorrenca.
  • En farem una bola i la passarem a un altre bol, la pinzellem amb una mica d’oli, la taparem amb un drap net fora del corrent d’aire i la deixem reposar 30 minuts perquè fermenti.
  • Passat aquest temps li afegirem la resta de la llet, 2 ous, l’anís, la pell de llimona, el sucre i la sal.
  • Quan tinguem la massa ben integrada la passarem a la taula de treball una mica enfarinada, li afegirem la mantega, tova, i la treballarem fins que quedi elàstica. Com que es tracta d’una massa brisa l’amassarem traslladant l’exterior cap a l’interior reiteradament colpejant la preparació fins que esdevingui una massa fina i elàstica, que no s’enganxi.
  • La deixarem reposar 30 minuts més en les mateixes condicions que la vegada anterior.
  • Un altre cop espolsarem el lloc de treball amb farina, hi posarem la massa i amb l’ajut d’un rodet formarem una coca ovalada d’1cm. de gruix situant-la, tot seguit, damunt de la safata de forn folrada amb paper vegetal.
  • L’adornarem amb la fruita trossejada (taronja, cireres, meló, etc.) i la deixarem reposar 30 minuts més degudament tapada.
  • Escalfarem el forn a 200 ºC
  • Una vegada hagi llevat la coca hi escamparem els pinyons pel damunt i pintarem la superfície amb el rovell d’ou.
  • La introduirem a la mitat del forn i la deixarem coure a 180 ºC en la modalitat d’aire calent entre 20-25 minuts, o fins que presenti un color daurat.

Nota

–La pasta brisa és adequada per a molts tipus de dolços i és per això que podem fer-ne el doble i congelar-ne la sobrant per un espai de dos mesos màxim. Quan la vulgueu fer servir només cal que la trieu del congelador la nit anterior a fer-la servir.

 

PA DE PESSIC DE VIC(massa batuda)

Ingredients per a 4 persones: 4 ous, 25 gr. de Maizena, 125 gr. de farina, 125 grams de sucre blanc, 1 llimona, ½ culleradeta de llevat. Una mica de mantega, una mica de sal, una mica de sucre glaç (optatiu).

Temps: 25-40m. + temps de preparació de la massa.

  • Barrejarem les farines amb el llevat. Reservarem.
  • Separarem els rovells de les clares. Els rovells els posarem en un bol gran i les clares en un altre.
  • Escalfarem el forn a 200 ºC.
  • Ratllarem la pell de la llimona (només la part groga) i reservarem.
  • Als rovells li afegirem el sucre i la pell de llimona i ho batrem fins aconseguir un pasta fina i força líquida. Reservarem.
  • Batrem a punt de neu les clares fins que quedin ben consistents. Li afegirem la sal i reservarem.
  • A la primera barreja li anirem afegint, poc a poc, les farines i quan estigui lligada li sumarem les clares a punt de neu. Ho barrejarem amb moviments circulars procurant que les clares no baixin de volum.
  • Untarem un motlle rectangular amb mantega fosa i a dins hi abocarem la massa.
  • Ho enfornarem tot seguit, baixant el forn a 180 ºC.
  • 30-35 minuts seran suficients perquè quedi cuit. Com que no tots els forn actuen igual comprovarem la cocció amb un punxó o escuradents. Abans de treure’l del forn el deixarem reposar al seu interior durant 5 minuts després d’apagar-lo, d’aquesta manera la massa es desinflarà poc a poc.
  • Una vegada fred el desemmotllarem i si ens agrada, espolsarem la seva superfície amb sucre glaç.
  • El pa de pessic ens el menjarem sempre fred.

 

ROSQUES DE VI

Ingredients per a 20 unitats: ½ kg. de farina de rebosteria, 125 gr. de sucre, 200 ml. d’oli de gira-sol, 125 ml. de vi dolç o ratafia, 2 c s. de sèsam torrat, 1 c. s. d’anís dolç. La ratlladura d’una llimona, 1 c. p. de canyella el pols, sucre glaç.

Temps: 25m. + el temps d’enfornat

  • Primer de tot escalfarem l’oli i quan estigui calent (no ha de fumejar), el retirarem del foc i el deixarem refredar.
  • En un bol ample hi posarem la farina, li farem un buit al mig i li sumarem l’oli ja fred. Ho barrejarem el màxim que podem.
  • Tot seguit li tirarem el vi, l’anís, el sucre, la canyella, les llavors i la ratlladura de llimona. Ho barrejarem fins a obtenir una bola de massa, que passarem damunt d’una superfície neta per poder treballar-la a mà fins que s’integrin tots els seus ingredients (podem fer-ho també amb l’aparell elèctric).
  • Escalfarem el forn a 180 ºC i folrarem la safata del forn amb paper vegetal.
  • Amb un corró aplanarem la massa fins deixar-la d’1 cm. de gruix. Tallarem les rosques amb l’ajut d’un vas, assenyalant el mig amb el dit o qualsevol objecte rodó per fer-li un forat.
  • Passarem les rosques damunt de la safata i les enfornarem durant 25 minuts, aire a dalt i a baix.
  • Una vegada que s’hagin enrossit els traurem del forn i encara calents els passarem pel sucre glacé.
  • Els disposarem en una safata de vidre o porcellana per servir-los.