Torradetes de Santa Teresa – Fotografia original de BeCeeNe


Si us agraden els dolços, teniu criatures o sovint us sobra pa, teniu tots els números per a no deixar de consultar les receptes d’aquest apartat amb les quals, n’estem segurs, us llepareu els dits.

TORRADETES DE SANTA TERESA

(Aquesta recepta la vaig aprendre de la senyora Àngels Giménez qui, a més de bones, les feia en un tres i no res)

[Ingredients per a 4 persones: de 12 a 14 llesques de pa de barra de ¼ Kg. del dia abans; ¼ de litre de llet, 2 ous, 3 ó 4 cullerades de sucre, la pell d’1 llimona, 1 culleradeta de canyella en pols; oli.]

Temps: 25m.

  • Tallarem el pa en llesques d’1 cm. de gruix en forma transversal.
  • En un plat hi batrem els ous, en un altre hi posarem la llet calenta i en un tercer hi barrejarem el sucre amb la canyella i la pell de la llimona, que haurem rentat abans (només la part groga).
  • Sucarem breument les llesques per ambdós cantons, primer en la llet i després en el batut d’ou, i les fregirem en oli ben calent, banda i banda.
  • Quan estiguin ben rossetes les posarem a escórrer damunt paper secant i encara calentes, les espolsarem amb la barreja de sucre, canyella i pell de llimona per posar-les, definitivament, en una safata de servir.

Nota.

–Corresponen a les clàssiques torrijas i són realment esplèndides, tant si es mengen fredes com si es mengen calentes.

 

TORRADETES GALLEGUES

[Ingredients per a 4 persones: els mateixos que els de la recepta anterior, excepte la llet, que canviarem per la mateixa quantitat de vi negre.]

Temps: 25m.

  • Procedirem de la mateixa manera que en la recepta de les torradetes de Santa Teresa amb l’única diferència de sucar-les en el vi en comptes de a la llet.

 

TORRADETES SEVILLANES

[Ingredients per a 4 persones: 12 llesques de pa de barra de ¼ Kg. del dia anterior; 2 ous, ¼ de líquid compost de llet i xerès dolç o moscatell, meitat i meitat; oli; mel de flors.]

Temps: 25m.

  • Batrem els ous en un plat, posant la barreja de llet freda i vi en un altre.
  • Sucarem les llesques en la combinació de líquids, després a l’ou batut, fregint-ho en oli ben calent fins que quedin daurades.
  • Un cop escorregudes damunt de paper secant les posarem en una safata, escampant-hi una culleradeta de mel a cada llesca, només per una cara.

 

TORRADETES FRANCESES

[Ingredients per a 4 persones: 8 llesques de pa anglès, 2 ous, ½ tassa i una mica més de llet; mantega, un polsim de sal.]

Temps: 15m.

  • Barrejarem els ous, batuts, amb la llet i la sal.
  • En una paella hi posarem mantega i quan estigui calenta hi fregirem les llesques de pa que abans haurem sucat, volta i volta, en la barreja d’ous i llet.
  • Quan estiguin daurades les deixarem damunt de paper de cuina secant i ja ens les podrem menjar.

 

TORRADETES FRANCESES (unes altres)

[Ingredients per a 4 persones: 8 llesques de pa anglès del dia abans, 2 ous, ¼ de litre de llet, ½ culleradeta de vainilla i ½ de cacau desfet, un pessic de canyella, xocolata ratllada (o bé mel); oli d’oliva.]

Temps: 20m.

  • Batrem els ous junt amb la llet, la vainilla, el cacau i la canyella.
  • Sucarem les llesques de pa a la barreja anterior tenint en compte que no xuclin massa líquid i les fregirem amb l’oli ben calent.
  • Deixarem reposar les torrades en una safata, sobre paper secant. Al damunt hi tirarem unes làmines de xocolata o mel, al nostre gust.

 

TORRADES DE PA DE BRIOIX AL LICOR

[Ingredients per a 6 persones: 12 llesques de brioix del dia abans; 3 ó 4 plàtans, 1 llimona, 100 grams de sucre, 100 grams de mantega, 1dl. de licor (el que més us agradi).]

Temps: 25m.

  • Farem una crema amb la mantega tova i el sucre, amb la que untarem les dues cares de les llesques.
  • Pelarem els plàtans, que hauran d’estar al punt, ni massa tous ni massa durs, els tallarem a rodanxes i els ruixarem amb el suc de llimona perquè no s’enfosqueixin.
  • Reunirem les llesques de dues en dues, intercalant entre elles les rodanxes de plàtan.
  • Ho posarem al forn a foc alt damunt d’una safata engrassada de mantega, i deixarem que s’enrosseixin lleugerament per les dues bandes. Després les passarem a una safata d’acer inoxidable.
  • Escalfarem el licor dins d’un cassó; quan comenci a bullir el tirarem pel damunt de les torrades i li calarem foc, en compte de no cremar res ni ningú.

 

TORRADES DE PA DE BRIOIX AMB AMETLLES

[Ingredients per a 4 persones: 4 llesques de pa de brioix del dia abans; 80 grams d’ametlla en pols, 60 grams de mantega, 1 cullerada de kirsch, 2 ous, 2 cullerades de sucre en pols, 60 grams de sucre llustre, 35 grams d’ametlla filada.]

Temps: 35m.

  • Treballarem la mantega, que abans haurem deixat estovar, amb l’ametlla en pols, les 2 cullerades de sucre i el licor, fins aconseguir una massa cremosa.
  • Trencarem els ous separant les clares dels rovells, afegint els darrers a la crema anterior i barrejant-ho bé.
  • Untarem una de les cares de les llesques amb aquesta preparació i les posarem damunt d’una safata de forn untada lleugerament.
  • Muntarem les clares a un punt de neu consistent i li anirem afegint, poc a poc, el sucre llustre.
  • Cobrirem les llesques amb la merenga, amb l’ametlla filada pel damunt, i ho posarem a foc lent durant uns 20 minuts, fins que es dori la superfície.
  • Ens les podem menjar tant fredes com calentes.

 

TORRADES DE FORMATGE CREMÓS AMB RAÏM

[Ingredients per a 4 persones: 4 llesques de pa morè de sègol, 200 grams de formatge cremós -Brie, Filadèlfia, etc., 1 cullerada de farina de blat de moro (maicena), 3 cullerades rases de sucre, 1 ou, una pessigada de sal, 1 culleradeta rasa de gingebre mòlt, un tros de mantega, 24 grans de raïm, blanc o negre.]

Temps: 20m.

  • Prepararem els grans de raïm, nets de pell i pinyols, partits per la meitat.
  • Batrem en un bol el formatge, la maicena, el sucre i la sal fins que en resulti una pasta cremosa, a la qual hi afegirem el rovell de l’ou (guardarem la clara) i el gingebre; tot seguit hi sumarem la clara de l’ou batuda a punt de neu.
  • Untarem una de les cares de les llesques amb la mantega i les posarem al forn uns instants fins que quedin torrades lleugera-ment; en acabat les untarem amb la barreja anterior a parts iguals, posant-hi al damunt 12 mitges parts de raïm (6 grans) distribuïts de forma regular, enfonsats a la massa.
  • Posarem les llesques al forn a gratinar al voltant d’uns 10 minuts.

 

PÚDING DE PA A L’ESTIL ANGLÈS

[Ingredients per a 6 persones: ¼ Kg. de llesques de pa de barra de la vigília; 200 grams de fruita confitada –taronja, pera, cireres, meló, etc. –, 2 cullerades de rom, 1 culleradeta de canyella, unes quantes panses, ½ litre de llet, 4 ous, ½ branca de vainilla (o bé 3 cullerades de sucre) i una mica de mantega.]

Temps: 1h.

  • Dividirem el pa en tres parts iguals.
  • En un motlle quadrilàter hi posarem, després d’untar-lo, un fons de llesques de pa, torrades lleugerament, escampant-hi, al damunt, les fruites confitades espolsades de canyella i que abans haurem remullat en el rom durant ½ hora.
  • Repetirem l’operació, acabant l’última capa amb l’última tanda de torrades.
  • A part, farem bullir la llet amb la vainilla o el sucre i, una vegada hagi perdut l’escalfor li barrejarem els ous batuts; amb aquesta preparació cobrirem el preparat anterior, sacsejant el motlle perquè tot s’impregni d’igual manera.
  • Ho posarem a coure a 180 ⁰C durant ¾ d’hora.
  • Tant podem menjar-lo calent com fred, segons l’estació de l’any o el moment del dia.

 

PÚDING LLAMINER (variant de l'anterior)

[Ingredients per a 4 persones: 3 brioixos, ½ litre de llet, 50 grams de mantega, 100 grams de sucre, 4 ous, 2 cullerades de licor d’herbes mallorquines (o qualsevol altre que us agradi); 2 pomes, 2 peres de l’especialitat blanquilla, 1 culleradeta rasa de canyella en pols i aigua suficient que cobreixi la fruita.]

Temps: 1h. 10m.

  • Primer de tot posarem a bullir les peces de fruita, prèviament pelades, netes de dins i tallades a trossos, amb l’aigua, la meitat del sucre i la canyella, durant uns 25 minuts.
  • Llescarem els brioixos en trossos d’un dit de gruix, i en posarem la meitat boca amunt en un recipient rectangular apte pel forn que haurem engrassat abans amb mantega fosa i 1 cullerada de licor. Al damunt hi escamparem la fruita ja cuita i escorreguda, que cobrirem amb la resta de les llesques.
  • A part, posarem la llet al foc junt amb la resta del sucre fins que arrenqui a bullir, moment que la retirarem del foc.
  • Quan estigui tèbia hi afegirem la mantega fosa, els ous batuts i una altra cullerada de licor; ho barrejarem bé i ho tirarem al damunt del preparat, sacsejant la safata perquè tot el contingut impregnat amb el líquid.
  • Ho posarem al forn (en fred) durant 50 minuts, a 180 ºC aproximadament. Ho servirem fred en el mateix recipient.