Pizza de verdures escalivades – Fotografia original de BeCeeNe


PASTA BASE: massa brisa o trencada

[Ingredients per a 2 persones (una pizza d’uns 30 cm. aprox.): 300 gr. de farina blanca normal més uns 50 gr. més d’extra per enfarinar la taula o superfície de treball, ¼ de l. (250 ml.) d‘aigua tèbia, 1 c. c. de sal, 1 c. c. de sucre, 1 c. p. de llevat sec de fleca ó 15 gr. de llevat fresc, 1 c. s. d’oli d’oliva.]

Temps: 20m. + el temps d’elaboració i repòs de la massa.

  • Primer de tot posarem l’aigua, el llevat –sec en aquest cas– i el sucre dins d’un bol de vidre deixant-lo reposar uns 6 minuts després de remenar-lo perquè el llevat faci el seu paper d’emulsionant.
  • En un bol gran hi avocarem la farina barrejada amb la sal. Farem un volcà al centre on hi tirarem el líquid anterior, ja reposat, i l’oli d’oliva.
  • Remourem bé tots els ingredients amb una pala d’amassar fins que quedi una massa espessa que es desprengui de les parets del bol. Seguidament passarem la massa en una taula o superfície neta empolvorada amb la farina o semolina, treballant la massa amb la mà (no amb el rodet) fins que quedi homogènia i elàstica.
  • Passarem la massa en forma de pilota a un bol net, ampli, lleugerament oliat, i la cobrirem amb film transparent o amb un drap net, deixant que fermenti durant 30-40 minuts, o fins que dobli el seu volum.
  • Una vegada fermentada, la passarem una altra vegada a la taula enfarinada (no gaire sinó l’acumulació de farina desvirtua la recepta) i l’aixafarem amb força amb els punys per eliminar l’excés de gas format a l’interior.
  • Estirarem la massa amb el corró fins que quedi fina, amb un màxim de ½ cm. de gruix, d’acord amb el resultat final que busquem. Disposarem la massa en una safata de forn lleugerament engreixada amb oli, (o en dues si volem les pizzes individuals) i la deixarem reposar durant 10 minuts tapada amb un drap humit.
  • *Passat aquest temps, i mentre escalfem el forn a 250 ⁰C omplirem la massa amb els ingredients desitjats, escampant pel damunt el formatge, ratllat o a talls sencers.
  • *En acabat ho regarem amb un fil d’oli d’oliva verge i enfornarem la pizza (ara ja podem anomenar-la així) durant 15-20 minuts o fins que quedi cruixent i daurada, baixant ara la temperatura del forn a 180 ⁰C.
  • Ens la menjarem de seguida de treure-la del forn.

Per elaborar qualsevol pizza ens hem de remetre sempre als punts anteriors. En la descripció de receptes donarem els ingredients i la manera de preparar-los en el cas que s’hagin de coure prèviament. Una vegada a punt omplirem la base de la pizza i la introduirem al forn seguint les indicacions dels punts marcats per un asterisc.

Sempre que parlem de posar mozzarella en una recepta de pizza s’entendrà que ens referim al genuí formatge de búfala. Altres formatges curats com l’Emmental, Havarti, Cheddar, Stilton, Gorgonzola, Pecorino, Parmesà, Roquefort, etc., poden donar un gust distintiu a pizzes que normalment cuinem amb mozzarella.

 

PIZZA MARGHERITA

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: polpa de tomàquet condimentada amb alfàbrega fresca i una mica de sal, mozzarella i oli.]

  • Posarem el tomàquet de base, ben distribuïda per damunt de la superfície la mozzarella esmicolada, ho ruixarem amb un rajolí d’oli i enfornarem.

Nota. –Aquesta pizza és la base per a la majoria de les barreges que se’ns ocorrin, passant per les carns picades, embotits, bolets, conserves de peixos de gust intens (musclos, tonyina, gambes, anxoves, etc.) i tota mena d’hortalisses i fruits dolços. Fins i tot admet salses com la carbonara, barbacoa o bitxo picant.

 

PIZZA NAPOLITANA

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: 1 ll. de ½ kg. de tomàquet de pera trossejat, filets d’anxova, 1 c. s. de tàperes, 1 c. p. rasa d’orenga seca, mozzarella, oli d’oliva.]

  • Posarem per aquest ordre: el tomàquet trossejat, les anxoves dessalades i netes d’espines al damunt, després el formatge esmicolat cobrint-ho i al damunt les tàperes i l’orenga. Ho ruixarem amb oli d’oliva i enfornarem.

 

PIZZA DE VERDURES ESCALIVADES

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: tomàquets, cebes, albergínies, pebrots, carxofes escalivats al forn, formatge i orenga.

  • Una vegada escalivades les verdures els hi traurem les pells i les llavors i les posarem a escórrer per separat perquè perdin part del suc (el líquid estovaria la massa de la pizza).
  • Primer hi posarem el tomàquet que ens servirà de base, després la resta de verdures.
  • Ho taparem amb formatge de fondre (mozzarella i parmesà, per exemple), li tirarem l’orenga pel damunt i ho posarem a coure al forn (no cal tirar-hi oli, les verdures ja en porten prou).

Nota. –Si volem ressaltar el gust li posarem unes quantes anxoves dessalades o bé arengades.

 

PIZZA DE TOMÀQUET AMB ALL

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: tomàquets secs, 3 ó 4 alls, sal i pebre negre mòlta, mozzarella en llonzes i oli d’oliva.]

  • Després de remullar els tomàquets els hi traurem la polpa i l’escamparem per la base.
  • Fregirem molt lleugerament els alls tallats a làmines (si es recremen massa amarguen) i els tirarem, escorreguts de grassa, damunt dels tomàquets.
  • Acabarem amb la mozzarella, la sal i el pebre, i el raig d’oli d’oliva.
  • Una vegada cuita posarem unes quantes fulles d’alfàbrega pel damunt (6-8)

 

PIZZA DE PERNIL DOLÇ I OLIVES

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: salsa de tomàquet, pernil dolç, olives verdes desossades, barreja de quatre formatges (es ven en sobres envasats al buit i conté Edam, Gouda, Emmental i Cheddar) i orenga.]

  • Escamparem la salsa de tomàquet [a Salses i adobs] pel damunt de la pizza, molt millor si la fem nosaltres.
  • Al damunt hi distribuirem el pernil dolç tallat a trossos i les olives, per acabar amb el formatge i l’orenga.

 

PIZZA DE QUATRE FORMATGES AMB PESTO

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: una barreja de formatges esmicolats o ratllats formada per 90 gr. de mozzarella, 60 gr. de provolone, 60 gr. més de gorgonzola i 30 de pecorino. Els necessaris per elaborar la salsa al pesto [a Salses i adobs].

  • Escamparem els quatre formatges de manera uniforme sobre la massa de la pizza i la posarem a fornejar com de costum.
  • Abans de menjar-nos-la l’adornarem amb una mica de salsa al pesto formant tres línies verticals d’un dit d’amplada separades entre si.

Notes.

–Aquesta salsa resulta una mica forta per a estómacs delicats i persones que no poden menjar grasses en excés.

–Podeu provar de fer-la amb altres tipus de formatge: Emmental, Cheddar, Edam, Mozzarella, etc.

–La salsa al pesto la podeu comprar envasada.

 

PIZZA DE PERNIL, XAMPINYONS I RÚCULA

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: salsa de tomàquet concentrat feta a casa, 3-4 llonzes finíssimes de pernil curat del país (procureu que no sigui salat), un grapadet de pinyons, xampinyons, mozzarella en llonzes, unes quantes fulles de ruca fresca.]

  • Tallarem els xampinyons molt fins i els passarem per la paella volta i volta en un cul d’oli. Escorrerem i reservarem.
  • Escamparem la salsa de tomàquet sobre la massa de la pizza. Al damunt, i per aquest ordre, els xampinyons, el pernil i la mozzarella.
  • Una vegada treta del forn li escaparem els pinyons i la ruca.

 

PIZZA D’ESPINACS I OUS DE PERDIU

[Ingredients per a una pizza de 30 cm.: uns 150 gr. d’espinacs frescos, tomàquet madur picat, sense llavors ni pell, 4 ous de perdiu, cansalada viada, sal i pebre, mozzarella, parmesà en escames.]

  • Fregirem, en molt poc oli, la cansalada fins que quedi enrossida. Li traurem la cotna a la cansalada i la tallarem a trossos petits. Reservarem.
  • En el mateix oli hi posarem els espinacs, nets i tallats petits. Els anirem remenant amb una cullera de fusta i els salpebrarem. Quan hagin perdut volum (han de quedar al dente) els escorrerem perquè perdin tot el líquid.
  • Posarem el tomàquet sobre la base de la pizza, al damunt els espinacs escorreguts barrejats amb la cansalada i després la mozzarella.
  • Esclafarem els ous en quatre punts de la pizza de manera que quedin separats.
  • Ho posarem al forn i quan els ous estiguin cuits del tot (els rovells han de quedar dus) la traurem del forn i li escamparem els trossos de parmesà (no gaire quantitat) pel damunt.