Tallarines a l’estil xinès – Fotografia original de BeCeeNe


Notes.

Aquí hi trobareu algunes receptes de pasta llarga, de corda i tubular.

A més d’assaborir les receptes tal com s’expliquen a continuació, podeu assaborir-la barrejant-li una de les salses especials que expliquem al volum de →[Salses i adobs].

Encara que a les receptes hi fem constar com a element bàsic la pasta fresca amb ou, també es poden cuinar amb pasta de sèmola de blat dur industrial.

 

PASTA AL PESTO

[Ingredients per a 4 persones: 350 gr. de pasta; per a la salsa: 8 cullerades d’oli d’oliva, 3 cullerades de pinyons, 2 ó 3 dents d’all, 4 cullerades d’alfàbrega fresca picada, 100 gr. de formatge parmesà ratllat; sal i pebre mòlt.]

Temps: 15m.

  • Prepararem la salsa i la deixarem reposar uns 40 minuts, tal com indiquem a salsa al pesto →[Salses i adobs].
  • Bullirem la pasta d’acord amb el tipus i gruix de la mateixa →Cocció correcta de la pasta.
  • Una vegada tinguem la pasta ben escorreguda la barrejarem junt amb la salsa perquè s’impregni dels seus ingredients abans de servir-la.

 

PASTA NEGRA

[Ingredients per a 4 persones : 320 grams de pasta d’ou fresca (cintes, tallarines i espaguetis són les més indicades), 2 sèpies fresques mitjanes amb la seva tinta, 300 gr. d’escopinyes fresques, 150 gr. de pèsols desgranats, oli, 1 ceba, 1 vas d’aigua i 1 de vi blanc sec, sal, llorer, julivert i clavell d’espècie. 100 gr. de formatge parmesà ratllat.]

Temps : 35m.

  • Netejarem les escopinyes i després d’haver-les deixat una estona amb aigua i una mica de sal les obrirem posant-les al foc amb d’aigua neta que les cobreixi. Quan s’obrin les retirarem del foc, les colarem i reservarem. Guar-darem el suc.
  • En una cassola amb oli hi fregirem la ceba picada i quan agafi color hi afegirem la sèpia tallada a trossos petits, els pèsols, la meitat de l’aigua i el vi blanc, deixant-ho coure a mig foc fins que la sèpia quedi tendra.
  • Aleshores hi sumarem la tinta de les sèpies, ho remenarem bé i li afegirem la pasta, les herbes i espècies, la sal (poca de moment), la resta d’aigua i el vi, i el suc de les escopinyes, deixant que la pasta cogui els minuts que calgui (no li ha de faltar líquid) comptant des de que comença a bullir. Rectificarem de sal.
  • Bullirem la pasta com de costum →Cocció correcta de la pasta, i una vegada escorreguda l’afegirem al sofregit anterior.
  • El cuinat no ha de quedar ni caldós ni sec i el servirem amb julivert picat pel damunt, afegit una vegada haguem apagat el foc.
  • Ho servirem amb formatge ratllat a part.

 

NIUS DE VETES D’OU I ESPINACS AMB MARISC

[Ingredients per a 2 persones: 2 nius d’ou i 2 d’espinacs, 1 ceba, 8 gambes o llagostins, 12 musclos grossos, ½ vas de vi, 8 olives negres, 2 tomàquets madurs, 1 all, unes fulles d’alfàbrega fresca, llorer, pebre mòlt (optatiu), julivert i una branca de farigola; aigua, oli, orenga i sal. 100 gr. de formatge parmesà ratllat.]

Temps: 40m.

  • En una cassola amb oli hi fregirem la ceba picada i quan agafi color hi afegirem la polpa dels tomàquets, el ram d’herbes lligat i el pebre, deixant-ho coure fins que la salsa quedi al punt.
  • Mentrestant farem bullir els musclos –ben nets– en un cassó on hi haurem posat el vas de vi; quan tots estiguin oberts els retirarem del foc (no llençarem el suc) i una vegada freds els traurem de la closca i els reservarem.
  • Un cop colat el suc de la cocció dels musclos el deixarem reduir a la meitat per afegir-lo tot seguit a la salsa de tomàquet, ja sense les herbes, i ho deixarem coure uns 2 minuts més.
  • En una cassoleta hi posarem aigua freda salada, llorer i unes fulles de julivert on hi introduirem els llagostins que desprendrem de les seves closques un cop bullits (en tenen prou amb 2-3 minuts si no són molt grossos).
  • Farem la següent preparació: rentarem les fulles d’alfàbrega i les col·locarem, tallades, en un morter on hi posarem també l’all; ho premsarem bé i li afegirem 2 cullerades d’oli d’oliva i les olives negres desossades i partides. Barrejarem aquesta salsa amb la de tomàquet i ho deixarem coure un parell de minuts, fins que quedi homogènia.
  • Afegirem els musclos i els llagostins tallats a trossets a la salsa obtinguda i li donarem un parell de voltes.
  • Posarem a bullir la pasta com de costum →Cocció correcta de la pasta, amb aigua, sal, orenga i una mica d’oli; una vegada cuita l’escorrerem i la dipositarem en una plata de servir, procurant donar-li la forma de niu original.
  • Pel damunt hi repartirem la salsa i ho servirem amb formatge ratllat a part.

 

NIUS DE VETES D’OU AMB VERDURA ESCALIVADA

[Ingredients per a 2 persones: 2 nius de pasta d’ou, 3 cebes, 200 grams de xampinyons, 1 carbassó mitjà, oli, sal, llorer. Per a la salsa: 2 cullerades de vinagre de poma o d’arròs, 1 de soja, 2 d’oli d’oliva suau i ½ de sucre. 100 gr. de formatge parmesà ratllat.]

Temps: 35m.

  • Tallarem la ceba, els xampinyons i el carbassó a tires fines i ho posarem al foc amb una mica d’oli i sal perquè es fregeixin durant uns 10 minuts. Escorrerem l’oli del fregit i reservarem.
  • Bullirem la pasta en 1 litre d’aigua, un rajolí d’oli, un polsim de sal i les fulles de llorer durant els minuts indicats al paquet →Cocció correcta de la pasta.
  • Mentrestant prepararem la salsa en un bol i reservarem.
  • Escorrerem la pasta i quan la tinguem disposada a la plata hi afegirem la verdura escalivada en calent pel damunt i tot seguit la salsa.
  • Ho servirem amb formatge ratllat a part.

 

TALLARINES AMB VERDURES I BOLETS

[Ingredients per a 4 persones: 320 grams de tallarines de pasta d’ou; ½ carbassó, 1 ceba, 1 all, 1 pastanaga, 2 ó 3 fulles d’espinacs tendríssimes (són més aviat petites), 2 tomàquets de pera picats, 200 gr. de bolets frescos; 300 cl. de caldo de verdures; alfàbrega i julivert picats, oli, sal i pebre; 100 gr. de formatge parmesà ratllat.]

Temps: 45 m.

  • Tallarem les verdures i els bolets estil juliana i ho fregirem amb l’oli calent.
  • Quan estigui mig cuit li afegirem l’all, el tomàquet, el pebre i les herbes picades molt fines, i després de donar-li un parell de voltes deixarem que cogui uns minuts.
  • Perquè s’acabi de coure tirarem el caldo de verdura al sofregit i ho deixarem coure fins a exhaurir gairebé el suc (no ha de quedar sec).
  • Provarem la salsa i, si convé, rectificarem de sal (segurament el caldo ja en portarà).
  • Posarem a bullir la pasta com de costum amb aigua, sal, orenga i una mica d’oli →Cocció correcta de la pasta; una vegada cuita, escorreguda i dipositada en una plata li afegirem el sofregit per sobre.
  • En acabat hi espolsarem el formatge pel damunt i ens ho menjarem calent.

 

TALLARINES AMB MANTEGA I PARMESÀ

[Ingredients per a 4 persones: 320 gr. de tallarines de pasta d’ou, 100 gr. de mantega, 150 gr. de formatge parmesà, ½ vas de crema de llet, pebre blanc en pols. Aigua, sal, llorer, orenga (optatiu) i un rajolí d’oli per bullir la pasta.

Temps: 20m.

  • Posarem a bullir la pasta com de costum amb aigua, sal, orenga i una mica d’oli →Cocció correcta de la pasta. Una vegada escorreguda la saltejarem amb la mantega, la crema de llet i el pebre, tirant-hi el parmesà quasi al final. Rectificarem de sal, si cal.
  • Es una recepta molt senzilla però s’ha de procurar servir de seguida d’haver-la cuinat perquè si es refreda queda quelcom seca, i no resulta gaire apetitosa.

Nota. Aquesta recepta es pot aplicar a pasta més petita com galets, sevillanes, llaços, etc.

 

TALLARINES AMB PERNIL I PINYA

[Ingredients per a 4 persones: 320 grams de pasta, 150 grams de pernil dolç tallat a daus, 2 rodanxes de pinya també tallades, 1 all, 1 ceba tendra; el suc de la pinya, ½ cullerada de maicena o farina fina; mantega, sal, pebre i clavell d’espècie.]

Temps: 30m.

  • Courem la pasta seguint les instruccions de la marca però ho farem quan faltin 5 minuts per tenir enllestit la resta del cuinat →Cocció correcta de la pasta.
  • En una cassola hi desfarem la mantega a la que hi afegirem la ceba i una mica més tard, l’all trinxat, el pernil i la pinya, deixant per al final, la sal i el pebre; reservarem quan estigui cuit.
  • Escalfarem el suc de pinya en un cassó petit (si en tenim poc podem afegir-li part del suc que ha quedat de la cocció de la pasta, o aigua), al que li afegirem la maicena i el clavell d’espècie, remenant-ho tota l’estona per evitar que es facin grumolls o s’enganxi. Quan hagi espessit el suficient ho afegirem al preparat anterior i ho mantindrem calent fins a tenir la pasta preparada al punt.
  • Ho barrejarem tot junt i ho servirem calent.
  • L’afegitó de formatge en aquesta recepta és optatiu.

 

TALLARINES A L’ESTIL XINÈS

[Ingredients per a 5 persones: 320 gr. de tallarines de pasta d’ou; uns 300 gr. de carn (vedella, pollastre o porc) tallat a trossos llargs i prims; 1 ceba, 3 alls, 1 pebrot verd, 1 pastanaga, 1 carbassó petit, un tros de col xinesa (és més tendra), soja germinada; ¾ de l. de caldo suau (de verdures o pollastre), arrel de gingebre, salsa de soja xinesa, oli de gira-sol (és més neutre de gust que el d’oliva) i sal (optatiu).]

Temps: 30m.

  • Posarem a macerar la carn, durant 12 hores al menys, en salsa de soja i un tros d’arrel de gingebre picat o ratllat.
  • Tindrem preparat el caldo de verdura o pollastre (si no en tenim de fet podem preparar-lo de pastilla).
  • Bullirem la pasta la meitat de temps que requereix per quedar cuita (consulteu l’embolcall). Colarem, refrescarem amb aigua i guardarem (si aquesta operació la fem durant la cocció de les verdures molt millor).
  • En una cassola o paella fonda hi posarem oli de gira-sol i quan estigui calent hi tirarem la carn sense el suc. Quan comenci a enrossir-se li sumarem els alls i la resta de les verdures tallades en juliana més la soja germinada. Ho deixarem sofregir uns 3-4 minuts més (ha de quedar a mig coure).
  • Tot seguit li sumarem les tallarines i el caldo, per deixar que s’acabi de fer la pasta (ha de consumir tot el líquid però ha de quedar solta). No ho salarem gaire.
  • Ben acabat li afegirem una cullerada sopera de salsa de soja neta (la xinesa és més suau que la japonesa) i remenarem. Revisarem el punt de sal per si cal afegir-ne (la soja ja és salada).
  • Servirem de seguida.

NOTA. En comptes de carn aquest plat també es pot preparar amb mariscs com gambes, sèpia o calamar (sense pell les gambes, i tallat a tires primes la resta).