Pa de plàtan – Fotografia original de BeCeeNe


Per a més informació sobre productes aptes i no aptes per a celíacs consulteu l’entrada  →Productes sense gluten aptes per fer pa.


PA BLANC DE MOTLLE (sense gluten)

Atenció els celíacs. Assegureu-vos sempre que cap dels ingredients que intervenen en l’elaboració d’aquest pa contingui gluten.

[Ingredients per a 1 pa de ¾ de kg. aproximadament: ½ kg. de farines variades sense gluten (arròs, blat de moro, quinoa, etc.), 10 gr. de llevat sec ó 15 g. de llevat fresc, qualssevol dels dos sense gluten, 3 c. s. d’oli, 3 ous, 300 ml. d’aigua tèbia, 2 c. s. de llet, 1 c. p. de sal, 1 c. p. de sucre.]

Temps de preparació de la massa: 10m.

Temps de repòs de la massa: 30m. aprox.

Temps de cocció: 50m.

Temperatura del forn: 180-200 ºC

  • Desfarem el llevat amb una mica d’aigua.
  • En un bol o batedora elèctrica hi posarem les farines, la sal i el sucre, la barreja anterior, més la resta d’aigua, l’oli i els ous batuts (guardarem una cullerada sopera d’ou i de llet per després), i ho batrem durant 5-7 minuts.
  • Posarem la pasta dins d’un motllo, prèviament untat, anivellant bé la superfície amb una espàtula mullada en aigua.
  • Taparem la massa amb film transparent i la deixem reposar en un lloc temperat fins que dobli el seu volum. Si és hivern introduirem la massa al forn a 40°C fins que acabi de créixer.
  • Un cop crescuda la massa traurem el paper que la protegeix, untarem la superfície amb la barreja d’ou i llet que guardàvem i ho introduirem al forn, escalfat abans a 200°C.
  • Passats 10 minuts, baixarem la temperatura a 180°C i ho courem uns 40 minuts més. Podem fer la prova del punxó per comprovar si està cuit per dins.
  • Desemmotllarem el pa i el deixarem temperar damunt d’una reixeta abans de tallar-lo a llesques.

 

PA DE BLAT DE MORO I GARROFA (sense gluten)

Atenció els celíacs. Assegureu-vos sempre que cap dels ingredients que intervenen en l’elaboració d’aquest pa contingui gluten.

[Ingredients per un pa d’uns 600 gr. de pes aproximadament: 225ml. d’aigua, 125 gr. de farina o fècula de blat de moro, 125 gr. de farina de llavor de garrofa, 10 gr. de mantega, 15 gr. de llevat fresc sense gluten, 1 c. p. de goma xantana*, 1 c. p. de sucre, 1 c. p. de sal i 1 c. p. de vinagre.]

Temps de preparació de la massa: 15m.

Temps de repòs de la massa: 30m. o fins que dobli el volum (dependrà de la temperatura ambient)

Temps de cocció: 45m.

Temperatura del forn: 175-180 ºC

  • Desfarem el llevat amb una mica d’aigua.
  • Desfarem la xantana amb una mica d’aigua.
  • En un bol o batedora elèctrica hi posarem les farines, les dues dissolucions anteriors, la sal, el sucre i el vinagre, la resta d’aigua i la mantega (recordeu que els ingredients com la sal, el sucre o els greixos no s’han de barrejar mai directament amb el llevat). Ho remourem amb la batedora elèctrica durant 5-7 minuts.
  • Posarem la pasta dins d’un motllo, prèviament untat, anivellant bé la superfície amb una espàtula mullada en aigua.
  • Taparem la massa amb film transparent i la deixem reposar en un lloc temperat fins que dobli el seu volum.
  • Després destaparem l’envàs i el posarem a coure al forn durant 30-35m., o fins que quedi inflat i de color daurat.
  • Desemmotllarem el pa i el deixarem reposar damunt d’una reixeta. Finalment el tallarem a llesques i ja ens el podrem menjar.

 

PA DE BLAT DE MORO, FORMATGE I CEBA (sense gluten)

Atenció els celíacs. Assegureu-vos sempre que cap dels ingredients que intervenen en l’elaboració d’aquest pa contingui gluten.

[Ingredients per a 1 pa de 850 gr. aprox.: 175 gr. de farina de blat de moro, 85 gr. de farina d’arròs, 25 gr. de farina de soja; 1 c. s. de llevat en pols sense gluten, 1 c. p. de sucre blanc, 1 c. p. de sal; 200 ml. de llet (pot ser desnatada), 2 ous, 30 gr. de mantega ó 2 c. s. d’oli de gira-sol; 120 gr. de formatge ratllat, no gaire fi (Cheddar, Gruyere o qualsevol que us agradi apte per celíacs), 1 ceba escalivada.]

Temps de preparació de la massa: 35m.

Temps de repòs de la massa: no cal.

Temps de cocció: 30-35m.

Temperatura del forn: 190 ºC

  • Tindrem preparada la ceba escalivada.
  • Engreixarem l’interior del motllo (d’un Kg. de capacitat) amb una mica d’oli.
  • Anirem escalfant el forn a 190 ºC.
  • En un bol gran hi posarem les tres farines, el llevat, el sucre i la sal (recordeu que els ingredients com la sal, el sucre o els greixos no s’han de barrejar mai directament amb el llevat). Quan ho tinguem barrejat hi afegirem el formatge i ho tornarem a remenar fins que quedi consistent.
  • En un plat fons hi batrem lleugerament els ous, després hi sumarem la llet tèbia i la mantega desfeta, remenant-ho bé. Ho afegirem, junt a la ceba escalivada (freda i ben escorreguda d’oli), a la barreja de farines, procurant que quedi una massa homogènia.
  • Introduirem la composició dins del motllo procurant que la superfície quedi anivellada i ho posarem a coure al forn durant 30-35m., o fins que quedi inflat i de color daurat.
  • Desemmotllarem el pa i el deixarem temperar damunt d’una reixeta abans de tallar-lo a llesques.

 

PA D’ARRÒS I BLAT SARRAÍ (sense gluten)

Atenció els celíacs. Assegureu-vos sempre que cap dels ingredients que intervenen en l’elaboració d’aquest pa contingui gluten.

[Ingredients per un pa d’uns 750 gr. de pes aproximadament: 350 gr. de farina d’arròs, 50 gr. de farina de blat sarraí (si no en trobeu podeu posar la mateixa quantitat de farina de soja), 60 gr. de farina de blat de moro; 1 c. s. de llevat compost de bicarbonat sòdic i cremor tàrtar o bé 15 gr. de llevat fresc sense gluten, 1 c. p. de sucre, 1 c. p. de sal, 2 c. s. d’oli, 200 ml. de llet tèbia, 200 ml. d’aigua tèbia, 1 ou.]

Temps de preparació de la massa: 20m.

Temps de repòs de la massa: 30m. o fins que dobli el volum (dependrà de la temperatura ambient)

Temps de cocció: 30m.

Temperatura del forn: 190-200 ºC

  • Desfarem el llevat amb una mica d’aigua tèbia i reservarem.
  • En un bol gran hi tirarem les farines i la sal i ho barrejarem bé.
  • Tot seguit hi sumarem el líquid anterior, més el sucre, l’ou batut, l’oli, la llet i la resta d’aigua. Ho mesclarem amb la batedora elèctrica fins aconseguir una massa homogènia.
  • Tirarem la barreja dins d’un motllo gran, untat abans amb oli, i anivellarem la superfície. Taparem i esperarem que creixi la massa. Mentre, escalfarem el forn a 190 ºC.
  • Destaparem el motllo i l’introduirem al forn on courà per un espai de 30 minuts, aproximadament.
  • Desemmotllarem el pa i el deixarem temperar damunt d’una reixeta abans de tallar-lo a llesques.

 

PA DE PLÀTAN (sense gluten)

Atenció els celíacs. Assegureu-vos sempre que cap dels ingredients que intervenen en l’elaboració d’aquest pa contingui gluten.

[Ingredients per un pa d’uns 750 gr. de pes aproximadament: 3 plàtans madurs, ½ Kg. de farina de blat de moro o una altra que preferim, sense gluten, 100 gr. de sucre morè, 50 gr. de mel, 2 ous, 1 c. s. de llevat compost de bicarbonat sòdic i cremor tàrtar, o bé 15 gr. de llevat fresc sense gluten, ¼ de vas de llet sencera ó bé 50 gr. de mantega, 1 llimona petita, 1 c. p. de canyella mòlta sense gluten, 50 gr. d’ametlles, 1 c. p. de sal; una mica d’oli d’oliva.]

Temps de preparació de la massa: 20m.

Temps de repòs de la massa: 40m.

Temps de cocció: 1h. o una mica més

Temperatura del forn: 180-200 ºC

  • Desfarem el llevat amb la llet tèbia i reservarem (si li posem mantega al pa el llevat el desfarem amb aigua, també tèbia).
  • Aixafarem els plàtans amb el suc de mitja llimona, el sucre i la mel (una mica líquida) fins que quedi un pasta homogènia. Reservarem.
  • Posarem la farina en un bol junt amb la sal i l’anirem barrejant a mida que li anem sumant el llevat desfet, –o la mantega desfeta si ve al cas–, el plàtan aixafat, els ous una mica batuts i la canyella. Ho batrem a mà o amb batedor elèctric, a una marxa la més lenta possible, fins aconseguir una massa homogènia.
  • Untarem un motlle gran per a forn amb una mica d’oli i introduirem la barreja anterior junt amb les ametlles crues sense pell, trencades toscament amb la mà de morter. Ho deixarem reposar durant 45m. o fins que creixi quasi el doble.
  • Ho enfornarem a 180-200 ºC durant prop d’1 hora. Farem la prova del punxó per confirmar que estigui cuit per dins.
  • Ho deixarem refredar dins del recipient i tot seguit el desemmotllarem.