Truita de verdures escalivades – Fotografia original de BeCeeNe


TRUITA A LA MENORQUINA

[Ingredients per a 2 persones: 4 ous; 4 sardines grosses i fresques, 1 cullerada de pebre vermell dolç, ½ llimona, 1 all, oli, julivert i sal.]

Temps: 15m. + el temps de maceració del peix

  • Netejarem les sardines de tripes i espines i les separarem en dos filets que posarem en un plat; espolsarem el peix amb una mica de sal, el pebre vermell, un rajolí d’oli i el suc de la mitja llimona, deixant-ho reposar durat 30 minuts a la nevera.
  • Cuinarem les sardines en una paella sense a penes oli i acaba-rem de treure les espines que hagin pogut quedar.
  • Batrem els ous amb una mica de sal, hi barrejarem els filets tallats a trossets, l’all cru i el julivert picats.
  • Farem les truites en un rajolí d’oli d’oliva calent, rodones i planes, traient-les del foc quan estiguin un pèl rosses pels dos cantons. Les servirem calentes.

 

TRUITA DE BACALLÀ A LA BASCA

[Ingredients per a 2 persones: 4 ous, 150 grams de bacallà sec de la part del morro, 1 pebrot verd, 1 all, julivert oli.]

Temps: 15m.

  • Remullarem el bacallà durant tres o quatre hores en bastant d’aigua, li traurem la pell i les possibles espines; l’esqueixarem.
  • En oli calent i a foc lent hi fregirem el pebrot tallat a tires fins que quedi tou, moment en que li afegirem el bacallà escorregut; ho ofegarem uns minuts i li sumarem l’all i el julivert trinxat (no ens cal posar-hi sal).
  • Batrem els ous als qual hi agregarem el fregit per fer-ne, tot seguit, dues truites iguals que podem acompanyar d’enciam o tomàquet amanit.

 

TRUITA DE PATATA (i ceba)

[Ingredients per a 2 persones: 3 patates –½ Kg. aproximat–, (1 ceba mitjana, si cal) 4 ous, oli i sal.]

Temps: 20m.

  • Un cop pelades les patates les tallarem a trossos petits no gaire prims i les tirarem en abundant oli calent, deixant que coguin, primer a foc normal i quan comencin a enrossir-se, a foc més suau (les remenarem sovint perquè no s’enganxin a la paella).
  • Mentrestant haurem batut els ous amb una mica de sal, hi tirarem les patates ben escorregudes d’oli, les salarem i deixarem reposar el conjunt durant 10 minuts.
  • Segons com la vulguem de gruixuda prepararem la truita (una de sola) en una paella petita, mitjana o gran.
  • En un rajolinet d’oli, que deixarem escalfar, hi tirarem la barreja, a foc lent, sacsejant la paella constantment perquè no s’enganxi i es faci per tota la superfície.
  • Quan estigui mig quallada li donarem la volta amb l’ajut d’un plat gran, una tapa o un tomba-truites, i la tornarem a sacsejar fins que quedi ben cuita.
  • Una vegada cuita la deixarem reposar uns 5 minuts sense tapar-la ja que sinó s’humitejaria.
  • La podem menjar calenta o freda: és igual de bona.

Nota. Si preferim menjar la truita de patata amb ceba, no posarem a fregir tanta patata, sumant-li, a mig coure, la ceba tallada a llunes o a rodanxes; la cuinarem igual que la de patata sola.

 

TRUITA DE CARBASSÓ (i ceba)

[Ingredients per a 2 persones: 1 carbassó gros, (1 ceba, si cal), 4 ous, oli i sal.]

Temps: 15m.

  • Prepararem aquesta truita d’igual manera que l’anterior tenint en compte de no pelar el carbassó (abans l’heu de rentar, però) i d’extraure’n l’oli un cop fregit, ja que en xucla molt (no cal coure’l massa).
  • En el cas de voler-la fer amb ceba seguiu les mateixes instruccions que a l’anterior recepta.

 

TRUITA D’ESPINACS

[Ingredients per a 2 persones: 200 grams d’espinacs, 4 ous, oli, pebre i sal.]

Temps: 12m.

  • Netejarem els espinacs d’arrels i sorra i els tallarem a trossets, deixant-los en aigua freda durant un parell de minuts.
  • Una vegada escorreguts els fregirem amb molt poc d’oli i una mica de sal i pebre.
  • Quan estiguin cuits els traurem el líquid sobrant i els ajuntarem als ous batuts, cuinant la truita segons la norma general.

 

TRUITA DE CARXOFES

[Ingredients per a 2 persones: 3 carxofes tendres i carnoses, 4 ous, oli i sal.]

Temps: 15m.

  • Pelarem les carxofes com de costum deixant, per cuinar, la part més tendre del fruit.
  • Tallades a trossets, fregirem les carxofes amb oli calent i una mica de sal durant uns minuts, les escorrerem d’oli i les barrejarem amb els ous batuts.
  • Farem la truita seguint la norma general.

 

TRUITA DE VERDURES ESCALIVADES

[Ingredients per a 2 persones: 4 ous, verdura que ens hagi sobrat de l’escalivada: pebrot, ceba, albergínia, etc.; oli i sal.]

Temps: 10m.

  • Batrem els ous i els hi afegirem, ben escorregudes, les verdures sobrants de l’escalivada (també podem fer-ne amb la idea de reservar-ne expressament una mica per la truita).
  • Ho salarem, tenint en compte si les verdures ja ho estan.
  • En un rajolí d’oli calent farem les truites a la francesa, o una de sola, com de costum.

 

TRUITA DE DIJOUS GRAS

[Ingredients per a 2 persones: 4 ous, 1 llonza de cansalada viada, 100 grams de mongetes seques cuites, 100 grams de botifarra blanca cuita o d’ou, oli i sal.]

Temps: 12m.

  • En oli calent hi fregirem la cansalada tallada a trossets fins que s’enrosseixi. Reservarem.
  • En la mateixa grassa hi fregirem les mongetes seques i la botifarra, també trossejada.
  • Quan estigui cuit ho posarem tot, ben escorregut d’oli, amb els ous batuts, salats lleugerament.
  • Prepararem la truita com les anteriors.