Ous durs a la catalana – Fotografia original de BeCeeNe


 

OUS DURS A LA CATALANA

[Ingredients per a 2 persones: 2 ous; 2 llesques de pa anglès, 20 grams de foie gras, 2 patates mitjanes, 4 salsitxes de porc; els ingredients necessaris per a preparar la →salsa beixamel [Salses i adobs]; 2 cullerades de salsa de tomàquet.]

Temps: 30m.

  • Prepararem els ous durs tal com ho expliquem a →Cuinats d’ous amb closca (si ho preferim podem cuinar-los ferrats, escalfats, semi durs, etc.) i reservarem.
  • Torrarem lleugerament les llesques de pa i les untarem amb el foie gras. Abans haurem preparat una salsa beixamel, ni massa clara ni massa espessa, a la que hi afegirem la salsa de tomàquet (si no en tenim de natural podem posar-la de conserva) reservant-la al caliu, sense que s’enganxi.
  • Prepararem el plat de la següent manera: posarem les llesques de pa untades, els ous al damunt (si són durs els tallarem per la meitat) banyat tot amb la salsa.
  • Ho acompanyarem de patates i salsitxes fregides.
  • Ens ho menjarem calent i de seguida perquè sinó el pa s’estovarà massa.

 

OUS DURS A LA CATALANA (una altra)

[Ingredients per a 4 persones: 4 ous de gallina, 150 gr. de botifarra negra prima. Per a l’escalivada: 1 pebrot vermell, 1 albergínia, 2 cebes mitjanes.]

Temps: 15m. + el temps de preparació de l’escalivada.

  • Prepararem l’escalivada de pebrot, ceba i albergínia com de costum →[Les amanides] i la deixarem reposar unes hores.
  • Després bullirem els ous i els tallarem, un cop refredats, a rodanxes. Traurem la pell a les rodanxes de la botifarra.
  • Prepararem la safata de servir de la següent manera: fent de llit, l’escalivada, i al damunt, alternades, les rodanxes d’ou i de botifarra.

 

OUS DURS GRATINATS AMB COLIFLOR

[Ingredients per a 2 persones: 3 ous; 10 brots de coliflor, 1 ceba grossa, 1 cullerada rasa de farina, 1 vaset de llet, mantega, 1 branca de julivert i una altra de cerfull, ½ culleradeta de mostassa, formatge ratllat i sal.]

Temps: 20m.

  • Bullirem els ous, els pelarem i reservarem.
  • Bullirem, una vegada nets, els brots de coliflor i reservarem.
  • A part farem la beixamel de la següent manera: enrossirem la ceba tallada petita en una cassola on hi haurem desfet una mica de mantega. Desfarem la farina amb un dit de llet i ho afegirem, poc a poc, a la ceba. Abans que s’enganxi hi sumarem la resta de llet i la sal fins aconseguir una bona beixamel. Dos minuts abans de finalitzar la cocció hi tirarem la coliflor que podem partir més petita si ho desitgem.
  • Ja amb el foc apagat, li sumarem la mostassa, més el julivert i el cerfull picats ben menut.
  • Cobrirem la base del recipient destinat a anar al forn amb la verdura, damunt hi situarem els ous tallats en 4 trossos en sentit longitudinal, amagant-los amb la resta de la salsa.
  • Hi posarem formatge al damunt i una mica de mantega desfeta i ho deixarem uns 6-8 minuts al forn, fins que la superfície agafi una mica de color.
  • Ho servirem calent.

 

OUS DURS MIMOSA

[Ingredients per a 4 persones: 6 ous; 1 llauna de tonyina, ½ llimona ½ culleradeta de mostassa, julivert, 1dl. d’oli i sal.]

Temps: 20m.

  • Bullirem els ous com de costum, els partirem en sentit longitudinal i els hi traurem els rovells.
  • Prepararem la salsa de la següent manera: en un morter hi posarem dos rovells d’ou bullit i la mostassa, ingredients als que hi anirem tirant l’oli poc a poc, treballant la massa com si es tractés d’una maionesa.
  • En acabat li afegirem la tonyina picada, sense gens d’oli de la conserva, i també el suc de la mitja llimona, remenant-ho bé fins aconseguir una pasta amalgamada amb la qual omplirem les mitges parts dels ous que haurem posat en una safata.
  • Finalment ratllarem la resta de rovells pel damunt, més el julivert finament picat.
  • Se serveix fred.

 

OUS REPLETS D'ANXOVA

[Ingredients per a 2 persones: 3 ous; 6 anxoves, 1 escalunya, 1 all petit, 20 grams de mantega, 6 olives negres, 2 tomàquets, oli d’oliva, ½ llimona, 4 fulles d’enciam, sal i pebre.]

Temps: 25m.

  • Bullirem els ous tal com ho expliquem a →Cuinats d’ous amb closca. Els tallarem al llarg i els hi traurem els rovells.
  • En un morter hi posarem les anxoves, dessalades i ben eixugades, la mantega desfeta, els rovells dels ous, la carn de les olives, i l’all i l’escalunya ben tallades, ingredients que picarem amb la mà de morter fins aconseguir una pasta homogènia.
  • Omplirem les meitats dels ous amb la preparació –ens quedarà millor si ho fem amb una mànega de cuina petita– i les disposarem, ja en el moment de servir, damunt de les fulles d’enciam i les rodanxes de tomàquet que haurem amanit amb sal, pebre, oli i suc de llimona.
  • Els ous replets els mantindrem a la nevera fins el moment de servir, que serà quan els posarem damunt de l’amanida.

 

OUS REPLETS DE TONYINA

[Ingredients per a 2 persones: 3 ous, 6 anxoves, 1 llauna petita de tonyina sencera en oli d’oliva (120 grams), unes fulles d’enciam, canonges, →salsa maionesa, sal.]

Temps: 20m.

  • Bullirem els ous tal com ho expliquem a →Cuinats d’ous amb closca. Els tallarem longitudinal-ment i els hi traurem els rovells.
  • Picarem la tonyina junt amb la meitat dels rovells fins fer-ne una pasta fina.
  • Omplirem les clares amb la preparació, procurant que quedin ben replets. Els disposarem en una plata de servir.
  • Cobrirem els ous amb salsa maionesa (amb la de pot queda també molt bo) i ratllarem la resta de rovells pel damunt. Acabarem posant una anxova per sobre de cada tros.
  • Ho deixarem reposar a la nevera durant mitja hora i a l’hora de servir els envoltarem amb fulles d’enciam i canonges, que amanirem amb una salsa vinagreta amb mostassa.

 

AMANIDA D'OUS COMPLETA

[Ingredients per a 4 persones: 4 ous, 4 talls finets de pernil dolç, 12 espàrrecs bladers, 2 tomàquets d’amanir vermells i durs, 1 llauna de tonyina, 1 enciam, 100 grams de llenties cuites, olives negres sense os, 2 cebes tendres i sal; els necessaris per a preparar la salsa vinagreta →[Les amanides], ½ culleradeta de mostassa i 1 branca de julivert.]

Temps: 20m.

  • Bullirem els ous tal com ho expliquem a →Cuinats d’ous amb closca i els reservarem sencers.
  • En una safata rodona hi posarem, al mig les llenties ben escorregudes, adornades amb trossets d’oliva negre i la ceba ben trinxada. Al voltant hi afegirem les fulles d’enciam alternades amb rodanxes de tomàquet –ho salarem lleugerament– deixant els cantons lliures per situar-hi les talls de pernil dolç enfaixant 2 ó 3 espàrrecs bladers cuits a la brasa.
  • Al damunt, i d’acord amb el nostre gust, ho acabarem d’adornar amb trossos sencers de tonyina i els ous durs tallats a rodanxes.
  • Ho amanirem tot amb salsa vinagreta reforçada amb ½ culleradeta de mostassa i el julivert trinxat.

 

GUARNICIÓ MIXTA PER A OUS DURS

[Ingredients per a 4 persones: 4 ous, 12 gambes grosses, 100 grams de pinetells petits o xampinyons, 2 tronxos blancs d’api, 2 patates mitjanes, 1 carxofa tendra, 1 llimona, 4 cogombres al gust alemany, 2 branques de julivert, 1 all, sal i pebre; els ingredients necessaris per preparar la →salsa maionesa [Les amanides.]

Temps: 45m.

  • Prepararem els ous durs com de costum, els pelarem i reservarem.
  • Bullirem les gambes amb aigua i sal durant 1 minut, les deixarem refredar, les pelarem i reservarem.
  • Bullirem les patates amb pell al vapor i, un cop estiguin fredes les pelarem i tallarem a daus.
  • Netejarem els bolets de terra, els laminarem i els cuinarem amb una mica d’oli i all. Escorrerem la grassa i reservarem (si són xampinyons només ens caldrà escaldar-los en aigua, llimona i sal.
  • Escaldarem l’api en aigua, sal i suc de llimona, traurem els fils, si convé, i el tallarem a trossets.
  • Procedirem igual amb els cors de les carxofes (podem aprofitar l’aigua anterior) que tallarem a làmines molt fines.
  • Una vegada acabada l’elaboració de la salsa maionesa ja podem preparar l’amanida barrejant tots els ingredients: les patates ja trossejades, les gambes també a trossos, igual que els cogombres, les carxofes, l’api i els bolets, tot amanit amb una mica de sal i pebre acabat de moldre.
  • Amalgamarem el conjunt amb salsa maionesa i ho espolsarem amb julivert picat.
  • Aquesta guarnició la coronarem amb els ous durs, partits en dos o quatre trossos, al nostre gust. És un plat fresc, idoni per a dies de calor.

 

OUS DURS AMB PÈSOLS

[Ingredients per a 2 persones: 3 ous, 50 grams de pernil, ¼ Kg. de pèsols pelats, 6 cebes molt menudes, 1 raig de vi blanc i 1 vas de brou, 2 cullerades de suc de carn guisada (si no se’n té podem posar-hi igual quantitat de salsa de tomàquet), 2 branques de julivert, oli i sal.]

Temps: 30m.

  • Bullirem els ous com de costum i un cop pelats reservarem.
  • Bullirem els pèsols amb aigua i sal deixant-los al dente. Escorrerem i reservarem.
  • En una cassola amb oli hi fregirem les cebes, tirant-hi el pernil quan estiguin una mica roses.
  • Després hi sumarem els pèsols, el vi, el caldo i l’extracte de carn (o salsa de tomàquet) i ho deixarem coure lentament fins que quedi la salsa bastant reduïda.
  • Quasi al final de la cocció ho salpebrarem amb molt de compte (recordem que hi ha pernil, verdura i suc de carn que ja estan condimentats), hi afegirem el julivert picat, enfonsant en el guisat els ous partits en dues meitats perquè faci xup-xup plegat un parell de minuts.