Dibuix del llibre i el seu corresponent CD Menu desings, lliure de copyright


La cuina de qualsevol llar es pot comparar a un immens laboratori de química dins del qual, l’element cuina (fogons de gas o elèctrics i campana extractora de fums) sumats al forn (es recomanen el de convecció o el mixt, de convecció i vapor), són els elements imprescindibles per poder experimentar-hi. Així mateix és de gran ajut el microones, aparell electrodomèstic present quasi bé a totes les cases capaç d’oferir una alternativa culinària als anteriors, encara que amb tècniques de cocció diferents. O la fregidora, que tan pot ser elèctrica com de les que van directe al foc, molt útil si acostumeu a fer fregits.

No pot faltar-hi, com és de suposar, la nevera amb congelador, aparell que d’acord amb l’espai i la quantitat de membres que sigueu de família pot ser d’un únic o bé doble cos o dos electrodomèstics independents un de l’altre.

A nivell instrumental veurem que a part de la vaixella, la cristalleria o el joc de vasos, els bols i tassons de formes i colors vistosos, les safates de forn i de servir, els coberts, etc., en una cuina es necessiten certs utensilis d’ús freqüent durant i després del nostre aprenentatge. Tingueu vista, però, a l’hora d’adquirir-los perquè, igual que passa amb certs aparells elèctrics com, per exemple, els obrellaunes altament sofisticats o els afila ganivets, us trobareu amb objectes que a la pràctica mai no fareu servir i només us destorbaran. El que pensem que heu de tenir perquè ho utilitzareu un dia si i l’altre també són:

–1 Bàscula apta per a pesar al menys 2 quilos de matèria.

–1 Quadrant de fusta o de plàstic d’uns 30 x 40 cm. i d’uns 3 cm. de gruix per poder tallar-hi les viandes crues o cuites.

–1 Joc complert de ganivets d’acer inoxidable. No poden faltar: el de tallar carns, verdures, formatges, pa i embotits.

–1 Paquet de brotxetes de fusta.

–1 Morter i la seva corresponent mà.

–1 Ratllador amb forats de diferents mesures.

–4 Coladors, sense que ens falti el xinès, colador de forma cònica de forats petits, un de ben ample per escórrer-hi les verdures, la fruita o el peix, 1 de tela metàl·lica i un altre de fi pel te o les herbes.

–1 Joc de cuina: colleró, espàtula, pinces, cullera grossa, pala, etc., que tan serveixen per cuinar com per servir.

–1 Espàtula, 1 cullera i 1 forquilla de fusta.

–1 Tisores de cuina ben afilades.

–3 Obridors, un de llaunes, un altre de botelles de begudes i un tercer de filaberquí per extreure els taps de suro.

–1 Planxa de ferro colat per cuinar-hi carns i peixos.

–1 Graella per escalivar verdures.

–4 Paelles de mides diferents de ferro esmaltat o de tefló, material aquest últim antiadherent que precisa estar en perfectes condicions d’ús si no volem que resulti perillós per a la salut.

–3 Olles i 3 cassoles de mides normals, de porcellana o acer inoxidable.

–1 Olla grossa per fer-hi el caldo de Nadal o per quan vinguin una dotzena d’amics a sopar.

–1 Olla a pressió (imprescindible).

–3 Cassons de mides distintes, de porcellana, acer inoxidable o de vidre resistent al calor.

–2 Cassoles de fang de diferents mides.

–6 Plats d’ous que puguin anar al forn.

–1 Paella per cuinar-hi l’arròs.

–1 Robot d’usos múltiples.

–1 Batedor manual de varetes (utensili d’acer format d’uns fils metàl·lics units a un mànec).

–1 Vas amb les mides assenyalades (normalment els aparells trituradors ja el porten incorporat).

–3 Motlles de diferents formes: un de rectangular, un de rodó i un altre de corona per a l’elaboració de terrines i suflés.

–1 Joc de motlles petits (o flameres) per a dolços.

–2 Bols per batre i fer mescles.

–2 Plates de forn (una, al menys, ja hi va incorporada).

–1 Màniga pastissera amb diferents boques (si heu decidit de dedicar-vos a la pastisseria casolana).

–1 Rodet.

–1 Pelador (per a les patates, pastanagues, naps, etc.).

–1 Mànec de doble cullera o buidador (per buidar patates, tomàquets, pomes, etc.).

–1 Premsador d’alls.

–1 Aparell d’usos diversos o robot que porta incorporat 4 ó 5 elements independents: per ratllar, per tallar a rodanxes, per triturar, per batre, per amassar, etc.

–1 Liquadora de fruites.

–1 Ganivet elèctric de tallar carns cuinades i altres preparats.

–1 Torradora elèctrica.

–Cafetera elèctrica

–Bosses per a congelació

–Tapers

–2 embuts de diferent mesura.

–1 mandolina indicada per a tallar hortalisses amb tall molt fi com, per exemple, les patates xip.

 

Aparells optatius que hem de considerar si cal o no tenir-los:

–Centrifugador de verdures.

–Màquina d’envasar al buit.

–Trinxadora de carns fredes i embotits.

–Picadora de carn.

–Cúters (robots amb diversos accessoris que permeten tallar verdures, ratllar pa o formatge, partir el gel, etc.).

–Aparell per fer pa.

–Thermomix o similar.

–Fondue

–1 Molinet de cafè (els qui compreu encara el cafè en gra), a més d’una cafetera elèctrica.

–Llobarrera, recipient de forma allargada per a la cocció de peixos allargats.