Cargols amb botifarra – Fotografia original de BeCeeNe


Notes vàlides per a totes les receptes

*Eviteu de beure aigua quan mengeu cargols perquè se us poden indigestar.

*No és recomanable que en mengin les criatures, gent gran i persones d’estómac delicat.

*Per a les nostres receptes recomanem la varietat Bover i si ho fem és perquè com que cal posar-los al foc encara vius, aquesta varietat treu tota la seva part carnosa cap a l’exterior quan nota calor, el que facilita després la seva extracció. La resta de varietats reacciona a l’inrevés, quedant la part carnosa en el seu interior, la qual cosa afegeix la dificultat de gaudir plenament del cuinat.

 

CARGOLS A L’ESTIL DE LA CUNYADA

[Ingredients per a 4 persones: 2 Kg. de cargols; 1 ceba, la polpa de 2 tomàquets madurs, ½ culleradeta de pebre vermell; 1 vas de vi blanc sec, caldo dels cargols, 1 bona picada a la catalana, 1 llesca de pa, oli, sal, julivert.]

(Tal com me la va explicar Milagros Rodríguez)

Temps: 1¼ h. (comptant el temps de bullit)

  • En primer lloc prepararem els cargols tal com ho descrivim unes pàgines enrere → Rentat i cocció dels cargols. Reservarem els cargols i part del caldo.
  • Fregirem, primer de tot, la llesca de pa amb oli, la deixarem escórrer sobre paper secant de cuina perquè xucli la grassa i una vegada refredada la picarem al morter amb una mica de caldo dels cargols.
  • Després, en una cassola amb una mica més d’oli hi fregirem la ceba tallada petita, els tomàquets ratllats i el julivert afegint-li, quan estigui, -ho haurem de retirar del foc per un moment- el pebre vermell en pols, la pasta del pa, el vas de vi i una mica de sal.
  • Tornarem a posar la cassola al foc, ara ja amb els cargols inclosos més el brou que calgui per a cobrir tot l’aliment.
  • Ho deixarem bullir a foc lent durant una hora afegint-hi, 10 minuts abans d’acabar, una bona picada catalana.

 

CARGOLS AMB BOTIFARRA

[Ingredients per a 4 persones: 2 Kg. de cargols, aigua de coure els cargols; 1 ceba grossa, 2 alls, 3 tomàquets madurs de pera, 300 gr. de botifarra negra, 1 bitxo, 1 c. p. rasa de farina, 1 vaset de vi blanc, menta fresca o julivert; oli i sal. Els ingredients necessaris per preparar una abundant picada catalana.]

Temps: 1,30h. (comptant el temps de bullit)

  • En primer lloc prepararem els cargols tal com ho descrivim unes pàgines enrere Rentat i cocció dels cargols. Reservarem els cargols i part del caldo.
  • En una cassola de fang hi posarem oli a escalfar. Una vegada calent hi tirarem la ceba tallada a quadros i els alls sencers amb pell.
  • Quan els ingredients estiguin rossos hi afegirem el bitxo i els tomàquets trossejats, prèviament nets, pelats i sense llavors.
  • Una vegada cuit hi sumarem –i per aquest ordre–els cargols, el vi i l’aigua del primer bullit, la farina i la sal, i ho deixarem coure tot plegat entre 20 i 25 minuts a foc mig.
  • Després que hagi reduït hi afegirem la picada catalana i la botifarra, sense pell i esparracada, remenant-ho tot perquè quedi ben barrejat. Deixarem que faci xup-xup durant 15 minuts més, afegint més suc dels cargols si ho veieu necessari.
  • Hi tirarem la menta o el julivert picat quan apaguem el foc.
  • Si deixem reposar el cuinat durant unes hores adquirirà un gust més consistent.

Nota.

*Aquesta mateixa recepta la podem fer canviant la botifarra per xocolata per a cuinar: per xarrupar-s’hi els dits!.

 

CARGOLS A LA GITANA

[Ingredients per a 4 persones: 2 Kg. de cargols; 1 xoriço petit, 150 gr. de pernil; 1 ceba, la polpa de 3 tomàquets madurs, 3 alls, 1 cullerada de postre rasa de farina, ½ culleradeta de comí en gra, 1 ó 2 bitxos dels petits, 1 vas de vi blanc sec, unes fulles de menta, oli, sal i julivert.]

Temps: 1¼ h. (comptant el temps de bullit)

  • En primer lloc prepararem els cargols tal com ho descrivim unes pàgines enrere → Rentat i cocció dels cargols. Reservarem els cargols i part del caldo.
  • Escalfarem l’oli en una cassola de fang on hi fregirem, intentant que no es recremi, la ceba i els alls pelats i trossejats, reservant-ho una vegada estigui al punt.
  • En el mateix oli hi ofegarem el xoriço i el pernil picats als que hi afegirem el tomàquet ratllat, els bitxos, la menta i el julivert picats (mentrestant anirem desfent en un bol la farina amb una mica de caldo dels cargols, procurant que no hi quedin grumolls).
  • Quan estigui a punt el sofregit hi posarem els cargols, la farina ja desfeta, el vas de vi i aigua suficient fins a cobrir-ho tot, deixant que cogui a foc lent uns ¾ d’hora.
  • Passat aquest temps hi sumarem la picada feta amb el comí, els alls i la ceba fregida, una culleradeta d’oli i dues del caldo dels cargols.
  • Rectificarem de sal i ho deixarem coure durant uns 15 minuts més.

 

CARGOLS A LA MEVA MANERA

[Ingredients per a 4 persones: 2 Kg. de cargols; 2 alls, 1 ceba, 1 albergínia, 1 pebrot verd, 3 cullerades plenes de salsa de tomàquet ja fregit; 1 culleradeta rasa de pebre vermell, dues fulles de llorer i una branca de romaní; ½ vas de conyac, 1 ¼ de caldo suau de verdures, 1 vas del darrer suc de la cocció dels cargols; oli, sal i pebre. Els ingredients necessaris per preparar una abundant → picada catalana.]

Temps: 1 ¼ h. (comptant el temps de bullit)

  • En primer lloc prepararem els cargols tal com ho descrivim unes pàgines enrere  Rentat i cocció dels cargols. Reservarem els cargols i part del caldo.
  • Escalfarem l’oli en una cassola de fang en la que hi tirarem la ceba, els alls, el pebrot i l’albergínia, aquesta última tallada a quadrats i sense treure-li la pell.
  • Quan estigui quasi cuit hi afegirem la salsa de tomàquet, el llorer, el romaní, una mica de sal, el pebre negre mòlt i –retirant breument la cassola del foc– el pebre vermell.
  • Passats dos o tres minuts hi tirarem els cargols, els líquids i la picada catalana, deixant que faci xup-xup fins a reduir el suc.
  • Rectificarem la sal si convé i ens els menjarem calents.