Saltejat de bolets (ceps, fredolics i llanegues) – Fotografia original de BeCeeNe


SALTEJAT DE BOLETS

[Ingredients per a 2 persones: ½ quilo de bolets frescos variats –xampinyons, rossinyols, fredolics, rovellons, etc. –, 2 ó 3 alls, 4 ó 5 branques de julivert, oli, pebre en pols, aigua –si convé– i sal.]

Temps: 20m.

  • Netejarem i trossejarem els bolets com s’explica a la presentació i els saltejarem junt amb els alls trinxats en una paella en la que hi haurem escalfat, prèviament, una mica d’oli.
  • Quan estiguin mig fregits hi afegirem, si convé, una mica d’aigua (els bolets ja desprenen el seu propi suc), el pebre i la sal i deixarem que coguin uns 10 minuts més a foc bastant fort fins que es consumeixi el líquid, que serà quan hi tirarem el julivert tallat ben petit.
  • Mengeu-vos-ho acabat de fer.

Nota. Plat de tardor ideal per acompanyar carns rostides o a la brasa, puré de patates, arrossos, etc.

 

ALBERGINIES AMB BOLETS

[Ingredients per a 2 persones: 1 albergínia llarga no gaire grossa, 150 grams de bolets, 200 grams de vedella picada, 1 ceba, 2 tomàquets madurs, 1 vas petit de vi blanc i un altre d’aigua, orenga, alfàbrega, pebre (optatiu), oli i sal.]

Temps: 35m.

  • Posarem l’oli en una cassola; quan estigui calent hi tirarem la carn picada amb la sal i les espècies, guardant-la en un plat a part quan estigui fregida.
  • Si cal afegirem una mica més d’oli a la cassola i li afegirem la ceba ratllada i l’albergínia tallada a daus petits.
  • Després de saltejar-ho uns minuts hi posarem els bolets nets i tallats a trossos, salant el conjunt i coent-ho uns quants minuts més fins a afegir-hi el tomàquet, sense pell ni llavors, tallat irregularment.
  • Abans que s’acabi de coure li afegirem la carn, el vi i l’aigua. Rectificarem de sal i ho deixarem coure fins a exhaurir el suc.
  • Ens ho menjarem calent.

 

BROTXETES DE SALSITXES I BOLETS

[Ingredients per a 2 persones: 6 salsitxes de porc ben magres, uns quants bolets -xampinyons o rovellons; pel suc de la maceració: 1 all, oli, 1 culleradeta de mostassa, el suc d’1 llimona, herbes variades, julivert i sal.]

Temps: 15m.

  • En una plata de vidre hi disposarem les salsitxes i els bolets nets (si són molt grossos els trossejarem) perquè es macerin durant 24 hores en el següent preparat: oli, all i julivert trinxats, una culleradeta de mostassa, el suc d’una llimona, un polset d’herbes variades esmicolades i sal, tot ben barrejat.
  • Deixarem la preparació a la nevera, removent-ho dues o tres vegades durant el dia.
  • Quan sigui el moment de fer-les clavarem a les brotxetes, alternats, els trossos de salsitxa i de bolets i les posarem damunt de la planxa o a les graelles a foc mig alt amb el mateix oli de la maceració, donant-los voltes perquè es facin d’igual per tots els costats.

 

OUS REMENATS AMB BOLETS

[Ingredients per a 2 persones: 3 ous, 150 grams dels bolets que més us agradin, oli, pebre mòlt, sal; bastonets de pa integral (optatiu).]

Temps: 15m.

  • Netejarem els bolets com de costum i els tallarem a trossos petits. A part, en un bol, batrem els ous amb una mica de sal.
  • Fregirem els bolets en una paella amb oli calent salpebrant-los abans de retirar-los, ben escorreguts de l’oli del fregit.
  • En un altre recipient amb una mica d’oli net hi tirarem els ous batuts que anirem remenant amb una forquilla de fusta perquè quallin.
  • A mig fer hi tirarem els bolets saltejats continuant l’acció anterior fins acabar la cocció, a foc més aviat baix.
  • Ens ho menjarem abans que es refredi acompanyant-ho, si es vol, de bastonets de pa integral.

 

FILET DE VEDELLA O BOU AMB BOLETS

[Ingredients per a 2 persones: 2 filets de vedella o bou, 300 grams de bolets, mantega, sal, pebre mòlt, 1 copa de conyac, unes fulles de sàlvia fresca.]

Temps: 20m

  • Fregirem en una paella untada amb mantega els bolets nets –triarem els que més ens agradin– tallats molt menuts i espolsats amb la sal i el pebre.
  • Quan els tinguem mig fregits hi afegirem la sàlvia trinxada i la copa de conyac, deixant que la salsa es vagi reduint.
  • A part passarem, també amb mantega, els dos filets de carn coent-los al nostre gust.
  • Quan estiguin fets els posarem damunt del plat i abocarem els bolets pel damunt menjant-nos-ho acabat de fer.

Nota. Podem acompanyar aquest plat amb alguna verdura arrebossada o un puré de patates.

 

VEDELLA AMB BOLETS

[Ingredients per a 4 persones: 800 gr. de vedella de la part de l’agulla tallada a daus, 300 gr. de bolets a trossos –rovellons, camagrocs, rossinyols, etc., sols o barrejats, 8 ó 10 cebes petites (de les més nanes), 2 alls, 1 pastanaga, 12 cols de Brussel·les, 2 tomàquets grossos i madurs, ¼ de litre de vi blanc, 1 manat d’herbes –llorer, orenga, romaní i un tros de pell seca de taronja–, aigua, oli, julivert, pebre mòlt (optatiu) i sal. Els ingredients necessaris per preparar una bona → picada catalana.]

Temps: 1¼ h.

  • En una cassola amb oli hi tirarem les cebes pelades i senceres i els alls trossejats, afegint-hi la vedella quan estigui tot una mica rosset; donarem voltes al conjunt fins que la carn hagi desprès el seu suc que serà quan perdi el color rosat.
  • Aleshores hi afegirem la pastanaga tallada a rotllanes gruixu-des, els bolets nets i trossejats, el manat d’herbes, el julivert trinxat i el pebre i ho deixarem coure durant uns minuts, passats els quals hi sumarem el tomàquet pelat i sense llavors.
  • Taparem la cassola deixant-ho a foc una mica fort fins que es redueixi el suc.
  • Llavors hi tirarem el vi, la picada catalana i l’aigua necessària fins a cobrir el menjar.
  • Rectificarem de sal i ho deixarem coure a foc suau fins que estigui tot ben cuit.
  • Retirarem el manat d’herbes abans de servir-ho i, si ho preferim, podem passar les verdures, excepte els bolets, pel colador xinès per tal d’espessir amb el puré resultant el plat de carn.