Barreig de croquetes  – Fotografia original de BeCeeNe


CROQUETES DE BOTIFARRA I BOLETS

[Ingredients per a 4 persones: 2 botifarres adobades amb una mica de pebre; ¼ de kg. de bolets de carn consistent (xampinyons, rovellons, etc.); oli, sal, 2 ous, pa ratllat o farina de galeta; els necessaris per a fer una bona àsalsa beixamel.]

Temps. 30m. + el temps de repòs.

  • Després de treure’ls-hi la pell, passarem la carn de les botifarres per la picadora perquè quedi ben fina.
  • En una paella amb poc oli hi fregirem –ja nets i escorreguts- els bolets tallats molt petits, adjuntant-li la carn a mig coure. Ho deixarem fins que quedi fregit del tot, passant aleshores el cuinat a un colador perquè vagi deixant anar la grassa. Reservarem.
  • Mentrestant prepararem la beixamel en un cassó i quan estigui força espessa li afegirem el fregit anterior, de manera que quedi ben barrejat i espessit al màxim.
  • Estendrem el preparat a una safata perquè es refredi, passant-la tot seguit a la nevera, on reposarà un parell d’hores.
  • Arribat el moment farem les croquetes, les sucarem a l’ou batut i després pel pa ratllat o la farina de galeta.
  • Les posarem a fregir en oli ben calent i les posarem a fregir de manera que no s’enganxin unes amb les altres.
  • Són més bones calentes i les podem servir amb alguna amanida.

 

CROQUETES DE POLLASTRE

[Ingredients per a 4 persones: 1 Kg. de pollastre desossat (també podem aprofitar el que ens hagi sobrat d’un rostit o del caldo, per exemple), 100 gr. de pernil, 1 ceba, sal, pebre mòlt, oli; 2 ous, farina de galeta; els necessaris per a fer una bona àsalsa beixamel.]

Temps: 35m. + el temps de repòs.

  • Una vegada tallat a trossos petits salpebrarem el pollastre i reservarem. Tallarem el pernil també a trossos minúsculs. Reservarem.
  • En una cassola amb una mica d’oli calent hi fregirem la ceba tallada a quadrats i quan estigui a mig coure hi afegirem el pollastre, donant-li la volta fins que quedi ben fregit (moments abans li afegirem el pernil, que a penes ha de fregir). Una vegada cuit ho colarem perquè vagi escorrent la grassa abans de passar-ho per la batedora per tal d’aconseguir una pasta fina.
  • Mentrestant prepararem la beixamel en un cassó i quan estigui força espessa li afegirem la pasta anterior, de manera que quedi ben barrejat i espessit al màxim.
  • Estendrem el preparat a una safata perquè es refredi, passant-la tot seguit a la nevera, on reposarà un parell d’hores.
  • Arribat el moment farem les croquetes, les sucarem a l’ou batut i després per la farina de galeta.
  • Les posarem a fregir en oli ben calent de manera que no s’enganxin unes amb les altres.
  • Són tan bones calentes com fredes i les podem servir soles o amb alguna amanida.

Nota. En el cas que aprofitem el pollastre del caldo l’adobarem amb alguna espècie per donar-li més gust.

 

CROQUETES DE BACALLÀ

[Ingredients per a 4-5 persones: ½ kg. de bacallà dessalat; 200 gr. de patata, 1 ceba; 1 c. s. de farina, 1 vas de llet descremada, 2 alls, unes fulles de julivert, sal, un polsim de nou moscada, 1 fulla de llorer; oli, 2 ous, pa ratllat.]

Temps: 35m. + el temps de repòs.

  • En un cassó amb aigua hi posarem a bullir les patates tallades a trossos junt amb el llorer i un raig d’oli.
  • Quan estiguin al punt hi afegirem el bacallà prèviament esqueixat, tallant la cocció quan torni a arrencar el bull.
  • Ho colarem, aixafarem amb una forquilla (no té perquè quedar molt fina la pasta) i reservarem.
  • Dins d’un vas hi desfarem la farina amb la llet fins que no quedin grumolls; reservarem.
  • En una paella amb una mica d’oli hi fregirem els alls i la ceba ratllats i quan agafin color hi afegirem la mescla de patates i bacallà i li donarem un parell de voltes per sumar-hi la farina desfeta i la nou moscada.
  • Ho deixarem bullir sense parar de remenar fins que quedi una pasta espessa i lligada (ho sabrem quan la massa es desenganxa de les parets del recipient), tirant el julivert fresc i trinxat al moment d’apagar el foc. Rectificarem de sal si convé.
  • Passarem la massa en una plàtera fins que es refredi, moment que la posarem a la nevera on reposarà un parell d’hores.
  • En el moment de cuinar-les donarem forma a les croquetes, les passarem pels ous batuts i la farina de galeta i les tirarem a la fregidora amb l’oli molt calent procurant que es facin per tots cantons.
  • Una vegada fregides les escorrerem i les posarem damunt de paper de cuina perquè desprenguin l’oli restant.
  • Es poden menjar calentes o fredes, podent acompanyar-les d’una bona amanida verda o mixta.

Nota. Hi ha una petita variació d’aquesta recepta que consisteix en barrejar els rovells amb la pasta al final de la cocció (no han de coure) i passar les croquetes per les clares batudes i la farina de galeta. Queden més gustoses

 

CROQUETES DE PEIX BLANC

[Ingredients per a 4 persones: ½ kg. de peix blanc, fulles de llorer, 1 ceba, 2 alls, julivert, 2 ous, farina de galeta o pa ratllat, oli, sal, una mica de pebre mòlt. Els necessaris per a fer una bona salsa beixamel.]

Temps: 35m. + el temps de repòs.

  • Una vegada net i trossejat posarem el rap a bullir en aigua amb sal, 1 ceba petita, el llorer i un rajolí d’oli. Quan hagi bullit el suficient el traurem i li acabarem de treure les pells i espines que encara tingui. Reservarem.
  • Començarem a preparar la beixamel. En una cassola amb mantega hi fregirem la ceba i els alls trinxats i quan estiguin rossets hi afegirem el rap i el pebre, donant un parell de voltes perquè s’impregnin bé els aliments.
  • Continuarem tot afegint la llet calenta barrejada prèviament amb la farina, remenant seguit fins que la massa quedi sense líquid i consistent, rectificant de sal i pebre al final de la cocció.
  • Passarem la massa en una plàtera fins que es refredi, moment que la posarem a la nevera on reposarà un parell d’hores.
  • En el moment de cuinar les croquetes els hi donarem forma, les passarem pels ous batuts i la farina de galeta i les tirarem a la fregidora amb l’oli molt calent, procurant que es facin per tots cantons.
  • Una vegada fregides les escorrerem i les posarem damunt de paper de cuina perquè desprenguin l’oli restant.
  • Es poden menjar calentes o fredes, podent acompanyar-les d’una bona amanida verda o mixta.

Notes.

-En comptes de bullir el peix en aigua podem fer-ho en un fumet suau de peix, sempre ens quedaran les croquetes més gustoses.

-Podem guardar l’agua de bullir el rap per a l’endemà fer un arròs o una sopa de peix.

 

CROQUETES DE TONYINA

[Ingredients per a 4 persones: 400 gr. de tonyina en oli d’oliva; 1 ceba petita, 2 ous, farina de galeta, oli i sal, si convé. Els necessaris per a elaborar una bona salsa beixamel.]

Temps: 35m. + el temps de refrigeració

  • Prepararem la salsa beixamel seguint les instruccions pertinents.
  • Mentrestant en una cassola amb una mica d’oli calent hi fregirem la ceba a foc suau. Quant estigui cuita l’escorrerem d’oli i l’afegirem a la beixamel junt a la tonyina, escorreguda d’oli i premsada.
  • Passarem la massa en una plàtera fins que es refredi, moment que la posarem a la nevera on reposarà un parell d’hores.
  • En el moment de cuinar-les donarem forma a les croquetes, les passarem pels ous batuts i la farina de galeta i les posarem a fregir en oli ben calent de manera que no s’enganxin unes amb les altres.
  • Una vegada fregides les escorrerem i les posarem damunt de paper de cuina perquè desprenguin l’oli restant.
  • Es poden menjar calentes o fredes, podent acompanyar-les d’una bona amanida verda o mixta.

Nota. Com que la beixamel també porta ceba tindrem en compte aquest detall per no posar-ne massa en el seu conjunt.