Crema de xirivia i poma – Fotografia original de BeCeeNe


Notes.

–Veureu que par a la majoria de les receptes d’aquest apartat podeu optar per cuinar-les amb mantega o amb oli d’oliva.

–La llet, tant pot ser sencera com descremada, dependrà del gust i la salut personal dels comensals el que se n’utilitzi una o altra varietat.

–Com ja hem explicat a la presentació del tema, la diferència entre les cremes i els purés és simplement que les primeres són més suaus, menys consistents que els segons.

–Les cremes i els purés tant es poden menjar calents com frescos.

 

CREMA D'ALBERGÍNIES

[Ingredients per a 4 persones: 3 albergínies mitjanes, 1 tomàquet vermell, gros i madur, 2 cebes tendres, 1 all, 4 torrades de pa; brou de pollastre, 2 cullerades d’oli, sal i pebre mòlt.]

Temps: 15m. + el temps de l’escalivada.

  • Escalivarem al forn o a la graella les verdures, inclòs l’all. Després les deixarem refredar i les hi traurem la pell (del tomàquet en traurem també les llavors).
  • Tot seguit ho passarem per la batedora afegint-li l’oli, la sal, el pebre i finalment la quantitat necessària de caldo perquè en resulti una pasta fina i suau.
  • Ho acompanyarem de torrades primes de pa untades amb una mica d’all. És tan bona freda com calenta.

 

CREMA D'ALLS TENDRES I XAMPINYONS

[Ingredients per a 4 persones: 400 grams de xampinyons, 2 manats d’alls tendres, ¾ de litre de caldo ordinari o de pollastre, 1 dl. de crema de llet, 2 cullerades de farina de blat de moro (maicena); formatge parmesà o crostonets de pa, oli o mantega, pebre mòlt i sal.]

Temps: 30m.

Netejarem els xampinyons com de costum i els trossejarem; pelarem també els alls tendres igual que ho fem amb els porros: escapçarem la part superior, tallarem les arrels i els hi traurem la primera fulla; els deixarem igualment a trossos.

  • Barrejarem un colleró de brou amb la maicena, evitant que quedin grumolls. Reservarem.
  • Fregirem els dos ingredients amb oli o mantega, a foc lent, amb una mica de sal i pebre, i quan estiguin a mig fer li afegirem el brou calent mica en mica i la barreja anterior. Deixarem que bulli uns 5 minuts i en acabat ho passarem per la batedora.
  • Tot seguit hi agregarem la crema de llet, removent-ho amb lentitud fins que quedi suau.
  • Podem acompanyar-ho de crostonets de pa fregit o de formatge parmesà.

 

CREMA D'API

[Ingredients per a 2 persones: la part blanca de l’api inclosa la fulla, 1 ceba, oli o mantega, caldo suau de verdures o pollastre, crema de llet, pebre mòlt, sal; crostonets de pa fregit (optatiu).]

Temps: 30m.

  • Traurem els fils del tronxo de l’api, el netejarem i el tallarem a trossos, igual que les fulles i la ceba.
  • Ho fregirem a foc lent amb l’oli o la mantega, un pessic de sal i el pebre, esperant que estigui una mica cuit per afegir-li el brou en quantitat suficient per a cobrir-ho. Deixarem que bulli uns 25 minuts.
  • Arribats a aquest punt passarem els ingredients per la batedora, desestimant part del suc si és necessari per tal que el puré no quedi clar. Acabarem la prepa-ració passant la crema pel colador xinès ja que no hi ha de quedar ni un fil.
  • Li afegirem la crema de llet a poc a poc i ho rectificarem de sal. La podem prendre freda o calenta.

 

CREMA DE CARBASSÓ

[Ingredients per a 4-5 persones: 1 Kg. de carbassons, 1 ceba, 1 pastanaga, mantega, ¾ de litre d’aigua o la mateixa proporció de caldo de pollastre natural, 1 pastilla de brou de pollastre concentrat; 4 porcions de formatgets, sal (a discreció) i pebre negre acabat de moldre.]

Temps: 30m.

  • Fondrem la mantega en un cassó. Quan estigui calenta hi tirarem la ceba tallada a rodanxes i la pasta-naga deixant que s’estovin.
  • Tot seguit hi afegirem els carbas-sons ben nets i tallats a rodanxes (en deixarem la pell) deixant que cogui tot plegat uns minuts més.
  • Tot seguit hi afegirem aigua suficient per a cobrir, la pastilla de concentrat (o el brou) i el pebre: després de 10 ó 15 minuts la sopa quedarà feta.

Quan s’hagi refredat una mica la passarem per la batedora junt amb els formatgets, procurant que quedi ben fina; rectificarem de sal només si convé. La podem prendre freda o calenta.

 

CREMA DE XIRIVIES I POMA (recepta original)

[Ingredients per a 3 persones: 2 xirivies tendres, 1 poma, ½ l. de caldo de verdures, 3 c. s. de crema de llet, 1 culleradeta de sucre, gingebre fresc, oli i sal.]

Temps: 20 m.

  • Pelarem les xirivies i la poma a trossos petits i ho passarem lleugerament per un cassó amb una mica d’oli calent.
  • Quan quedi tou li afegim el sucre, li donem un parell de voltes i tot seguit hi afegirem el caldo de verdures, que just ho cobrirà; ho deixarem bullir suaument uns 10 minuts. Salarem si el caldo no porta sal.
  • Una vegada cuit li afegirem el gingebre fresc (poquet, perquè pica) i ho passarem tot per la batedora.
  • Ho tornarem a posar al cassó afegint-li 3 c. s. de crema de llet i ho tornarem a escalfar sense que arribi a agafar el bull.
  • Tant es pot menjar calent com fred i si no us agrada el gingebre podeu servir-ho amb una mica de julivert, coriandre o cebollí tallat pel damunt.

Nota. Si el caldo ja porta sal no us caldrà posar-ne més perquè la dolçor de la xirivia i la poma li donen al puré un gust especial i delicat.

 

CREMA DE CARXOFES

[Ingredients per a 4 persones: 8 cors de carxofa que haurem deixat amb aigua i suc de llimona durant 5 minuts; ¾ de litre de caldo ordinari o de pollastre, 1 dl. de crema de llet fresca, 2 cullerades de maicena; escames de pernil serrà, oli, pebre mòlt i sal.]

Temps: 25m.

  • Netejarem i tallarem a trossos les carxofes, com de costum.
  • Barrejarem un colleró de brou amb la maicena, evitant que quedin grumolls. Reservarem.

Fregirem les carxofes amb oli, a foc lent, amb una mica de sal i pebre, i quan estiguin a mig fer li afegirem mica en mica el brou, calent, i la barreja líquida anterior. Deixarem que bulli uns 5 minuts i en acabat ho passarem per la batedora.

  • Tot seguit hi agregarem la crema de llet, removent-ho amb lentitud fins que quedi suau.
  • Podem acompanyar-ho d’escames de pernil serrà, tal qual o passades uns segons per la paella.

 

CREMA D'ESPÀRRECS

[Ingredients per a 4 persones: 400 grams nets d’espàrrecs de punta blanca o morada, 1 cullerada de maicena, ½ vas de llet, 1 litre de brou senzill de pollastre o verdures, un pessic de nou moscada, pebre mòlt, sal i mantega.]

Temps: 25m.

  • Courem els espàrrecs en aigua i sal tal com ho indiquem a l’apartat pertinent →[Verdures i hortalisses]. Quan estiguin cuits els reservarem.
  • En una cassola hi desfarem la mantega a la que hi afegirem la maicena, remenant sense parar perquè no faci grumolls.
  • Després de coure uns instants li afegirem poc a poc el brou que haurà d’estar calent.
  • Quan comenci a bullir hi suma-rem els espàrrecs –guardarem algunes puntes per a la guarnició– deixant que bulli a foc lent durant uns 20 minuts, passats els quals ho passarem per la batedora.
  • Lligarem la crema amb la llet, una mica més de mantega, si calgués, i la nou moscada, posant-ho un altre cop al foc perquè s’escalfi al màxim abans de servir. Recti-ficarem de sal.
  • A l’apagar el foc hi afegirem les puntes d’espàrrecs que havíem guardat.
  • Si no és temporada d’espàrrecs es pot fer igualment amb els de conserva però no resulta tan bo.