Canapès variats – Aquesta fotografia és © del seu autor i ha estat cedida per cortesia de Pastisseria Uñó, de Mataró.

VARIETATS DE CANAPÈS

De canapès salats en podem elaborar de moltes varietats perquè el nombre d’ingredients amb els quals s’elaboren són infinits. Són els més populars :

–Els elaborats simplement amb formatge.

–Salaons: anxoves, tonyina, etc.

–Productes en conserva: patés, pebrots, olives, etc.

–Fumats: salmó, peix espasa, etc.

–Embotits: pernil, catalana, xoriço, etc.

–Carns rostides: vedella, pollastre, perdiu, etc.

–Peix o marisc: llagostins, gambes, barretes de marisc, etc.

–Barreges com les cobertures que expliquem a l’apartat de receptes, però preparades més toscament, de manera que els ingredients s’identifiquen.

–Ous.

–Verdures.

–Altres productes, com el caviar.

 

Nota general

–En les receptes que es mostren a continuació, si una salsa, pasta de cobertura o mussolina la veieu escrita en cursiva vol dir que la podeu consultar en aquest mateix volum. En el seu cas, us adrecem al llibre corresponent assenyalat entre claudàtors.

 

CANAPÈS AMB EMBOTIT

→Untat: crema de mantega de cacauet o maní (es ven preparat). →Cobertura i guarniment: pernil de York i api, sense fils, finament picats i barrejat amb alguna de les varietats de salsa maionesa [Les amanides]

→Untat: formatge fresc amb cobertura de pinya, mango o herbes. →Cobertura i guarniment: pernil serrà sol tallat prim, polpa de figa madura i pebre negre mòlt. En comptes de figa hi podem posar pinya o un altre tipus de fruita en almívar tallada en carpaccio, deixant que abans escorri tot el suc damunt de paper de cuina.

→Untat: mantega amb pebre vermell dolç. →Cobertura: mortadel·la, catalana o pernil dolç. →Guarniment: →pasta d’olives i nous.

→Untat: mantega estovada sobre pa que podem torrar lleugerament. →Cobertura i guarniment: pernil dolç, polpa de mandarina o pinya fresca i pistatxos, tot ben trinxat –no tant la fruita–, barrejat després amb formatge fresc tipus Filadèlfia.

→Cobertura: rodanxes de xoriço una mica picant. →Guarniment: formatge blau suau

Nota

–El darrer és un canapè calent que ha d’acabar de fer-se al forn fins que es fongui el formatge. Per tant és millor preparar-ho amb llesques de pa lleugerament torrat, podent substituir el formatge blau per un altre que ens agradi més.

 

CANAPÈS AMB OU

→Untat: una lleugera capa de mantega abans de torrar el pa. →Cobertura i guarniment: prou quantitat d’ous remenats [Els ous] amb bolets, llagostins, etc.

→Untat: pasta de foie d’oca mimada*. →Cobertura i guarniment: una rodanxa d’ou dur amb una oliva negra o manzanilla desossada al damunt o bé l’ou dur picat i barrejat amb salsa tàrtara, variant de la maionesa [Les amanides].

→Untat: maionesa o variant [Les amanides]. →Cobertura i guarniment: la part de la punta d’un espàrrec, 2 rodanxes de cogombre en conserva i ou dur filat pel damunt.

→Untat: pasta de pernil fumat. →Cobertura i guarniment: 1 ou de perdiu, dur o ferrat, i herbes aromàtiques fresques pel damunt (no gaire quantitat).

→Untat: salsa maionesa o variant [Les amanides]. →Cobertura i guarniment: 1 gamba pelada i caviar a la cavitat ventral exterior de la gamba.

→Untat: pasta elaborada amb ou dur i formatge cremós (millor amb pa morè), o bé una simple capa de mantega salada. →Cobertura i guarniment: caviar fresc escampat pel damunt i adornat amb créixens i un tros de llimona sense pell.

Nota

–Els canapès que porten caviar s’han de guardar a la nevera fins a l’hora de servir.

 

CANAPÈS AMB CARN

→Untat i cobertura: pollastre picat (bullit o rostit) i barrejat amb crema de rave picant. →Guarniment: 1 rodanxa de tomàquet.

→Untat: lleugerament de mantega. →Cobertura: 1 llonza finíssima de rostit de vedella o llengua amb una rodanxa de cogombre fresc (pelat i deixat reposar en sal). →Guarniment: variant de maionesa [Les amanides], distribuïda pel voltant o al mig en forma de monticle.

→Untat i cobertura: pollastre picat bullit o rostit ben condimentat i barrejat amb salsa de iogurt, variant nº 10 de la salsa maionesa [Les amanides]. →Guarniment: una tireta de pebrot escalivat.

→Untat: mantega de mostassa amb generositat. →Cobertura: una llonza freda i tallada finíssima de llom de porc rostit. →Guarniment: ½ pruna dessecada o trossos d’orellana de préssec.

 

CANAPÈS AMB FORMATGE

→Untat: una mica de mantega sobre pa lleugerament torrat. →Cobertura i guarniment: pasta d’albergínia i una rodanxa no gaire gruixuda de formatge de cabra. Es gratina i es menja calent.

→Untat: mantega de mostassa. →Cobertura: 1 làmina de formatge tendre: manxec, emmental, etc. →Guarniment: 1 anxova petita enrotllada en una punta d’espàrrec, millor natural i cuit a la brasa.

→Untat: mantega. →Cobertura: formatge tendre: de bola, manxec, Maó, etc. →Guarniment: 1 gra de raïm blanc, pelat i sense pinyols i ½ ametlla crua pelada.

 

* El foie gras és el resultat d’engreixar oques i ànecs de forma forçada perquè el fetge dels animals emmalalteixin en saturar les seves grasses, una pràctica prohibida per raons ètiques i saludables a gairebé tot el món, excepte a França –país capdavanter en la producció de foie gras–, Bulgària, Espanya, Hongria i Bèlgica. El foie –a seques– o l’anomenat darrerement foie d’oca mimada és el que s’aconsegueix després d’alimentar als animals esmentats de forma equilibrada i sense que hagin de perdre la salut abans del sacrifici, d’aquí que el producte fetge perdi l’adjectiu de gras precisament perquè no ho és. Es ven en superfícies, tendes delicatessen i especialitzades.

 

 Articles d’interès sobre l’obtenció del foie gras+ un youtube:

http://www.elmundo.es/cronica/2015/02/22/54e77d5b22601dbe2d8b4572.html

https://ddd.uab.cat/pub/estudis/2014/142822/profoigra.pdf

http://www.elmundo.es/cronica/2015/02/22/54e77d5b22601dbe2d8b4572.html