Arròs salvatge amb bacallà – Fotografia original de BeCeeNe


ARRÒS AMB CRANCS

[Ingredients per a 2 persones: 150 grams d’arròs de gra rodó, 10 crancs de mar, 1 ceba, 2 alls, 1 pebrot a la brasa, 2 cullerades de tomàquet concentrat fregit, 1 vas de vi blanc sec, brou suau o fumet de peix, o aigua, oli, sal, llorer, grans de pebre i una branca de farigola.]

Temps: 40-45m.

  • Bullirem els crancs amb els ingredients pertinents, tal com s’indica a Com coure els crustacis [Peix i marisc], entre 6 i 8 minuts. No llençarem el caldo i reservarem.
  • En una cassola de fang hi posarem l’oli en el que hi tirarem, quan estigui calent, la ceba i els alls trinxats.
  • Una vegada cuit li afegirem el concentrat de tomàquet, la meitat del pebrot escalivat aixafat, i el vi blanc.
  • El conjunt fregirà a foc normal fins que la salsa quedi pràcticament reduïda.
  • Aleshores hi afegirem l’arròs, el llorer i la farigola junt amb el brou i part del caldo de cocció dels crancs (en total, el doble de volum que l’arròs i una mica més). Deixarem que cogui en la forma i el temps reglamentari afegint-hi la sal quasi el final, tenint en compte que el brou ja en porta.
  • Cinc minuts abans d’acabar la cocció, que ha de quedar caldosa, afegirem els crancs a l’arròs i, al damunt, la resta del pebrot escalivat a tires, net de pell i de llavors.

 

ARRÒS AMB FAVES

[Ingredients per a 4 persones: 250 grams d’arròs rodó, 200 grams de faves menudes del temps, fresques o congelades, 1 tira de cansalada viada molt magra de mig dit de gruix, 1 ceba, 1 all, 1 pastanaga petita, julivert, una mica de menta, 3 dits de vi blanc, uns cullerots de caldo d’au molt suau, formatge parmesà ratllat, pebre i sal.]

Temps: 35-40m.

  • Tallarem a trossets la cansalada, la ceba, la pastanaga i el julivert i ho fregirem en una cassola amb oli junt amb les faves.
  • Quan estigui fregit hi afegirem el vi blanc, el pebre, la menta, la sal i, per últim, l’arròs, barrejant-ho bé.
  • Anirem afegint els cullerots de brou bullint a mida que avanci la cocció, que ha de quedar un xic caldosa. Quan servim l’arròs hi afegirem el formatge pel damunt.

 

ARRÒS SALVATGE AMB BACALLÀ

[Ingredients per a 4 persones: 200 gr. d’arròs salvatge (ve barrejat amb altres varietats de gra llarg), ½ Kg. de bacallà esqueixat, 1 pebrot verd, 1 pebrot vermell no gaire gros, 5 alls, ¾ Kg. de tomàquets madurs, caldo de verdures, oli, clavell d’espècie i sal.]

Temps: 45m.

  • Com que l’arròs salvatge triga molt a coure, abans de guisar-lo el farem bullir sol amb aigua durant 15 minuts.
  • Mentrestant prepararem el sofregit amb els alls laminats i els pebrots tallats a daus.
  • Quan estigui a mig coure li afegirem el bacallà escorregut (haurà estat una estona amb aigua) i el tomàquet, sense pell ni llavors, i ho deixarem coure tot plegat durant uns 10 minuts.
  • Aleshores li afegirem l’arròs mig cuit que tindrem colat, el brou de verdura, el clavell d’espècie, deixant que cogui durant 15 minuts més, fins que l’arròs estigui al punt. Ha de quedar una mica caldós.
  • Rectificarem de sal 3 minuts abans d’acabar la cocció.

 

ARRÒS AMB BACALLÀ, PÈSOLS I CARXOFES

[Ingredients per a 4 persones: 200 gr. d’arròs Bomba; ½ Kg. de bacallà esqueixat, 1 pebrot vermell no gaire gros, 200 gr. de pèsols frescos desgranats, 2 carxofes tendres, 5 alls, ¾ Kg. de tomàquets madurs, suquet de peix, oli, clavell d’espècie i sal.]

Temps: 35m.

  • En una cassola amb oli hi prepararem el sofregit amb els alls laminats, els pebrots tallats a tires i les verdures, les carxofes trossejades petites.
  • Quan estigui a mig coure li afegirem el bacallà escorregut (haurà estat una estona amb aigua) i el tomàquet, sense pell ni llavors, i ho deixarem coure tot plegat durant uns 10 minuts.
  • Aleshores li afegirem l’arròs, el suquet de peix, el clavell d’espècie i una mica de sal deixant que cogui durant 15 minuts, fins que l’arròs estigui al punt. Ha de quedar una mica caldós.
  • Rectificarem de sal 3 minuts abans d’acabar la cocció.