Amanida de patata


Les millors patates per preparar amanides han de ser dures, fresques, de pell fina, sense grills ni parts verdes. Hem de comptar uns 130 grams per persona, procurant que la grandària de les peces sigui semblant: així evitarem que unes es coguin abans que les altres.
Un cop netes de terra i pols, i sense pelar-les, les bullirem al vapor a l’olla a pressió durant uns 12 minuts; les deixarem refredar, les pelarem i les tallarem amb la forma que més ens agradi –a quadros, a làmines, etc. Les salarem abans d’afegir-hi la resta dels ingredients, tot i que pensem que les patates són més gustoses sense sal.

 

AMANIDA ALEMANYA DE PATATES

[Ingredients per a 4 persones: ½ quilo de patates, 1 ceba, 4 cogombres al gust alemany, una cullerada de tàperes, ½ poma, si pot ser àcida, 1 salsitxa de Frankfurt, cervela o 50 grams de mortadel·la. Ingredients de la salsa: 3 cullerades de maionesa, una mica de mostassa de Dijon, 1½ cullerada de iogurt natural, 1 cullerada de suc de llimona i un pols de pebre mòlt.]

Temps: 25m.

  • Prepararem les patates com hem explicat a l’inici d’aquesta secció i les tallarem a daus, afegint-li després els cogombres, les tàperes i la salsitxa, a trossos no gaire petits.
  • Passarem lleugerament per la cassola –a la que hi haurem tirat unes gotes d’oli– la ceba i la poma, tallades a làmines molt fines, adobant-ho amb un polsim de sucre i sal i, ja fora del foc, unes gotetes de llimona.
  • Barrejarem tots els ingredients i deixarem que es refredin, barrejant-los, tot seguit, amb la salsa.
  • A l’estiu ho deixarem a la nevera durant, al menys, 15 minuts abans de servir-la.

 

ALTRES AMANIDES DE PATATA ESTIUENQUES

[1] [Ingredients per a 4 persones: ½ Kg. de patates, 100 grams de formatge Roquefort tallat a daus, dues llonzes primes de pernil dolç també a tires, una branca d’api ben tendra, sense fils i tallada a trossets, 6 nous esmicolats, prèviament remullats amb aigua durant uns minuts. Salsa: una variant de vinagreta.]

[2] [Ingredients per a 4 persones: ½ Kg. de patates; 1 pit de pollastre rostit a tires, 1 ou dur, 1 cullerada rasa de tàperes, fruita tropical o en almívar tallada a daus –mango o pinya, preferiblement. Salsa: maionesa barrejada amb una mica de mostassa o salsa suau de iogurt.]

[3] [Ingredients per a 4 persones: ½ Kg. de patates; 100 grams de mongeta tendra fins bullida, ½ ceba tallada a trossos petits, 1 tomàquet d’amanir, 1 ou dur, 1 llauna petita de tonyina ó 6 anxoves de l’Escala partides per la meitat, olives sevillanes desossades, pebrot de llauna. Salsa: maionesa o tàrtara.]

Aquí: Amanida russa de verdures (l’autèntica) [Verdures i hortalisses]