Amanida de raviolis amb ceba dolça, mango i pernil amb vinagreta de mostassa – Fotografia original de BeCeeNe


La pasta és un concepte gastronòmic molt ample que comprèn, com ja hem explicat anteriorment, quasi 50 especialitats diferents pel que fa a la forma, elaborades bàsicament amb sèmola o amb farina de blat, i ous. Nosaltres aconsellem per a les amanides de pasta les de forma allargada o la que, essent més petita, resulta consistent un cop preparada: tallarines, espagueti, espirals, macarrons, cintes, raviolis, etc. En el mercat trobem, a part de les elaborades amb farina de blat, pastes d’espinacs, tomàquet o tinta de calamar que considerem interessants per a l’elaboració dels plats que presentem a continuació.

En ser la pasta un producte d’alt valor nutritiu seguirem per a les receptes d’amanides següents la mateixa norma que assenyalem per als llegums secs: menys quantitat de pasta per persona per afavorir la presència de productes variats més lleugers. En el cas que decidim menjar-nos aquestes amanides de primer haurem d’augmentar, proporcionalment, la quantitat dels aliments.

Quan parlem d’amanides de pasta, no hem d’oblidar les preparacions elaborades amb grans de sèmola de blat bulgur que s’utilitza per elaborar el cuscús, el tabbouleh i el propi bulgurReceptes d’altres cereals [Cereals, patates i llegums].

En temps de fred, algunes de les preparacions que presentem com a amanides es poden menjar calentes.

 

AMANIDA D’ESPIRALS TRES COLORS D’ESTIU

[Ingredients per a 2 persones: 80 grams de pasta, 80 grams de pèsols frescos o congelats, 1 tomàquet d’amanir vermell, dolç i dur, ½ pebrot vermell, o menys si és molt gran, 1 llimona, ½ vas d’oli d’oliva, 1 culleradeta de salsa worcester ó ½ de mostassa verda, 1 branca d’alfàbrega o menta fresca; sal i pebre.]

Temps: 40m.

  • De primer bullirem els pèsols amb aigua i sal, uns 20 minuts aproximadament, els escorrerem i els reservarem.
  • Escalivarem al forn el pebrot i el tomàquet per tal de poder-los-hi treure la pell sense dificultat, però sense que es coguin del tot (han de quedar al punt).
  • Un cop pelat tallarem el pebrot a tires i el tomàquet sense llavors i reservarem.
  • Bullirem la pasta com de costum, →Cocció correcta de la pasta, l’escorrerem i la posarem en un bol o plata, barrejant-la amb les verdures escalivades i els pèsols.
  • Trinxarem la branca d’alfàbrega o la menta i ho escamparem pel damunt del preparat.
  • Condimentarem el conjunt amb la salsa que ja tindrem preparada i que haurem elaborat amb els ingredients següents: ½ vas d’oli, sal, el suc de mitja llimona, la salsa Worcester o la mostassa, batent-ho tot fins que quedi ben emulsionat.
  • Ho servirem a temperatura ambient.

 

AMANIDA DE LLAÇOS

[Ingredients per a 2 persones: 80 grams de llacets, 1 tomàquet madur, 1 ceba dolça, 5 anxoves de l’Escala o similars, cogombres i tàperes en conserva; els ingredients necessaris per preparar la salsa maionesa [Les amanides] i la salsa bàsica de iogurt → [Salses i adobs], meitat i meitat; aigua, oli, orenga i sal.]

Temps: 20m.

  • Picarem els ingredients a trossos petits i reservarem.
  • Bullirem la pasta com de costum, →Cocció correcta de la pasta, l’escorrerem i la posarem en un bol o plata, barrejant-la amb els ingredients anteriors.
  • Adobarem el conjunt amb la salsa resultant, que no ha de ser excessiva ni massa espessa, i ho deixarem reposar uns 10 minuts a la nevera abans de menjar-nos-ho.

 

AMANIDA DE MACARRONS A LA PIPIRRANA

[Ingredients per a 2 persones: 80 grams de macarrons ploma, tomàquet madur, ceba dolça, pebrot verd, cogombre; tonyina en conserva, olives negres desossades, 1 all; alfàbrega fresca; salsa vinagreta →[Les amanides]; aigua, oli, orenga i sal.]

Temps: 20m.

  • Picarem els ingredients petits, pelats i sense llavors, als quals afegirem la tonyina i l’all ben picat.
  • Bullirem la pasta com de costum, →Cocció correcta de la pasta, l’escorrerem i la posarem en un bol o plata, barrejant-la amb els ingredients anteriors.
  • Hi afegirem l’alfàbrega fresca picada i l’amanirem amb una vinagreta abundant.
  • Ho servirem fresquet.

 

AMANIDA DE CINTES AMB SALMÓ FUMAT

[Ingredients per a 2 persones: 80 grams de cintes, 120 gr. de salmó fumat tallat en tires no gaire grosses, el cor de 2 carxofes cuites a la brasa (poden ser envasades), olives repletes; alfàbrega fresca; mostassa, salsa vinagreta →[Les amanides] composta d’oli, vinagre i sal; aigua, oli, orenga i sal.]

Temps: 20m.

  • Prepararem els ingredients, els tallarem i els barrejarem amb l’alfàbrega picada. Reservarem.
  • Bullirem la pasta com de costum, →Cocció correcta de la pasta, l’escorrerem i la posarem en un bol o plata, barrejant-la amb els ingredients anteriors.
  • Acabarem el plat amanint-lo amb una abundant vinagreta que haurem emulsionat amb una mica de mostassa. Ho servirem fresquet.

 

AMANIDA DELICIOSA DE CINTES

[Ingredients per a 2 persones: 80 grams de pasta, 100 grams de bolets, millor si són frescos (moixernons, camagrocs, etc.), 2 fulles fresques d’alfàbrega, 1 all, mantega, julivert; aigua, oli, orenga i sal.]

Temps: 20m.

  • Bullirem la pasta seguint les instruccions habituals →Cocció correcta de la pasta, l’escorrerem, la passarem lleugerament per aigua freda perquè no s’enganxi i la dipositarem en un bol o plata.
  • Mentre prepararem el següent: en una cassola amb mantega hi tirarem els bolets nets i tallats en juliana (podem barrejar-ne dues o tres espècies).
  • A mitja cocció hi sumarem la sal, l’all, les fulles d’alfàbrega, tot tallat ben petit, i una mica d’aigua, saltejant-ho durant uns minuts a foc lent.
  • Després ho afegirem a la pasta a la que haurem tirat mantega desfeta pel damunt i julivert picat, i ho deixarem refredar abans de servir.

 

AMANIDA DE CRESTES AMB BARREJA DE FORMATGES ITALIANS

[Ingredients per a 3 persones: 100 gr. de pasta, en aquest cas crestes; 100 gr. de formatges italians barrejats (ricotta salat, gorgonzola, formatge fresc crescenza); 1 culleradeta de cafè rasa de pebre vermell, 2 cullerades de crema de llet o nata; aigua, oli, orenga i sal.]

Temps: 15m.

  • Ratllarem (els frescos els esmicolarem) i barrejarem toscament tots els formatges. Reservarem.
  • Barrejarem el pebre vermell amb la crema de llet per a mesclar-ho, després ho afegirem als formatges (farà que la barreja quedi més fluïda).
  • Bullirem la pasta com de costum →Cocció correcta de la pasta, i una vegada escorreguda la servirem, freda o calenta, amb la barreja de formatges.

Notes:

–Els formatges tendres tenen un alt contingut de matèria grassa, qüestió que hauran de tenir en compte les persones delicades o que, per alguna raó, no els convingui ingerir-ne.

–Els formatges poden ser diferents als que hem proposat.

 

AMANIDA DE SEVILLANES AMB ANXOVES

[Ingredients per a 2 persones: 6 anxoves grosses, 100 gr. de formatge fresc de cabra, 4 cogombres en vinagre (dels petits), cibulet picat.]

Temps: 15m.

  • Dessalarem les anxoves si no ho estan. Reservarem.
  • Tallarem i barrejarem tots els ingredients i reservarem.
  • Bullirem la pasta com de costum →Cocció correcta de la pasta, i una vegada escorreguda i amanida amb una mica d’oli perquè no s’enganxi.
  • La servirem després d’haver-la barrejat adequadament amb el farcit anterior.

 

AMANIDA DE RAVIOLIS D’ESTIU

[Ingredients per a 2 persones: 150 gr. de mini raviolis de carn, 1 alvocat, 1 ceba, 50 gr. de pernil serrà: oli, vinagre, mostassa de Dijon, sal.]

Temps: 15m.

  • Bullirem els raviolis com de costum →Cocció correcta de la pasta, els escorrerem, els passarem lleugerament per aigua freda perquè parin la cocció i els dipositarem en un bol o plata.
  • Mentrestant haurem preparat les hortalisses i el pernil picat petit, barrejant-ho amb una salsa vinagreta à[Les amanides] elaborada amb mostassa de Dijon.
  • Tirarem la barreja pel damunt i ho menjarem a temperatura ambient.