Amanida a l’estil de Granada – Fotografia original de BeCeeNe


AMANIDA COLE SLAW (Típica de la cuina americana)

[Ingredients per a 2 persones: hortalisses i fruites dures: pastanaga, col llom-barda, api, raves, poma reineta, etc. Per a la salsa: 3 cullerades de maionesa, 1 ½ cullerades de iogurt, 1 cullerada rasa de sucre, un raig de vinagre suau (d’arròs, raïm o poma) o el suc de ½ llimona.]

Temps: 25m.

  • Prepararem els ingredients de la següent manera: una vegada netes i pelades tallarem les hortalisses en juliana (la poma, pelada o amb pell, la deixarem en aigua i llimona durant uns minuts, escorrent-la abans d’unir-la a la resta d’ingredients).
  • A part, farem una amalgama amb la maionesa, el iogurt, el sucre i el vinagre (o el suc de llimona), tenint en compte que l’àcid ha d’anar d’acord amb els gustos personals dels comensals.
  • Ho barrejarem tot i ho deixarem a la nevera uns 20 minuts abans de consumir.

Notes.

–La salsa també pot servir per amanir pollastre a la planxa fred, arròs, patates bullides o l’amanida verda de l’entrepà (millor si no porta tomàquet).

–Els americans també hi amaneixen les hamburgueses.

 

AMANIDA DE POLLASTRE AMB KIWI

[Ingredients per a 4 persones: 3 pits de pollastre rostits; 1 enciam o escarola, 2 kiwis, 1 taronja, 4 cullerades de salsa maionesa i 2 cullerades de salsa romesco.]

Temps: 20m.

  • Una vegada cuinats (podem fer servir les sobres d’un rostit) desfilarem el pollastre, fred, a tires fines (tipus juliana).
  • Prepararem la safata de servir posant-hi, net i ben escorregut, l’enciam o l’escarola, tallada a trossos; al damunt hi situarem els filets de pollastre cobrint-los, a continuació, amb la maionesa barrejada amb la de romesco.
  • Acabarem situant pels voltants, pelats i tallats a rodanxes fines, la taronja i els kiwis. Ho servirem després de deixar-ho reposar a la nevera uns 20 minuts.

 

AMANIDA EUROPEA

[Ingredients per a 2 persones: cogombre, sal; raïm moscatell, 1 llimona, 1 llauna de cranc, 1 cullerada de caviar o succedani; salsa maionesa i iogurt en la mateixa quantitat; sucre.]

Temps: 20m.

  • Pelarem el cogombre, li traurem les llavors interiors, el salarem i el deixarem suar durant 20 minuts perquè perdi l’amargor; després el tallarem a daus petits.
  • Rentarem el raïm, i ja pelat i sense llavors li adjuntarem el cranc escorregut d’oli, el caviar i unes finíssimes tires de llimona sense pell que procurarem que mantinguin tot el suc.
  • Ho amanirem amb salsa maionesa barrejada amb la mateixa quantitat de iogurt natural i una culleradeta de sucre.
  • Ho deixarem una estona a la nevera abans de servir-ho.

 

AMANIDA A L’ESTIL DE GRANADA

[Ingredients per a 4 persones: 4 taronges, 3 cebes tendre mitjanes, 2 ous durs, 1 all, 300 grams de tires de bacallà sec, no gaire gruixut, olives verdes sense os tipus Verdial, 3 cullerades d’oli i 1 de vinagre, 1 culleradeta escassa de pebre vermell dolç en pols.]

Temps: 25m.

  • Courem el bacallà a la brasa amb un rajolí d’oli fins que quedi cuit, el partirem i el dessalarem sota l’aixeta d’aigua freda fins que quedi al nostre gust.
  • Courem els ous amb aigua i sal. Els pelarem i reservarem.
  • Pelarem les taronges, li traurem els grills i els partirem per la meitat transversalment.
  • Pelarem les cebes i les tallarem a tires fines i les deixarem en aigua un parell de minuts. Les deixarem 5 minuts escorrent-se.
  • En una plata fonda hi anirem posant els ingredients: la taronja amb el suc que hagi deixat anar, el bacallà, la ceba i les olives.
  • En un morter hi aixafarem l’all, i una vegada barrejat amb el pebre vermell, ho diluirem amb l’oli i el vinagre.
  • Tirarem la salsa per damunt dels ingredients sumant-hi, al final, l’ou dur tallat a trossets.

 

AMANIDA DE FONOLL AMB TARONJA I SALMÓ

[Ingredients per a 4 persones: 1 bulb de fonoll grosset, 3 taronges (de la varietat Navel millor), 150 gr. de salmó (o un altre peix) fumat, olives arbequines; oli d’oliva, sal i pebre negre mòlt]

Temps: 15m.

  • Netejarem el fonoll, traient la base i els fils de les capes. El tallarem a daus, més o menys de la mateixa grandària i el posarem a adobar amb l’oli, la sal i el pebre durant uns 20 minuts.
  • Mentrestant pelarem les taronges (traurem també la capa blanca que les cobreix) i les tallarem a rodanxes una mica gruixudes. Guardarem el suc.
  • Desossarem les olives i tallarem el salmó a tires.
  • Muntarem els plats individualment posant a sota el fonoll, després els talls de taronja i el suc que han deixat anar i, pel damunt, el salmó i les olives.

 

AMANIDA GREGA

[Ingredients per a 4 persones: 2 cogombres grossos, 3 pebrots de colors verd, vermell i groc més aviat petits, 2 cebes petites, unes fulles de ruca, tàperes, olives negres de l’Aragó, 220 gr. de feta; oli d’oliva, sal i orenga.]

Temps: 25m.

  • Rentarem i trossejarem les hortalisses a trossos normals, a rotllanes la ceba escorreguda –abans l’haurem deixat uns minuts en aigua, haurem pelat el cogombre i tret les llavors del pebrot– i les disposarem en un plata.
  • Trossejarem la feta i netejarem la ruca i ho posarem al damunt junt amb les tàperes i les olives.
  • Ho amanirem amb oli, sal i una mica d’orenga fresca. Servirem de seguida.

 

APERITIU CRUDITÉS

[Ingredients: hortalisses i verdures fresques ni massa toves ni massa sucoses. Suggerim: pastanagues, nap, nap vermell cuit, raves, api, cogombre, pebrot vermell, col llombarda, escarola o endívia, xampinyons, etc.]

Temps: 20m. + el temps per a les salses

  • Netejarem les verdures com de costum, tallant-la a tires, tipus juliana: les pastanagues, el nap, el nap vermell, l’api i el carbassó; en fulles: l’escarola o l’endívia; en anells: el pebrot; a rotllanes: la llombarda; en ramets molt petits: la coliflor; a làmines: els xampinyons, etc.
  • Arreglarem una selecció de les verdures esmentades –5 ó 6– intercalant color, gust i textura, adornant-les amb trossets de llimona o ramets d’herbes fresques.
  • Ho salpebrarem lleugerament.
  • Acompanyarem les crudités amb salses diverses: vinagreta (no pot faltar-hi), Roquefort o de formatges barrejats, guacamole, iogurt, etc.

 

TIMBAL D’HORTALISSES

[Ingredients per a 4 persones: 2 naps roig cuits, 1 ceba, api, tàperes, cogombres en conserva, olives trossejades (poden ser adobades); unes fulles d’enciam, germinat de soja (o algun altre que us agradi); sal, oli i vinagre.

Temps: 15m.

  • Netejarem el germinat i les fulles d’enciam, tallant aquestes a trossos. Reservarem.
  • Tallarem la resta dels ingredients petits, els amanirem amb la vinagreta i els disposarem dins d’una tassa o flamera, prement-los suaument.
  • Abocarem els “timbals” individualment en plats (no importa si deixen anar suc), posant pel voltant l’enciam i al damunt els germinats, els quals també amanirem lleugerament amb la resta de la vinagreta.